Kormoran, Ciemny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mario_Lopez
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 991

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
    Mój egzemplarz sprzed tygodnia też był bardzo kwaśny.
    Data ważności to: 26-10-11/AH27 a u Ciebie Mario_Lopez jaka?
    26-10-11/AH27 wygląda na to, że ta sama...
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

Co ciekawe, piwo to dla aromatu jest chmielone nowozelandzkim Cascade.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Człowieku, poczytaj sam siebie. Niby oceniasz piwo, a co tam jest o piwie? Większość tekstu to wycieczki pod adresem innych oceniających, choć pili oni zupełnie inne piwo. W dodatku przyznajesz się, że jesteś tego świadom. Szmaciarskie zachowanie jak dla mnie...
        Te wycieczki to w moim kierunku, kiedyś go skrytykowałem i teraz w co drugim poście zasuwa aluzje pod moim kątem. Nie wiem czy to szmaciarskie, infantylne niewątpliwie.
        Ale do rzeczy. Oceniałem pierwszą warkę tego piwa. Jaka była, wystarczy spojrzeć na posty.
        Rzadko kiedy oceny były tak jednoznaczne. Do wpadki przyznali się też przedstawiciele browaru. Natomiast nie wiem jakie jest to piwo obecnie. Myślę, że szczególnie w przypadku polskich piw z małych browarów nie można traktować jakiejś oceny np. sprzed roku za jakiś constans. Bo akurat chyba największym problemem tych browarów jest utrzymanie stałej jakości produktów. Jeśli powrócę do tego piwa, nie omieszkam poinformować

Comment

• rysioz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.10
          • 144

Prawie wszystkie piwa z Kormorana mi smakowały,niestety dwa razy próbowałem K.ciemnego i jakoś nie podchodzi.

Comment

• Kazimierz_W
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼🍼
            • 2009.05
            • 689

A ja Kormorana Ciemnego bardzo lubię. Miałem chyba to wyjątkowe szczęście, że nie załapałem się na pierwszą feralną partię. W kolejnych partiach natomiast nie spotkałem się ze zmienną jakością. Oczywiście jeszcze bardziej by mi się micha cieszyła jakby moc była z Kormorana, a smak z Czarnej Dziury, ale to już by był przerost demokracji. Smakowo Kormoran kojarzy mi się trochę z Podpiwkiem Warmińskim.
            Najbardziej cieszy mnie, że na rynku jest coraz więcej piw lekkich, które nie są puste i wodniste.
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

Kormoran, Kormoran Ciemny (warzone od 2012 r.)

Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, bo to nowa odsłona tego piwa. Inne parametry, według zapowiedzi browaru bez dodatków aromatów.

Alk. 4,5%, ekstr. 12,5%

Na ecie "piwo ciemne owsiane" i "5 ciemnych słodów".
              Na kontrze: "zastosowaliśmy trzy rodzaje słodu karmelowego, słód monachijski oraz mocniej prażony słód czekoladowy". Ponadto płatki owsiane (16%) oraz chmiel cascade. Czy to jedyny słód nie napisano.

W zeszłym roku obiecałem, że wrócę do tego piwa. Zatem wracam

Aromat - warzywa..."aromaty chmielu cascade" (cyt. z kontry) chyba się ulotniły.
              Barwa - bardzo ciemna herbata, wpadająca w brąz
              Piana - stosunkowo wysoka i początkowo gęsta, dość szybko się dziurawi, początkowo oblepia szkło, niezbyt trwała, ale nie znika całkiem
              wysycenie - dość delikatne, ale podszczypuje ożywiając napój
              Smak - wyraźna dość treściwa słodowa baza, lekko palona, czekoladowe (ale takiej bardziej czekolady mlecznej, mniej kakaowej) nuty. Goryczka dość delikatna, przyjemnie zalega w ustach. Jest ciut palona i troszkę chmielowa. W tle delikatna kawowość (i dobrze, że delikatna, bo piwa o smaku kawy inki są banalne i tego się obawiałem)
              Treściwość - piwo pełne w smaku

W smaku mamy piwo gładkie i pełne w smaku. To może być efektem dodania płatków owsianych. "Cytrusowo-kwiatowe" aromaty chmielu cascade nie są wyczuwalne. Ale po co w ciemnym piwie dolnej fermentacji cytrusy... Natomiast w aromacie przypomniały się znowu warzywa, co chyba jest największą bolączką browaru. Psuje przyjemny odbiór piwa, które w smaku jest smaczne i ciekawe.
              Last edited by darekd; 2012-03-19, 00:25.

Comment

• Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                P

Aromat - warzywa..."aromaty chmielu cascade" (cyt. z kontry) chyba się ulotniły.
                .
                Bo to nowa definicja aromatu i smaku chmielu według BK. DMS= piwo mocno chmielone. Jak to określił mój znajomy:" piwo o zapachu kupki niemowlaka, które najadło się zbyt dużo groszku".
                A piwo to za bardzo pozytywnie oceniłeś. A poprzednie KC było lepsze, bo nie było warzywek.

Comment

• Zeberdee13
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.07
                  • 20

Hmmm niezłe piwo - warzywka wyczuwalne, ale nie żeby od razu uderzały tak jak w innym, powiedzmy "ultrachmielonym", Kormoranie. Tutaj są gdzieś w oddali, przykryte słodowością. Tylko gdzie ten Cascade? Bo próżno go szukać zarówno w aromacie, jak i smaku. Generalnie jakiejś wielkiej zmiany, w stosunku do poprzedniej wersji, nie ma.

