Widawa, Sęp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #61
    Docent, pomyśl o jakiejś edycji, żeby z kilkunastu minut ględzenia zrobić ze cztery. Tyle właśnie wyrobiłem, zanim wyłączyłem (http://www.youtube.com/watch?v=BB4SBj2qiVg#t=3m04). Poza tym mówi się dwa tysiące trzynastego (nie dwutysięcznego). Poza tym nie garb się.

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
      E tam...1.30 Sylwester/Nowy Rok i ludzie trzeźwi. Nędzna impreza U nas o tej porze była Sodomia i Gomoria, a nawet (na) Strych-omia
      Trzeba będzie pokręcić trochę recenzji na Zlocie
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaDom Wyświetlenie odpowiedzi
        Z tego względu Sęp może być idealnym piwem sesyjnym dla wszystkich.
        Fajne piwko sesyjne za 8,50zł/0,33l?
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Docent, pomyśl o jakiejś edycji, żeby z kilkunastu minut ględzenia zrobić ze cztery. Tyle właśnie wyrobiłem, zanim wyłączyłem (http://www.youtube.com/watch?v=BB4SBj2qiVg#t=3m04). Poza tym mówi się dwa tysiące trzynastego (nie dwutysięcznego). Poza tym nie garb się.
          Tendencja jest zła bo filmy są coraz dłuższe. Muszę bardziej dyscyplinować recenzentów A z edycją to Ty wiesz najlepiej, że niektóre materiały w postprodukcji giną na całe lata...
          Last edited by docent; 2013-01-04, 15:13.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #65
            Wiedziałem, że mogę spodziewać się takiej aluzji.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #66
              Ukłony dla Stefana, widać że nie bez kozery zdał egzamin. Wyczuł wszystko prawidłowo i diacetyl i amerykańskie chmiele i niezbalansowaną goryczkę. Kolega zaalkoholizowany też wspominał o ekstremalnej goryczce. Wychodzi więc, że wszystko jest tak jak w każdym innym miejscu w Polsce. Pozostaje kwestią tego czy komuś to smakuje, czy nie. Dziękuję, że sprawa się wyjaśniła.
              PS: Dalej jednak zachodzę w głowę jak to się stało Docent, że nie wyczułeś goryczki, skoro w Setce wszyscy ją czuli.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • zohan666
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.11
                • 259

                #67
                Hmm może zacznę od wspomnianego diacetylu.
                W moim egzemplarzu się nie doszukałem, chociaż specjalnie go nie szukałem może i jest :P Ale ... gdyby był na takim poziomie jak w Lubuskim, albo nawet jak witnickie portery/rześkie kormorany, to wykryłbym go natychmiast, więc jestem przekonany, że grubo niektórzy przesadzają.
                Nie jest to piwo ekstremalne jak RJ, chociaż dla mnie Jackowi daleko do ekstremy. Ale są piwosze początkujący oraz miłe panie, dla których gorycz Wioślarza po prostu wyrywa z butów
                Zgodzę się, że w smaku Jack jest bardziej wyraźny. Ale goryczka w Sępie akurat zdecydowanie bardziej "wyrywa z butów".
                Trochę się zdziwiłem mocą tej goryczki. Bezpośrednio po Sępie piłem Czarnego Kura ... i był to kur mocno zasępiony .
                Jeszcze godzinę "po kurze" czułem na policzkach cytrusy od amerykańskich chmieli, a powierzchnię języka miałem niemal odrętwiałą. Goryczka jest w tym piwie na poziomie "hardcore" i drżę na myśl o odczuciach po wypiciu trzech Sępów (czyli litra). Jacki mogę pić bez ograniczeń :P
                Za to zapach nie powala. Spodziewałem się "jebnię***", a jest średnio intensywny.
                Zgodzę się natomiast z opiniami o braku odpowiedniej kontry słodowej. Jest chmiel, więcej chmielu, a wszystko podkreśla chmiel.

                Do piwa roku trochę brakuje, ale niewątpliwie jest to piwo godne uwagi i warte polecenia (albo zrobienia psikusa mniej "opitemu" koledze )

                Comment

                • wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ukłony dla Stefana, widać że nie bez kozery zdał egzamin. Wyczuł wszystko prawidłowo i diacetyl i amerykańskie chmiele i niezbalansowaną goryczkę. Kolega zaalkoholizowany też wspominał o ekstremalnej goryczce. Wychodzi więc, że wszystko jest tak jak w każdym innym miejscu w Polsce. Pozostaje kwestią tego czy komuś to smakuje, czy nie. Dziękuję, że sprawa się wyjaśniła.
                  PS: Dalej jednak zachodzę w głowę jak to się stało Docent, że nie wyczułeś goryczki, skoro w Setce wszyscy ją czuli.
                  Aha, czyli jednak to piwo ma takie być. Dziękuję, nie mam więcej pytań...
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

                  Comment

                  • canigggia
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.10
                    • 451

                    #69
                    Ja wypiłem dwie butle tego Sępa, zakupione w Piwonii i u mnie diacetylu ni krzty nie wyczułem :O
                    Last edited by canigggia; 2013-01-04, 16:01.
                    Browarnik Tomek
                    TomCani

                    Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zohan666 Wyświetlenie odpowiedzi
                      drżę na myśl o odczuciach po wypiciu trzech Sępów (czyli litra).
                      W sylwestra w ZUP wypiłem chyba ze cztery, pólitrowe.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • zohan666
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2012.11
                        • 259

                        #71
                        I jakie były wrażenia "na języku". Czy może już byłeś w stanie "wszystko mi jedno"? :P

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Normalne.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ze strony technologicznej: trzeba było dać chmiel od samego początku do pustego leżaka i niczego nie przetaczać po 2 razy.
                            Niestety ale nie da to efektu, bo chmiel pooblepiają drożdże i po prostu nie będzie on oddawał aromatu. Ponadto najwięcej aromatu na zimno oddaje chmiel przez pierwsze 3-4 dni. Dlatego, jeśli chce się osiągnąć bardzo intensywny aromat, chmiel dodaje się dwa razy.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Niestety ale nie da to efektu, bo chmiel pooblepiają drożdże i po prostu nie będzie on oddawał aromatu. Ponadto najwięcej aromatu na zimno oddaje chmiel przez pierwsze 3-4 dni. Dlatego, jeśli chce się osiągnąć bardzo intensywny aromat, chmiel dodaje się dwa razy.
                              No albo i wiecej, zaczynajac od hop back.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

                                #75
                                Mi się to piwo podoba, daleko do detronizacji RJ , ale pomysł fajny, urozmaicający ofertę w sklepach. Jest to projekt , jak mniemam jednorazowy, drugi taki Sęp się już nie pojawi, więc nie ma co żałować, że się będzie ciągle wydawało 8.5 zł za 0,33
                                Zastosowanie aż 21 chmieli to jeśli chodzi o aromat, to jak w kuchni z przesadą przypraw, przyprawy się znoszą, neutralizują i jak jest ich zbyt dużo, to to nie robi żadnej erupcji aromatycznej. W przypadku tego piwa poszło więcej w goryczkę niż w aromaty typowe w AIPA.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X