Fortuna, Komes Potrójny Złoty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #46
    Mam w piwnicy jeszcze trochę ubiegłorocznych, chyba czas spróbować jak to się czas z nimi obszedł.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #47
      Że też ją nigdy nie mam tej cierpliwości. Jestem bardzo ciekawy jak czas obszedł się z Komesem. Daj znać po konsumpcji.

      Comment

      • Szakali
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2013.08
        • 572

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
        Komesowi do tripli belgijskich to jednak trochę brakuje. Choć prawda to, że najlepiej kupić takiego Komesa i zaniesc do piwnicy na przyszły rok. Nie wiem czemu oni w ogóle sprzedają takie nieodleżakowane piwo. Belgowie, skoro już do nich aspiruje ten trunek, dają swoim piwkom szansę dojrzewania.

        Zauważ też, że komes jest stosunkowo tani w porównaniu do innych tego typu piw. Ja przynajmniej kupuje go za 5 zł i myślę, że cena jest względnie dobra.

        Co do odleżakowania też mnie to bardzo ciekawi bo miałem okazję pić tylko świeże egzemplarze.

        Comment

        • Szakali
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2013.08
          • 572

          #49
          Dziś kolejne podejście do komesa, kupiony za 4 zł w realu ...świeżuteńka partia ,nic nie leżakowana . Piana gorsza niż w poprzednio, w zapachu mocna nuta winna a w smaku mocno orzeźwiający, posmaki cytrusowe itd są ale bardzo jakieś te piwo nie poukładane . Myślę, że tak chociaż z 2 miesiące już by coś poprawiły ... Ogólnie za 4 zł warto kupić ;D

          Comment

          • corsano
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.05
            • 182

            #50
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Złoty, minimalnie zamglony [4.5]
            Piana: Bardzo obfita, średnio pęcherzykowa, szybko opadająca [3.5]
            Zapach: Średnio intensywny, słodowy z aromatami winnymi, kwaskowy [3]
            Smak: Mocno alkoholowe, rozgrzewające, słodowe, typowe smaki dla szampana - owocowy, kwaśny, niska goryczka [2.5]
            Wysycenie: Dobre, dość wysokie [4]
            Opakowanie: Etykieta prosta, oszczędna, poważna, dobry opis na kontr etykiecie, dedykowany kapsel [3.5]
            Uwagi: Jak dla mnie to nie przypomina tripla, za to smakuje jak moje pierwsze domowe piwo i to jest moje najgorsze piwo, pite w temperaturze 12°C

            Moja ocena: [3]

            Comment

            • x57
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.05
              • 247

              #51
              Egzemplarz po 11-mięsięcznym leżakowaniu w piwnicy.

              Kolor jasny bursztyn.
              Piana wysoka, bardzo trwała i drobnopęcherzykowa.
              Aromat mocno owocowy, lekkie fenole, lekki papier, po ogrzaniu minimalny słód.
              Smak sporo estrów, lekko winny, alkohol wyczuwalny trochę gryzący, rozgrzewający, goryczka śednio-niska, alkohol ją wzmacnia, wysycenie wysokie, finisz owocowy.

              Kolor ściemniał, słodowość praktycznie zniknęła, jest sporo owoców, są ślady utlenienia, wytrawność naprawdę spora brakuję kontry słodowości, przez co słaby balans, alkohol w dalszym ciągu dość mocno wyczuwalny.

              Mnie bardziej smakował świeży, może po krótszym leżakowaniu np 5-6 miesięcznym osiągnął by optimum smakowe ale po 11 miesiącach jest mocno przeciętnie.

              Comment

              • wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

                #52
                Wczoraj otworzyłem butelkę leżakowaną jakieś 7-9 miesięcy, nie pamiętam dokładnie. Wszystko ładnie, pięknie, ale piwo stało się niesamowicie kwaśne, ale od owoców, nie zepsucia.

                Poza tym wszystko ok, piana ładnie się utrzymuje do końca, piwo jest mętne i pełne w smaku. Alkohol dobrze ukryty, delikatne jego nuty dobrze wpływają na charakter piwa.
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #53
                  Wypiłem sobie jedno z leżakujących od połowy 2012, produkcja maj 2012 - czyli po półtora roku.

                  Klarowne złoto. Piana? Nie było żadnej piany. Nagazowanie wysokie, syczące.

                  Zapach czysty, w miarę ogrzewania od zalecanych 8-9*C (?!) do ok. 16*C coraz bardziej wyrazisty, owocowy - brzoskwinie, gruszki. Nuta alkoholowa niewyczuwalna.

                  Smak początkowo pusty, niemal lagerowy, po ogrzaniu nieco wyraźniejszy, ale i tak nikły, tylko słodowy. Piwo jest wytrawne, bardzo wytrawne. Goryczki chmielowej brak, za to w gardle czuć nieco drapiący alkohol. Rozgrzewające. Żadnych kwaśnych nut nie stwierdziłem.

                  Ogólnie czas stosunkowo dobrze obszedł się z tym piwem, 0.33 wypiłbym ze sporą przyjemnością, ale pół litra to jednak za dużo, poczułem w nogach i w głowie.

                  Następna degustacja tej samej partii za rok.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • x57
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.05
                    • 247

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wypiłem sobie jedno z leżakujących od połowy 2012, produkcja maj 2012 - czyli po półtora roku.
                    Na pewno? To piwo chyba miało premierę w listopadzie 2012.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #55
                      Nie na pewno. Jestem stary i zgrzybiały i nie pamiętam kiedy je kupiłem.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #56
                        Zachciało mi się leżakowania... Kwas, poszło do zlewu.

                        Comment

                        • chris1985
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.07
                          • 227

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zachciało mi się leżakowania... Kwas, poszło do zlewu.


                          Też mam jedna butelkę tego piwa. Trzymam ją już od paru miesięcy, na odwrocie piszę niepasteryzowane. Więc nie wiem czy dalej trzymać, czy może teraz wypić. Skoro sie dowiedziałem ze dłuższe trzymanie powoduje kwas.
                          Tylko moje piwo mnie rozumie...

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #58
                            A jaka data przydatności do spożycia? Może nie każde jest trefne.

                            Comment

                            • chris1985
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.07
                              • 227

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jaka data przydatności do spożycia? Może nie każde jest trefne.
                              11.12.2014
                              Tylko moje piwo mnie rozumie...

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #60
                                Trzymasz je przy kompie?

                                Moje 6 maja 2014, egzemplarz z tego zestawu z kielichem. Siedziało w piwnicy w 16-17 stopniach, Komes Podwójny przetrwał te warunki bez zarzutu.
                                Last edited by żąleną; 2013-11-24, 23:38.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X