Kormoran, Ciemny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

Chmiele Cascade???

Dlaczego o tym piwie jest tak cicho? To chyba pierwsze Polskie 'normalne' (nie robione przez browary kontraktowe) piwo, które jest chmielone tą odmianą.

Kupiłem, dzisiaj degustacja
    Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Jak wrzucili łyżkę na kadź to nad czym tu dyskutować?
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

Cascade? To chyba jakiś żart
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12679

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          No ale skoro w składzie taki wybór ciekawych słodów to po co "aromat czekoladowy"??? Mi to przypomina takie napoje instant /kawa waniliowa... czekoladowa/

Na wszelki wypadek przestaje sięgać po wszelkie produkty z tego browaru.
          Po dwóch latach sięgnąłem po ten produkt.
          Całkiem inne piwo. Trochę brakuje mi słodowej treściwości /możedlatego, że w zimie
          mam większą potrzebę na treściwsze piwa/. Goryczka w smaku lekka, w posmaku długa i przyjemnie zalegająca. Nuty słodowe przyjemne. Gładkie, bardzo dobrze pijalne. Naprawdę wypite z przyjemnością i teraz powrócę chętnie

Comment

• patyczek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.01
            • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy, idealnie klarowny. [4.5]
            Piana: Wysoka, obfita, średnio pęcherzykowa, stosunkowo wolno opada, oblepia szkło gałązkami. [4.5]
            Zapach: Miły i delikatny. Przeważa kawa i palony słód. Są również zapowiadane cytrusy i kwiaty. Jest ponadto las, z igłami i ziołami. Owsa nie stwierdziłem. [4.5]
            Smak: Dziwne, w ogóle leśne aromaty nie przeniosły się na smak. Jest za to lurowata kawa, do tego pozostaje jakiś metal na końcu języka. Na szczęście w trakcie picia pojawia się (tępa co prawda) goryczka o wydźwięku gorzkiej czekolady. I nic ponadto, niestety. Finisz, jak całość, nijaki - słodko kwaśny. [2]
            Wysycenie: Optymalne. [5]
            Opakowanie: Dopracowana grafika i zestaw barw. Etykieta prezentuje się efektownie i szlachetnie. Informacje są obszerne, tylko dlaczego nie podano ekstraktu? Kapsel firmowy. [4.5]
            Uwagi: Data spożycia do 23.04.2013. Wodniste, jakbym pił "chrzczony" porter. Gdzie te pięć słodów, gdzie owies i cytrusy? Jestem bardzo, bardzo rozczarowany. Nie wiem, może mam pecha i trafił mi się kiepski egzemplarz, ale cały czas miałem wrażenie, że ktoś rozcieńczył pół na pół całkiem dobre piwo.

Moja ocena: [3.525]

Comment

• sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

Brakujące foto:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• dipeone
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.05
                • 741

W porównaniu do ostatniego próbowania, a trochę czasu minęło to piwo jest bardziej wytrawne od poprzednio pitego.
                Barwa dosyć jasna z mahoniową domieszką.
                Piana gęsta, szybko nie znika.
                Płatków nie wyczuwam.

Comment

• Derbeth
                  • 2013.04
                  • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrązowy, przejrzysty, klarowny [4.5]
                  Piana: jasnobeżowa, szybko redukuje się do małej warstwy, która zostaje dłużej na piwie; nawet nieźle oblepia szkło [4]
                  Zapach: wyraźna gorzka czekolada [4]
                  Smak: karmel, trochę gorzkiej czekolady, odrobinę palonego słodu; piwo jest średnio słodkie, lekko tylko czuć goryczkę (nie rozpoznałem wzmiankowanego na etykiecie Cascade), brakuje mi wyraźnego smaku płatków owsianych, który pamiętam ze starszej wersji tego piwa [4]
                  Wysycenie: raczej niskie, ok [4.5]
                  Opakowanie: ładna etykieta i kapsel, informacja o składzie i ekstrakcie [5]
                  Uwagi: Na mój gust za dużo karmelu i słodyczy. Butelka, data ważności 14.08.2013.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowo-ciemnowiśniowy. Piękny [5]
                    Piana: Koloru kremowego. Drobna, niska ale utrzymuje się całą kołderka przez 2/3 czasu picia [4]
                    Zapach: Palony słód, zbożowość, trochę kawy inki. Po ogrzaniu staje się ostrzejsze, jakby nieco alkoholowe co przy tym odfermentowaniu jest szokujące [3.5]
                    Smak: Wytrawna słodowość, lekko opieczony tost, trochę gorzkiej czekolady.
                    Jak na oczekiwania goryczka dość spora choć obiektywnie średnio wysoka.
                    Dodatkowo punktuje u mnie brak większej, odsłodowej kwasowości [4.5]
                    Wysycenie: Średnie. Może brakować pod koniec picia ale dla mnie jest wystarczające [4.5]
                    Opakowanie: Pełna informacja, kapsel firmowy, etykieta neutralna. Pół punktu w dół za bezzwrotną butelkę [3.5]
                    Uwagi: Więcej niż solidne ciemnie piwo. Cenowo podobnie jak czeskie tmave a dużą ich część bije na głowę brakiem dosładzania.
                    Chmielu Cascade nie wyczułem.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• szalina
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.01
                      • 42

