Artezan, Château

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Horse1963 Wyświetlenie odpowiedzi
    3 X W

Wydałem 25 zł
    Wypiłem kilka łyków,
    Wylałem do kibla
    1. Kupiłeś chyba najtaniej ze wszystkich

2. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać- aby uniknąć niespodzianek.

3. Piłem pierwowzór tego piwa na FDP i nie dopiłem nawet próbki 0,2 - ale sam byłem sobie winien za niecierpliwość. Miął to być przerywnik przed podpięciem innej beczki. Nauka na długo została- pytać o walory smakowe a nie sugerować się obrazkiem.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• Oskaliber
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.05
      • 727

Kolor: Ciemno rubinowy, nieprzejrzysty.
      Piana: Beżowa, dosyć obfita, gęsta, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
      Zapach: Bardzo winny, owocowy, lekko kwaskowaty, minimalna końska derka.
      Smak: Dosyć wytrawne. Średnio wysoka lambikowa owocowa kwaskowatość uzupełniona lekkimi nutami słodowymi i minimalną nutką taką drewniano-orzechową. Goryczka średnio niska, wyważona i przyjemna. Alkohol całkowicie niewyczuwalny. Finisz cierpki, wytrawny.
      Wysycenie: Średnio wysokie.
      Ogółem: Genialne piwo. Poprzeczkę postawiłem sobie wysoko, bo tanie nie było, ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Piwo jest oczywiście mocno winne, ale w żadnym wypadku nie powiedziałbym, że nie ma tu wcale piwa. Jest bardzo dobry balans, bardzo przyjemna lambikowa kwaskowatość do tego nuty słodowe/drewniane, to wszystko jeszcze uzupełnia lekka nuta bretów, ale raczej uwydatniająca się w zapachu niż w smaku i przyjemna, wyważona goryczka.
      Last edited by Oskaliber; 2014-01-14, 23:49.
      BeerFreak.pl

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Zapisy, kolejki, limitowana ilość.. Jak dziś zobaczyłem na półce w... hipermarkecie stojących spokojnie sobie kilka sztuk za circa about 27 zeta to padłem E.Leclerc. Tyle, że bydgoski. Sklep naćkany towarem bez ładu i składu jak powiększona GS-owska buda. Ale dział piwny jest wyjątkowy i przebija ofertą w tej chwili praktycznie KAŻDY specjalistyczny sklep w stolicy. Taka sytuacja )
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• makbeth
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.04
          • 80

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak dziś zobaczyłem na półce w... hipermarkecie stojących spokojnie sobie kilka sztuk za circa about 27 zeta to padłem
          A to się w ogóle sprzedaje? W kilku sklepach w Krakowie widziałem niedawno to "dzieło" na półkach w podobnych cenach i zapewne "dojrzewa" do tej pory Niedługo na rynek wejdzie pewnie piwo leżakowane w beczkach po kiszonej kapuście i będzie kosztować troszkę więcej. A amatorzy się znajdą na pewno.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth Wyświetlenie odpowiedzi
            A to się w ogóle sprzedaje?
            Nie, to jest ekspozycja stała

Naprawdę nie rozumiem, po co te złośliwości z kapustą? Ja nie jestem miłośnikiem stylu, piwa nie kupiłem, ale nie mogę pojąć w żadnej mierze czemu miałbym dyskredytować lub nawet wyśmiewać tych którzy po to piwo sięgneli?

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie, to jest ekspozycja stała

Naprawdę nie rozumiem, po co te złośliwości z kapustą? Ja nie jestem miłośnikiem stylu, piwa nie kupiłem, ale nie mogę pojąć w żadnej mierze czemu miałbym dyskredytować lub nawet wyśmiewać tych którzy po to piwo sięgneli?
              Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą?

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9793

Ja kupiłem w sobotę w "Piwotece".
                Problemem było to, że robiłem zakupy w towarzystwie małżonki (zamiast ją wcześniej porzucić w "Manu" ).
                Pół dnia kłapała dziobem, że ona rozumie piwo za pięć, no, może nawet za sześć złotych , ale żeby za trzy dychy???
                Generalnie, trudno się z nią nie zgodzić, ale piwo kupiłem, ponieważ... uważam, że nie jest warte swojej ceny. A przekonać się o tym mogę jedynie, piwo to kupując i pijąc...

