Podobno obecnie dostępny w sklepach Kormoran Ciemny to już nowa warka, która ma być bliższa obietnicom lekkiego acz treściwego, ciemnego piwa. Faktycznie tak jest, próbował ktoś?
Kormoran, Ciemny
Collapse
X
-
Piłem warkę z 30 lipca, albo sierpnia. Nie bardzo wiem, do kogo skierowane teraz jest to piwo . Pozbyto się kwaśnego posmaku oraz pseudo waniliowych nut. Niestety smakuje jak rozwodniony Warmiak, albo co gorsza ciemna wersja Rześkiego. Może jak poleży nabierze wytrawności. -
Piłem piwo z datą 24 sierpnia.
Zniknęły nuty czekoladowo-waniliowe. W zapachu dominuje teraz karmel. Smak jest sympatyczny, też lekko karmelowy, leciutko palony. Piwo jest jednak zdecydowanie za mało treściwe, jak na 12,5 i niskie odfermentowanie. Taki smak pasowałby raczej do ekstraktu 11, wtedy wszystko by pasowało.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: piękny rubinowy , klarowne [5]
Piana: Obfita , gęsta , długo sie utrzymuje [4.5]
Zapach: kawowy , karmelowy , [4]
Smak: Słody palone i mój ulubiony smak monachijskiego [4]
Wysycenie: jak na mój gust mogło by być trochę większe [3.5]
Opakowanie: Poprawne , wszystkie informacje , firmowy kapsel [4.5]
Uwagi: Bardzo ciekawe piwo , moje było trochę ciepłe .cena tez przystępna. Nabyte w PiP
Moja ocena: [4.1]Mniej książków więcej piwaComment
-
-
Moja sensoryka kiepska, bo wanilii nie czuję. Nie czuję premedytacji. Piwo niczego sobie. W składzie jest aromat czekoladowy. No nie podoba mi sie dodawanie jakiś tam aromatów sztucznych. Pewnikiem mam fiksację, ale jak płace 4 pln za piwo, to oczekuję, że nie będzie miało E-cośtam. Z drugiej strony piana przepiękna, DMS-u brak ( hurra, hurra, Kormoran zrobił piwo bez posmaku warzywek, pomnik mu za to). CZytając opisy poprzedników oczekiwałem czegoś wstrętnego.Wszak przez to piwo pewni forumowicze obiecali bojkotować BK. Wszak premedytacja. A tu mam dośc smaczne ciemne piwo. W 100% lepsze niż ten warzywkowy Kormoran Jasny.
Kupiony w płockim PiP. Czyli z definicji niektórych sekciarzy jest to złe piwo. ( dobre piwo jest dostępne w odległości, w której furmanka może dowieść, jak jest dalej, to jest złe, nie dotyczy to piw zagranicznych. Czesi nie eksportują kiepskich piw. )
;-)Comment
-
To piwo było wstrętne, ale już nie jest. Oczywiście fajnie jakby było bardziej goryczkowe lub/i palone, bo teraz nieszczególnie jest na czym zawiesić kubki smakowe. Niemniej jednak Ciemny w porównaniu z Warmiakiem czy Irishem jest zdecydowanie wytrawne, a to już należy zaliczyć na plus.Comment
-
Kupiony w płockim PiP. Czyli z definicji niektórych sekciarzy jest to złe piwo. ( dobre piwo jest dostępne w odległości, w której furmanka może dowieść, jak jest dalej, to jest złe, nie dotyczy to piw zagranicznych. Czesi nie eksportują kiepskich piw. )
;-)JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Moja sensoryka kiepska, bo wanilii nie czuję. Nie czuję premedytacji. Piwo niczego sobie. (...)CZytając opisy poprzedników oczekiwałem czegoś wstrętnego.Wszak przez to piwo pewni forumowicze obiecali bojkotować BK. Wszak premedytacja. A tu mam dośc smaczne ciemne piwo. W 100% lepsze niż ten warzywkowy Kormoran Jasny.
;-)Comment
-
) A żeby się ośmieszyć trzeba traktować siebie samego bardzo poważnie. I uważać swoje zdanie za bardzo istotne. Nie uważam. Nie mam monopolu na rację, nie jestem depozytariuszem absolutnej Prawdy.
Ja mam tylko poglądy.
I tak ogólnie to nie ja jestem największym demaskatorem na tym forum.Comment
-
Nie interesuje mnie co uważasz o sobie. Gdybyś pisał o swoich odczuciach związanych z piwem, nie widziałbym powodu do odnoszenia się do tego. Jednak ty musiałeś zasugerować, że Ci którzy krytykowali Kormorana Ciemnego po premierze, są sekciarzami, nie znają się na piwie, wydziwiają i w ogóle mają złą wolę. Ponieważ piłem to piwo i wiem, że te opinie były uzasadnione zareagowałem. A tu się okazuje, że zrobiłeś to z premedytacją, bo dobrze wiedziałeś, że chodzi o inną warkę. Jednym słowem - trollujesz.Comment
-
Człowieku, poczytaj sam siebie. Niby oceniasz piwo, a co tam jest o piwie? Większość tekstu to wycieczki pod adresem innych oceniających, choć pili oni zupełnie inne piwo. W dodatku przyznajesz się, że jesteś tego świadom. Szmaciarskie zachowanie jak dla mnie...Comment
-
Zakupiłem dzisiaj z ciekawości butelkę Ciemnego, spodziewałem się mocno goryczkowego czarnuszka,a mój egzemplarz był niestety bardzo kwaśny, strasznie się zawiodłem.
Na plus jednak jest zapach, bo bardzo wyraźnie wyczuwałem w nim czekoladowe nuty, sztywna, zwarta beżowa piana, utrzymująca się długo, kolor bardzo ładny pod światło wpadający w rubin. Tak więc wszystko było by dobrze gdyby nie najważniejsze - smak.
dla mnie 2/5 spodziewałem się dużo więcej po tym piwie.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Mój egzemplarz sprzed tygodnia też był bardzo kwaśny.
Data ważności to: 26-10-11/AH27 a u Ciebie Mario_Lopez jaka?Comment