Widawa, Sęp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #16
    Po czym wyschło i szklanka poczekała na klejący brudek?

    Co do samego piwa to jestem lekko rozczarowany. Goryczka mocna, ale monotonna, jednolita w smaku. Czułem się, jakbym ugryzł kawałek grejpfruta razem ze skórą, co nie jest zbyt przyjemnym uczuciem. Osobiście stawiam je daleko w tyle za Rowing Jackiem.

    No i dodatkowy minus za opakowanie - butelka tylko 0,33l

    PS - z wideorecenzji Sępa na blogu Kopyra można dowiedzieć się, że uwarzona została już kolejna warka, tj. Black IPA, premiera w tym miesiącu.
    Last edited by gwzd; 2013-01-02, 11:09.

    Comment

    • Undeath
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.08
      • 113

      #17
      Piłem wczoraj Sępa i również jestem zawiedziony, piwo jest jednym chmielowym atakiem, nic się nie wyróżnia szczególnie oprócz goryczki, która jest długa i bardzo mocna. W smaku płaskie i nietreściwe, mocno nagazowane, piana znika szybko w pojedyncze wysepki. W tej cenie niestety wolę po 100 kroć Rowing Jacka albo Hardcore IPA, a do tego piwa nie wrócę raczej. Zastanawia mnie tylko po co użyto tyle chmieli jeżeli ten sam efekt uzyskałby używają 3 może 4 tylko? Czuć tylko cytrusy i lekką porzeczkę ( gdzieś w tle żywiczny, iglasty), a reszta jest przykryta. Kupiłem 3 sztuki i po pierwszej żałowałem, mam nadzieję że Black IPA będzie o wiele lepsza, i powrócą do smaków Kruka i Sharka, bo to były bardzo dobre piwa.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #18
        Kopyr, ile Wasza szesnastka leżakowała? 3 tygodnie?
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Kopyr, ile Wasza szesnastka leżakowała? 3 tygodnie?
          Warzyliśmy 24. listopada, rozlew był 28. grudnia, więc 5 tygodni w sumie fermentacji burzliwej i cichej.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #20
            Dzięki, młodziaki wypuszczacie w świat...
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • wpadzio
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.06
              • 2654

              #21
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Barwa jasnozłota. Może nieco zbyt jasna. Delikatnie opalizuje. [3.5]
              Piana: Wysoka, drobnoteksturowa, mocno lepi się do ścianek. Bardzo wolno opada. [4]
              Zapach: Aromat aż zatyka nos od chmielowych odcieni, choć brakuje mi iglastego wyrazu. Wyczuwam również dość wyraźne drożdże. [4]
              Smak: Aaaaarrrghhhhh... Uaaahhh... Potężna bomba chmielowa. Przesada. Nie ma miejsca na nic poza tym. Choć goryczka wygasa długo i przyjemnie aromatycznymi, nieco grejfrutowymi nutami, to ta IPA jest straszliwie jednowymiarowa i do pewnego momentu poraża męczącą cierpkością. Po ogrzaniu pojawiają się też drożdże. [3]
              Wysycenie: Trudno wyczuć po wrażeniach smakowych ) Ale skoro nie zauważa się go w postaci dysonansu to jest ok. [4.5]
              Opakowanie: Dziki Zachód jak babcię kocham. Nazwa w związku z tym idealnie trafiona. Oszczędna grafika i liternictwo robi klimat. Kapsel dla odmiany cały biały. W składzie hardcorowo ponad 21 typów chmieli. Robi wrażenie. Strach się bać [4.5]
              Uwagi: Sęp to chyba przykład na to jak być jeszcze bardziej amerykańskim niż Amerykanie. Ale to nie dziwne, boć tam przecież sami Włosi, Portorykańczycy, Meksykanie, Irlandczycy, Polacy, Rosjanie, Niemcy etc...
              Żarty żartami, ale Sęp to piwo nawet nie wybitnie degustacyjne. To piwo dla maniaków. I piszę to świadomie, będąc jednocześnie nadal miłośnikiem mocno nachmielonych, zwłaszcza amerykańskimi chmielami, ejli

              Moja ocena: [3.625]
              Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
              Serviatus status brevis est
              3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki, młodziaki wypuszczacie w świat...
                Wiesz, priorytetem było załapanie się do plebiscytu browar.biz na Piwo Roku 2012. ;-)
                blog.kopyra.com

                Comment

                • szalina
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.01
                  • 42

                  #23
                  a szkoda, bo za 3-4 tygodnie będzie Sęp będzie o niebo lepszy, jak Kawka

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Co do Sępa to nie wiem, ale Kawka akurat z każdym tygodniem traciła.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • grew
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.05
                      • 766

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co do Sępa to nie wiem, ale Kawka akurat z każdym tygodniem traciła.
                      Może nie traciła, a trzymała poziom nawet miesiąc po premierze. Przynajmniej wersja butelkowa.

