Fortuna, Komes Potrójny Złoty
Collapse
X
-
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626 -
Ja mam w miarę młode portery, bo raptem z datami 2013 i 2014. Jakoś wybitnego sosu sojowego (oprócz w łódzkim od rzadko w Ciechanie) nie doświadczyłem.
Z tym, że mi sos sojowy często kojarzy się z pumperniklem czy bardzo ciemnym drożdżowym razowcem pociągniętym powidłem śliwkowym
U mnie sos wychodził w tych piwach, gdzie leżały w za wysokiej temperaturze.
ZdrówComment
-
Kwestia jaki porter bazowy, w jakich warunkach był trzymany oraz ile czasu spędził w lochu.
Ja mam w miarę młode portery, bo raptem z datami 2013 i 2014. Jakoś wybitnego sosu sojowego (oprócz w łódzkim od rzadko w Ciechanie) nie doświadczyłem.
Z tym, że mi sos sojowy często kojarzy się z pumperniklem czy bardzo ciemnym drożdżowym razowcem pociągniętym powidłem śliwkowym
U mnie sos wychodził w tych piwach, gdzie leżały w za wysokiej temperaturze.
ZdrówComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnożółty, wpadający w jasny brąz [4]
Piana: Piękna, gęsta, biała i jednolita [5]
Zapach: Lekko kwaskowy, cytrusowy, delikatnie wyczuwalny alkohol [4]
Smak: Słodowo-cytrusowy, wyczuwalne banany, przyjemnie rozgrzewajacy ale jednocześnie lekki, alkohol nie jest mocno wyczuwalny, goryczka pozostaje na dalszym planie [4.5]
Wysycenie: Delikatne, dobrze współgrające ze smakiem [4]
Opakowanie: Prosta etykieta ze wszystkimi potrzebnymi informacjami [4.5]
Uwagi: Dobra propozycja na chłodny wieczór
Moja ocena: [4.325]Comment
-
Pita ostatnio warka 23.02.18 już bardzo ładnie ułożona, alkohol nic nie gryzie, niewyczuwalna moc, przyjemne owocowe estry, lekka przyprawowość, taka swojska wersja belgijskiego tripla.
Potrójnego i Poczwórnego Komesa trzeba minimum z rok poleżakować, świeżych nie warto otwierać.👍 1Comment
-
Przeprowadzam właśnie degustację porównawczą dwóch warek tego piwa z datami ważności 09.05.2014 r. oraz 22.09.2015 r. Na pewno są na forum tacy, którzy mają te egzemplarze w swoich skarbcach, zatem moje ogólnikowe sugestie dla owych magnatów są takie - warki starszej (pyszna) nie ma sensu trzymać dłużej, natomiast młodsza potrzebuje jeszcze trochę czasu na ułożenie się alkoholu w aromacie i smaku. Zabierałem się do tej degustacji jak przysłowiowy pies do jeża, a tu taka niespodzianka.Mors ultima linea rerum.Comment
-
Może jednak się skuszę i na tę jesień coś przyniosę.Dam znać co tam obecnie siedzi w innych starych rzutach👍 1Comment
-
#140
19-12-2015, 18:01
Część opisu skopiowałem z mojego posta z roku 2015
Kolor: Mętny - pomarańczowo - złoty - bez zmian
Piana: Mega olbrzymia piana, nie mogłem nad nią zapanować hehe, po 5 minutach opadła do centymetrowej cudownej kremowej warstwy - tutaj nic się nie zmieniło
Zapach: Szampan, słodkość, owocowość coś w stylu cydru, alkohol, delikatne akcenty chmielowe - dokładnie nadal jest to samo
Smak: Kwaskowe, słodkie, owocowe, jak bym pił szampana lub cydr , alkohol bardzo dobrze ukryty, cynamon, goździki, goryczka średnio-lekka
Wysycenie: Bardzo wysokie, ale w końcu to szampan- nic sie nie zmieniło
Uwagi: Warka:
20/ 01 / 2024
13:55 B
alk. 9% obj.
ekstr. 19% wag. - teraz jest 18% wag.
Po 5 latach nadal jest tak samo. Piwo trzyma poziom i ma swój niepowtarzalny urok smakowy
Piwo w stylu Piwa Belgijskiego.
Zdecydowanie polecam.
Bardzo dobry produkt.2 Photos👍 2Comment
-
Bieżąca warka z Lidl'a. Gushing, bardzo korzenny zapach, ale też owoce-morela. Nuta dolna, o dziwo pszenica. Smak piekąco-pszeniczny, imbir, tatarak, finisz goryczkowy, trochę oleisty. Przez to duże wysycenie nie ma łatwości w piciu, bo profil ciekawy, ale piwo niepoukładane. Poczwórny jak pamiętam bardziej mi podchodził.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Bardzo charakterystyczne pieczenie, ale właśnie pieczenie, bo każdy myśli, że jak takie kłącze lecznicze, to prędzej będzie goryczka-ziemista, a tu niespodzianka. Sporo tataraku jest w benedyktynce, angielskiej gorzkiej, fernetach i wszystkich boonekampach.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Related Topics
Collapse
-
Ekstrakt 21*, alko 9.0%.
Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
– leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.
Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
Lacing...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-16, 18:33 -
-
Ekstrakt 21*, zawartość alko 9%.
Drewno Amburana z Boliwii. Jak doczytałem ta roślina daje efekt podobny do bóbu Tonka.
.
Piana - na początku przy nalewaniu potem szybko nic.
Lacing - nic.
Gaz - mini.
Barwa - pod mocne światło rubin czerwony.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment