Widawa, Renifer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

Jeszcze jedno odnośnie konkretnie Renifera: czy ten styl jest droższy w produkcji od innych? Dotychczas ceny Widawy były mniej więcej stałe: 10 zł w knajpie, 7,50 w sklepie za pół litra piwa w stałej ofercie i ok 6,60 za bączka z supernowością typu Rekin.

Inne piwa z bardzo kombinowanym składem typu Dyniamit czy Mumia tez raczej chodziły po 10-11 zł w lokalu z kija. Może jest coś czego nie wiem i to piwo musi być droższe bo np. dąb podrożał Jeśli nie, to płaci się pewnie za ten lak na butli i sweterek na nalewaku- czyli podatek od luksusu.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• piotrpk
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.06
      • 67

Stwierdzenie, że Mikkeller to inna liga niż Widawa bez podania żadnych argumentów wygląda dokładnie tak samo, jakby powiedzieć: "Mikkeller jest lepszy od Widawy, bo tak". Jak tak uważasz, to podaj choć jeden argument, będzie to wyglądać trochę poważniej, ale chyba to i tak nie jest dobre miejsce (ten post) do roztrząsania nad wyższością któregoś z browarów.
      Last edited by piotrpk; 2012-12-14, 09:39.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
        czy po prostu jesteśmy pukani w ...kakałko,

Przepraszam, czy ktoś was w tej Warszawie zmusza kupować każde piwo, które się pojawi na rynku? Ktoś tam wam przystawia pistolet do głowy, napada na ulicy i obija.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1905

Powiem tak: słabą jak dla mnie Widawę piłem, z Mikkellerów wszystkie nie schodziły poniżej oceny bardzo dobrej a w większości nawet wyższej.To moje subiektywne odczucia aczkolwiek nie wydaje mi się bym był jakimś odosobnionym przypadkiem.
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23954

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrpk Wyświetlenie odpowiedzi
            Stwierdzenie, że Mikkeller to inna liga niż Widawa bez podania żadnych argumentów wygląda dokładnie tak samo, jakby powiedzieć: "Mikkeller jest lepszy od Widawy, bo tak". Jak tak uważasz, to podaj choć jeden argument, będzie to wyglądać trochę poważniej, ale chyba to i tak nie jest dobre miejsce (ten post) do roztrząsania nad wyższością któregoś z browarów.
            Proszę bardzo - piwa z M są stabilne nawet tydzień po wyjściu z browaru
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
              Powiem tak: słabą jak dla mnie Widawę piłem, z Mikkellerów wszystkie nie schodziły poniżej oceny bardzo dobrej a w większości nawet wyższej.To moje subiektywne odczucia aczkolwiek nie wydaje mi się bym był jakimś odosobnionym przypadkiem.
              Tutaj gra rolę również psychika - takie znane, takie drogie, tona 110% jest genialne. Ja piłem słabego Mika, bardzo dobrego, przeciętnego i genialnego (nota bene pewnie mówimy o tych samych bo miejsce zaopatrywania raczej jest wspólne)

Natomiast jeśli chodzi o Widawę to zastosowali (właściciel) genialna i jakże prostą strategię warzenia piw ciekawych a nawet kontrowersyjnych. Widzimy ile na rynku jest mikrusów w małych miejscowościach i jak im idzie z różnorodnością warzenia. Często święta trójca jasne-cieme-pszenica, po jakimś czasie jest okrojona "bo klienci nie kupują, bo nie schodzi". W Widawie zobaczyli (pewnie z wielką pomocą Kopyra), że przy elastycznej logistyce i chęci do sprzedaży na zewnątrz, mamy w kraju ludzi/puby/sklepy, którzy za tą błyskotkę zapłacą. I zamiast trzymać puste tanki sprzedają je po 15 zł za kufel. Tak, sprzedają miejsce a nie piwo bo jak sam Kopyr wielokrotnie powtarzał, sprzedać nieracjonalnie drogo może się tylko coś wyjątkowego - wyjątkową warkę, z wyjątkowo dużą ilością, wyjątkowo skomponowane, wyjątkowo w tym roku bo wyjątkowo nam tak wyszło i był to efekt nie do końca zamierzony acz wyjątkowy.
              Jak ktoś ma o to pretensje to niech zrobi rachunek sumienia i zastanowi się czy sam nie dołożył do tego cegiełki. A że musi za to jeszcze słono płacić? No obudzenie się z ręką w nocniku nie jest miłe

Comment

• franekf
                • 2004.06
                • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Swego czasu ludzie mówili, że warto dopłacić 2 złote i zamiast Tyskacza mieć np. Ciechana. Zaraz będzie, że warto dopłacić kolejne 2 złote i zamiast Ciechana mieć AleBrowar czy Pintę. Taki Rowing Jack sprzedaje się na pniu, choć to nie nowość. Będzie pewnie jedno-dwa piwa jako konie pociągowe i kilka nowości rocznie. O wyczerpanie pomysłów bym się nie martwił, zobacz sobie na RateBeer ile piw wypuścił Mikkeller. Była już AIPA? No to zrobimy NZIPA (New Zeland IPA). A może doprawimy wita jakimiś ciekawymi kwiatkami i ziołami? I tak dalej.
                Ja właśnie chciałbym takiej sytuacji, że jest kilka piw, które stanowią rdzeń oferty, a wokół nich - niczym elektron wokół jądra - krążą nowości i ciekawostki Bo póki co mam wrażenie, że większość tych piw to właśnie takie elektrony, a jądro jeszcze się nie pojawiło.

Oczywiście jak najbardziej kibicuję takim inicjatywom, w miarę zasobności portfela staram się je wspierać, bo jednak wolę wydać 8 złotych na polską egzotykę (jak to w ogóle brzmi, "polska egzotyka" - szok!), niż 15-20 na zagraniczną.
                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                Piwny Janusz bez Teku

Comment

• grew
                  • 2009.05
                  • 766

Pewnie większość z Was już wie, ale ponoć Renifer już się wyczerpał w browarze (pewnie na kranie jeszcze jest). Więc jeśli taki popyt jest, znaczy, że cena za niska

Comment

• jacekwerner
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 2852

Informacja na FB : "Szanowni klienci, z bólem informujemy, że Renifera w browarze już nie ma, w związku z tym proszę nie dzwonić i nie pisać w tej sprawie, następne warka dopiero za rok."
                    Ochotnicza Straż Piwna
                    BAZA = 7446

Comment

• Brat_Piwny
                      • 2009.01
                      • 685

Oto wizualizacja Renifera "złowionego" wczoraj w Rodzince-Bis.
                      Wersja bez pełnego poroża czyli ... bez laku.
                      Piwo smaczne.
                      Attached Files

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Świetny pomysł na etykietę.

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Browary walczą o zmarzniętych piwoszy. Zamiast jasnego pełnego, które pijemy latem, na rynku pojawia się teraz dużo więcej piw mocniejszych, ciemnych i z przyprawami korzennymi. Zarówno najwięksi gracze
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Chmielnicki
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2012.07
                            • 324

A tak w ogóle, można to piwo jeszcze kupić (w butelce)? Ktoś gdzieś widział i coś wie?
                            Last edited by Chmielnicki; 2012-12-18, 22:02.

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

W Obornikach Slaskich w piątek jeszcze było całe stado.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                W Obornikach Slaskich w piątek jeszcze było całe stado.
                                Było jest jak najbardziej trafnym określeniem.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X