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Kormoran Ciemny

Kolor: Ciemnorubinowy.
                    Piana: Beżowa, wysoka. Szybko się dziurawi i opada do niepełnego kożucha. Później wysepki i pierścień.
                    Zapach: Przyjemny, mocno czekoladowy. W tle bardzo delikatnie czuć cytrusowo-żywiczne aromaty od chmielu Cascade. Momentami lekko czuć też warzywka.
                    Smak: Gładkie, delikatnie wchodzi. Całkiem treściwe, lekko słodki początek z czekoladowymi posmakami. W tle delikatnie czuć lekko cytrusową goryczkę od Cascade. Finisz raczej wytrawny, dominują w nim palone posmaki. Smaczne.
                    Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu.
                    Attached Files
                    Last edited by Kwadri; 2012-04-02, 16:53.
                    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• lzkamil
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: brązowy [5]
                      Piana: dość wysoka i na tyle sztywna że się da postawić grzyba, trwała [4]
                      Zapach: ciemnosłodowy, karmelowy, krówkowy, słodki, intensywny [3.5]
                      Smak: ciemnosłodowy i słodki, tak jak zapach karmelowy i taki jakiś cukierkowy, diabelnie treściwy, dla mnie za słodki ale na pewno znajdzie zwolenników [3.5]
                      Wysycenie: dość duże, co w przypadku gęstego piwa jest dobre [5]
                      Opakowanie: bardzo ładne w stylu Kormorana, wszystkie informacje podane [4.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.75]
                      Lepszy jabol pod okapem
                      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• tofas
                        • 2007.11
                        • 131

Kolor brązowy, klarowne z połyskiem. Wspaniała piana! Beżowa, bardzo obfita i jeszcze bardziej trwała. Naprawdę, dawno nie widziałem tak ładnej pianki. Robi wrażenie. Aromat też robi wrażenie. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie intensywny zapach cytrusowo-ziołowego chmielu. W zasadzie dopiero po ogrzaniu wyczuć można jakiekolwiek nuty słodowe w postaci prażonego ziarna i gorzkiej czekolady. Tego się po polskim ciemniaku na pewno nie spodziewałem i jestem bardzo mile zaskoczony. W tle majaczy subtelna śmietankowość sugerująca obecność diacetylu, który w tym stężeniu nie przeszkadza a dodaje piwu głębi. W smaku z kolei już dominuje słód. Wyraźnie prażony, czekoladowy, zrównoważony słodkością suszonych owoców i karmelu. Całość wieńczy delikatna, szlachetna goryczka chmielowa. Finisz długi, słodko- gorzki, z lekką cierpkością . Wysycenie umiarkowane, bąbelki drobne, delikatnie musujące, powiedziałbym że w typie szampańskim. Piwo jest lekkie, aksamitne i gładkie. Ma świetną pijalność, bardzo chce się sięgnąć po następny łyk.
                        Pamiętam poprzednia wersję, która była naprawdę fatalna ale tym razem trafiłem na naprawdę dobre ciemne piwo. Porównałem je w jednej degustacji z 10 innymi polskimi ciemnymi lagerami i dla mnie był to zdecydowany zwycięzca. Nie wszystkim na pewno będzie smakował chociażby ze względu na dominujący w aromacie chmiel, co w polskich (i nie tylko) ciemnych piwach jest rzeczą raczej niespotykaną i nie zawsze pożądaną. Mam nadzieje że kiedy sięgnę po to piwo następnym razem nie spotka mnie nie miła niespodzianka, jak sądząc z opisów poprzedników, ich spotkała (DMS).

Comment

• sasser
                          • 2012.07
                          • 107

Dzisiaj postanowiłem za 4,4 zł kupić ciemnego Kormorana. Piana jest gęsta i drobnoziarnista, a piwo ma kolor ciemny, pod światło rubinowy. Zapach jest stosunkowo słodki, karmelowy. W smaku czuć ciemne, palone słody, na końcu piwo jest goryczkowe. Wysycenie jest średnie. Piwo pije się przyjemnie.

Comment

• Bzawk
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.10
                            • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowo-rubinowy [4]
                            Piana: Ładny kolor, dla mnie troszkę zbyt krótko się utrzymywała [3.5]
                            Zapach: Karmel, nieco słodkości [3]
                            Smak: Zawód ale i zadowolenie.
                            Po etykecie spodziewałem się czegoś więcej, a to co dostajemy to głównie karmel i kawa, nieco czekolady i odrobina słodyczy, co w sumie mi pasuje, ale oczekiwania były wyższe. Troszkę zbyt słaba goryczka. [4]
                            Wysycenie: Za mocne. [3]
                            Opakowanie: Wygląda jak ciemne piwo i tym jest. [5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.6]

Comment

• Browar-Besko
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.06
                              • 317

Przyzwoite NORMALNE piwo do picia !
                              Smak słodowo-kawowy z nutami chmielu i owsa. Piana dość gęsta, ale nie utrzymuje się zbyt długo. Piękny wiśniowo-kawowy kolor, jak widać na zdjęciu.
                              Cena 4,35 zł.
                              Attached Files

Comment

• Browar-Besko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.06
                                • 317

Kolor: piękny wiśniowo-kawowy [4.5]
                                Piana: dość gęsta, ale nie utrzymuje się zbyt długo [3.5]
                                Zapach: przyjemny, malinowo-słodowy [4.5]
                                Smak: słodowo-kawowy z nutami chmielu i owsa [4.5]
                                Wysycenie: prawidłowe [4.5]
                                Opakowanie: ładne, na kontretykiecie brak ważnej informacji dla osób żyjących w zgodzie z naturą tzn. czy butelka zwrotna czy nie, brak podanej temperatury spożycia [4]
                                Uwagi: normalne piwo do picia (nie unijne)

Moja ocena: [4.415]

Comment

Przetwarzanie...
                                X