                      Sęp pewnie będzie tracił z czasem, ale to się okaże. Odpowiednią ilość zabezpieczyłem do degustacji

                      Comment

                      • legart
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.06
                        • 914

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może nie traciła, a trzymała poziom nawet miesiąc po premierze. Przynajmniej wersja butelkowa.

                        Sęp pewnie będzie tracił z czasem, ale to się okaże. Odpowiednią ilość zabezpieczyłem do degustacji
                        Piłem beczkową wersję Kawki na początku grudnia i miesiąc od premiery jakby zyskało (wydaje mi się "kawa" jakoś się ułożyła w piwie)

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          #27
                          Sęp pity wczoraj w PDSL z beki to zupełnie inna bajka niż ten z Setki. Tam diacetyl i śladowa goryczka, w PDSL natomiast świetnie pijalna, mocno goryczkowa AIPA.

                          Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć skąd wynikają różnice I proszę mnie tu nie straszyć sensoryką bo piwo w Setce piło też 3 certyfikowanych sędziów PSPD. Teksty o zamianie beczek również można sobie darować...

                          Ten fakt dużo wyjaśnia z czego wynikają totalne różnice w ocenie niektórych piw spożywanych w tym samym czasie w innych miastach (vide Artezan IPA czy Kawka)
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #28
                            Pewno wpływ żył wodnych
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • kentaki
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.10
                              • 452

                              #29
                              Może to podobne zjawisko, jakie zaistniało w Żywcu, kiedy podpiąłem moje wędzone po Kopyrze i reszta jego piwa w przewodach spowodowało lekkie zamieszanie i konsternację, pamiętasz?

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                                Sęp pity wczoraj w PDSL z beki to zupełnie inna bajka niż ten z Setki. Tam diacetyl i śladowa goryczka, w PDSL natomiast świetnie pijalna, mocno goryczkowa AIPA.

                                Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć skąd wynikają różnice I proszę mnie tu nie straszyć sensoryką bo piwo w Setce piło też 3 certyfikowanych sędziów PSPD. Teksty o zamianie beczek również można sobie darować...

                                Ten fakt dużo wyjaśnia z czego wynikają totalne różnice w ocenie niektórych piw spożywanych w tym samym czasie w innych miastach (vide Artezan IPA czy Kawka)
                                Sorry docent, ale nie ma żadnego innego wytłumaczenia oprócz autosugestii i złej temperatury podawania. Co do diacetylu się zgodzę, jest obecny w Sępie. Wynika trochę z naszej technologii, chodzi o to, że aby nachmielić piwo na zimno musimy przetoczyć piwo z jednego tanku do drugiego. To musi się zgrać z wolnym akurat tankiem. Tym, razem był on wolny ciut wcześniej i piwo zostało przetoczone na cichą nie po skończonej burzliwej, ale powiedzmy po 4/5. To zestresowało drożdże i najprawdopodobniej zaowocowało zwiększonym diacetylem. Ponieważ dla mnie diacetyl nie jest największą wadą w piwie, więc mi zbytnio nie przeszkadza, a wręcz uważam że podnosi pełnię. Tyle o diacetylu.

                                Różnice w beczkach w poszczególnych lokalach mogą wynikać tylko z 3 czynników. Infekcji, innej warki lub większej ilości drożdży. Tylko przykro mi docent, ale żadna z tych rzeczy nie wpływa na wyparowanie goryczki. Nie ma takiej opcji, żeby Sęp w Setce miał "śladową goryczkę", po prostu jest to niemożliwe. Jedyne co pozostaje to autosugestia. Wystarczy, że ktoś powie, "ej to piwo w ogóle goryczki nie ma" i sporo pijących przestanie tę goryczkę czuć. Inną możliwością jest efekt halo, jeśli wcześniej wypiłbyś jakieś megagoryczkowe piwo, to po nim inne może się wydać słabo goryczkowe, mimo że obiektywnie będzie gorzkie. Innej możliwości nie widzę. Piwo było z jednej warki, z jednego tanku, rozlewane w ciągu kilkudziesięciu godzin. Nie ma możliwości, żeby goryczka się zredukowała w takich warunkach.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X