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą?
                  W tym przypadku mały smród się unosi...

Comment

• makbeth
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 80

A tak na marginesie, to może ktoś wie, ile razy można taką beczkę po winie wykorzystać, żeby w jakikolwiek sposób oddziaływała na jak rozumiem smak piwa, które w niej leżakuje? Raz? I ile takie piwo musi w tej beczce leżakować? Miesiąc? Dwa? Rok? O wszechmożny pi arze

Comment

• moracz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.11
                      • 121

Bo już nie rozumiem powoli. Ktoś Cię ZMUSZA do zakupienia tego piwa, czytania o nim, ekscytowania się ceną? Stworzono piwo w nietypowym stylu, przeleżało sobie w beczce po winie, poszło w butelki i w Polskę. Kto zechce kupi, kto nie, nie zrobi tego. Od dawna są recenzje na forum, więc wiadomo czego się można spodziewać. O co więc ten szum?

Comment

• Mihai
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 186

Czytając recenzje tego piwa (które mi smakowało, kupując je wiedziałem czego się spodziewać i nie zawiodłem się) nasuwa się pewna refleksja.
                        Zaskakujące są wypowiedzi w kontekście Artezanowskiego Château , że "piwo powinno smakować jak piwo" i odrzucanie tego napoju jako z piwem nie mającego nic wspólnego. Zaskakujące ze względu na to miejsce, forum którego użytkownicy mienią się być piwa znawcami , diacetyl wyczuwającymi z odległości metra a DMS przez szkło. Tak więc, jeżeli nawet tutaj wyrobieni piwosze mają problem z zaklasyfikowaniem piwa do określonego stylu i odniesienie go do tegoż, to trudno się dziwić , że piwni rewolucjoniści póki co celują głównie w pogardzane już AJPY i witysrity.

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czytając recenzje tego piwa (które mi smakowało, kupując je wiedziałem czego się spodziewać i nie zawiodłem się) nasuwa się pewna refleksja.
                          Zaskakujące są wypowiedzi w kontekście Artezanowskiego Château , że "piwo powinno smakować jak piwo" i odrzucanie tego napoju jako z piwem nie mającego nic wspólnego. Zaskakujące ze względu na to miejsce, forum którego użytkownicy mienią się być piwa znawcami , diacetyl wyczuwającymi z odległości metra a DMS przez szkło. Tak więc, jeżeli nawet tutaj wyrobieni piwosze mają problem z zaklasyfikowaniem piwa do określonego stylu i odniesienie go do tegoż, to trudno się dziwić , że piwni rewolucjoniści póki co celują głównie w pogardzane już AJPY i witysrity.
                          Z witem niektórzy też mieli problem. Na prawdziwą rewolucję pilsa za trzy złote dopiero poczekamy.

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

[...]forum którego użytkownicy mienią się być piwa znawcami , diacetyl wyczuwającymi z odległości metra a DMS przez szkło. Tak więc, jeżeli nawet tutaj wyrobieni piwosze mają problem z zaklasyfikowaniem piwa do określonego stylu i odniesienie go do tegoż, to trudno się dziwić , że piwni rewolucjoniści póki co celują głównie w pogardzane już AJPY i witysrity.
                            Ten co to pisał akurat diacetylów i dmsów nie wyczuwa.

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Jak ja lubię takie malowanie obrazów wałkiem do ścian. Kto się mieni? Kto jest wyrobionym piwoszem? Przez kogo pogardzane? Może mówisz o sobie, wszak też jesteś użytkownikiem forum?

Wypowiada się tutaj sporo osób i zdania są różne. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że Polacy to złodzieje i pijacy, tylko powiedziałbyś to również o sobie.

Comment

• Pancernik
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                                ...to złodzieje i pijacy...
                                Bo każdy pijak to złodziej!

Comment

Przetwarzanie...
                                X