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnorubinowy, klarowne [5]
                      Piana: obfita na początku, dość szybko opada, utrzymuje się jednak do końca [4]
                      Zapach: już po otwarciu butelki czuć słody i chmiel (Cascade!)
                      po przelaniu czekoladę i ciaska owsiane [5]
                      Smak: od początku przyjemna goryczka, gorzka czekolada, lekka paloność i bliżej nieokreślone owoce, najbliżej chyba wiśni, dość treściwe jak na 12,5/4,5 alc [5]
                      Wysycenie: ok [5]
                      Opakowanie: butelka, eta w różnych odcieniach brązu, obrazek z kormoranem, na kontrze pełny opis, tak jak trzeba! [5]
                      Uwagi: chodziłem obok tego piwa czas jakiś, pamiętając jak smakowało w poprzedniej odsłonie....i duuuuże pozytywne zaskoczenie! wreszcie dobre polskie piwo ciemne, jak dotąd to najlepszy seryjny kormoran jakiego piłem! brawo!

Moja ocena: [4.9]

Comment

• von_scheisse
                        • 2012.02
                        • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowa, pod światło rubinowa, przejrzyste. [5]
                        Piana: Średnioobfita, kremowa. Średniotrwała. [4]
                        Zapach: Kawowy, lekko czekoladowy. Chmielu nie wyczułem. [4]
                        Smak: Słodowy, kawowy, trochę czekoladowy (słodkawy - pewnie od płatków owsianych), lekko kwaskowy (od słodu). Goryczka niska. W tle nuty kwiatowe. Piwo dość treściwe. [4]
                        Wysycenie: Stosunkowo wysokie, może ciut za wysokie [4.5]
                        Opakowanie: Ładne, choć na kontretykiecie ciut zbyt naciapane. Informacja o użytych słodach i chmielu, informacja o ekstrakcie i zawartości alkoholu. Brak informacji o sugerowanym sposobie podania [4]
                        Uwagi: Bardzo porządne piwo. Pite z datą przydatności do spożycia do 11.10.2013 r.

Moja ocena: [4.075]
                        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• corsano
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.05
                          • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy, klarowny [4.5]
                          Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca [3.5]
                          Zapach: Intensywny, przyjemny, słodki, karmelowy, lekko palony, dominuje skórka od chleba razowego [4.5]
                          Smak: Dobra pijalność, smak kawowy, kwaskowy [4]
                          Wysycenie: Dobre [4]
                          Opakowanie: Bardzo dobra etykieta, świetny opis na kontr etykiecie, kapsel firmowy [4.5]
                          Uwagi: Generalnie bardzo dobre piwo, pite 2 miesiące po terminie w temperaturze 10°C

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Aanruvo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.11
                            • 66

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz, pod światło piękny, intensywnie wiśniowy kolor. [4.5]
                            Piana: Na początku konkretna czapa. Po dwóch minutach jednak redukuje się do niemal zera. Poza tym oblepia ścianki szkła. [3]
                            Zapach: Wyraźne aromaty palone, słodowość, kawa z mlekiem. [4.5]
                            Smak: Bardzo przyjemne doznania smakowe. Wyczuwalne głównie nuty palone przełamane dość konkretną, chociaż niezalegającą goryczką. W dalszym planie delikatna słodowość. [4.5]
                            Wysycenie: W sam raz. [5]
                            Opakowanie: Nie podoba mi się. Zawiera sporo informacji, jednak moim zdaniem projektanci powinni popracować nad szatą graficzną. [3]
                            Uwagi: Bardzo dobre piwo, jedno z lepszych ciemnych piw, jakie piłem w życiu.

Moja ocena: [4.3]

Comment

• Oskaliber
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.05
                              • 727

Kolor: Ciemnorubinowy, nieprzejrzysty.
                              Piana: Beżowa, dosyć gęsta, dosyć obfita, średnio trwała. Opada do cienkiej mgiełki.
                              Zapach: Przyjemny, bogaty. Przede wszystkim bardzo mocna owsianka co charakteryzuje to piwo, dalej trochę słodowości, karmelu, orzechów.
                              Smak: Treściwość średnia. Słodowość, trochę nut owsianych, lekki karmel i czekolada. Goryczka średnio niska.
                              Wysycenie: Dosyć niskie.
                              Ogółem: Dobre. Przede wszystkim jeden z nielicznych nie za słodkich polskich ciemniaków. Dosyć bogaty i ciekawy przez swoją owsiankowość.
                              Last edited by Oskaliber; 2013-11-14, 23:17.
                              BeerFreak.pl

Comment

• BartekBraku
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2014.01
                                • 14

Kolor: ciemnoherbaciany, pod światło rubinowy, czerwone refleksy, klarowne 3.5

Piana beż, gęstawa, nieobfita i nietrwała, pozostaje mały krążek 3

Zapach całkiem nieźle, zdecydowanie: owsiany i słodowy poza tym delikatny karmel, gdzie ten Cascade? 4

Smak głownie słodowość, lekki karmel, goryczka niska (mogło być lepiej cały czas gdzie ten Cascade) 3.5

Wysycenie średnie 3.5

Opakowanie Jak zawsze u Kormorana schludnie bez żadnego artystycznego szału, kapsel standa 4.5

Podsumowanie Nie jest źle, całkiem pijalne, na pewno wyróżnia się wśród polskich ciemnych, ale obiecywali Cascade...
                                nikomu nie zaszkodzi

Comment

Przetwarzanie...
                                X