Jak uzyskac klarownosc w piwie? Napowietrzajac je, w zaleznosci od piwa od 8-48godz. Piwa w UK serwuje sie z innych beczek, z zalakowanym otworem. Uzywajac tzw. soft pegow przebija sie otwor, powietrze dostaje sie do beczki i zaczyna powstawac osad na dnie skladajacy sie z drozdzy oraz resztek chmielu... Piwo zawsze bedzie klarowne, wiem bo pracowalem przez 3 lata jako cellarmen i opiekowalem sie takim piwem, takimi beczkami...
Co do diacetylu... To jest zwiazek ktory wystepuje w piwie jako wada.. Dopuszczalny jest ponoc w lekkich stezeniach w czeskich pilsnerach choc ja nawet w tych piwach tego nie dopuszczam. Jest to wada a nie ZALETA...
Co do temp. Zgadzam sie, ze barley wine bedzie smskowalo, pachnialo lepiej w temp. 16*C, ale degustujac piwa typu IPA jednak 12*C jest temp. optymalna.... 18*C albo 6*C raczej nie... Zreszta kto jak lubi...
Co do diacetylu... To jest zwiazek ktory wystepuje w piwie jako wada.. Dopuszczalny jest ponoc w lekkich stezeniach w czeskich pilsnerach choc ja nawet w tych piwach tego nie dopuszczam. Jest to wada a nie ZALETA...
Co do temp. Zgadzam sie, ze barley wine bedzie smskowalo, pachnialo lepiej w temp. 16*C, ale degustujac piwa typu IPA jednak 12*C jest temp. optymalna.... 18*C albo 6*C raczej nie... Zreszta kto jak lubi...
Comment