Racibórz, Raciborski Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasny, żadnego zmętnienia nie dostrzegam. [4]
    Piana: Mocno nietrwała i niezbyt wysoka. [3]
    Zapach: Zapach dosyć intensywny, już przelewając piwo do szklanki czułem jego zapach. Mocno słodowy z delikatną ziołową nutą. [4.5]
    Smak: Całkiem niezły. Nie czuję typowej dla tego browaru słodyczy; wręcz przeciwnie, goryczka jest stosunkowo silna, przyjemna. Czuć metaliczność, jednak nie jest ona przytłaczająca. Dosyć orzeźwiające piwo. [4]
    Wysycenie: Na pewno nieco wyższe nie zaszkodziłoby temu piwu. [4]
    Opakowanie: Dla mnie nic ciekawego. Standardowe szyszki chmielu i kłosy, na kontrze również żadnych ciekawych informacji. Kapsel całkiem fajny. [3.5]
    Uwagi: Na lato to piwo musi być bardzo fajne. Nie zgodzę się z opinią przytoczoną na tym forum (w innym temacie, miał ją wypowiedzieć któryś z pracowników browaru), że goryczka "wykręca ryja". Fakt, jest mocniejsza niż w większości (wszystkich?) koncerniaków, ale bez przesady. Jakbym miał wskazać najlepsze piwo z Raciborza, to wskazałbym chyba właśnie Pilsa.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4457

Goryczka może nie "wykręca ryja", ale jest bardzo mało finezyjna, powiedziałbym, że wręcz wulgarna czy prymitywna. Poza nią nic, także jeśli chodzi o wrażenia zapachowe. W składzie jest chmiel aromatyczny, ale jakoś nie czułem żadnego śladu. W miarę kolejnych łyków można się oswoić, ale pierwsze wrażenia fatalne. Jeśli jest alternatywa, to lepiej z niej skorzystać.

Comment

• KobiNalewka
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.05
        • 286

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
        (...) W miarę kolejnych łyków można się oswoić, ale pierwsze wrażenia fatalne. Jeśli jest alternatywa, to lepiej z niej skorzystać.
        Właśnie spożywam i mam identyczne odczucia. Pierwszy łyk fatalny.. od razu pożałowałem wydanych 3,90 zł. Kolejne przechylenia szklanki coraz lepsze aż do osiągnięcia ledwie przeciętności.. W tej cenie na pewno nie do powtórzenia.

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisto-bursztynowy, klarowne [5]
          Piana: z początku obfita, czapowata, opada powoli ale przemienia się w jakieś rachityczne, rzadkie krzaki, nie osadza się na szkle [3.5]
          Zapach: słabiutki ale to co czuje to słodowość z jakimiś obcymi nie bardzo pasującymi do piwa akcentami, nie potrafię ich zidentyfikować [2.5]
          Smak: nie całkiem pełne, dominuje pestkowo-owocowa gorycz, dopiero w tle nikłe chmielowe akcenty, na koniec da sie jeszcze wyczuć slodowość, brak piwu treściwości, momentami sprawia wrażenie rozwodnionego [3]
          Wysycenie: trochę za duże [3.5]
          Opakowanie: opakowanie fajne tzn etykieta, firmowy kapsel ale całość bez żadnych ochów i achów [4]
          Uwagi: Jakoś mi nie podeszło, niby ok ale cos w nim jest nie tak, powracać raczej nie będę

Moja ocena: [3.05]
          Attached Files
          Last edited by becik; 2013-04-20, 20:44.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Ponoć z beczki jest zupełnie inny, na plus. Ten z butelki to jakiś taki szmatowaty niczym Głubczyce czy inny Połczyn. Co z tego, że jest goryczka jest, gdy jest ona z tych nieprzyjemnych.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Blacharnia straszna. Mało przyjemne w piciu, ale ma potencjał. Popracują nad nim i powinno być ok. Tyle, że w mojej okolicy do jabłonowskiego Pilsa za 2.70 to nie ma szans, nawet w tej obecnej rozsądnej cenie 3.40.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4457

Gdyby tak ów Pils miał podbudowę Twierdzowego na przykład i nieco bardziej finezyjną, choć równie mocną goryczkę, było świetnie, a tak, niestety...

Comment

• wpadzio
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2011.06
                  • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa złocista, lagerowa bardziej niż pilsowa. Klarowna. [4]
                  Piana: Nie jest zbyt wysoka, za to bardzo mocno osiada na ściankach. Na powierzchni zaś tworzy się charakterystyczna i trwała szumowinka. [4]
                  Zapach: Aromat zbudowany na słodach i lekko trawiastej chmielowości. Ma jednak zbyt wysoki udział nut podkiśniętego ziarna, trochę metalicznych odcieni oraz warzywnego DMSu. [3]
                  Smak: Smak specyficzny. Sporo metaliczności, lekko siarkowe posmaki. Goryczka jak na pilsa też nie zachwyca mocą, choć ma prawidłowy, niegryzący wyraz. Jest nieco słodkawej słodowości w tle. Dość rześkie, o wyraźnym finiszu. Goryczka jednak wygasa zbyt szybko. [3.5]
                  Wysycenie: Nagazowanie jest nieco wyższe niż średnie. W tym przypadku dość dobrze komponuje się ze smakiem, nadając piwu orzeźwienia. [4.5]
                  Opakowanie: Zwrotna brązowa butelka, jak na zdjęciach kolegów. Etykieta dość sympatyczna, o udanej koncepcji graficznej i ciekawym doborze kolorów. Kapsel firmowy. Na kontrze podany ekstrakt. Skład podany w zadowalający sposób. [4]
                  Uwagi: Wzorzec pilsa to na pewno nie jest. Nieco drażni zapach, który średnio zachęca do zapoznania się ze smakiem. Piwo jest całkiem rześkie, ma zgrabną, choć stosunkowo słabą goryczkę i sporo tzw. "wartości dodanej", która przy nieco niższym stopniu występowania jest jak najbardziej dopuszczalna w pilsie. Tutaj jest tego jednak nieco za dużo. Wypić można spokojnie, na konkurs piwowarski wysyłać już nieco głupio

Moja ocena: [3.475]
                  Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                  Serviatus status brevis est
                  3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Oskaliber
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.05
                    • 727

Kolor: Złoty, klarowny.
                    Piana: Biała, średnio i drobno pęcherzykowa. Niezbyt trwała, szybko opada do mizernego kożucha.
                    Zapach: Słodowo-chmielowy i chyba lekka nutka DMSu.
                    Smak: Dosyć wytrawne. Słodowość z wyraźną, ziołową goryczyką. Minimalna metaliczność.
                    Wysycenie: Średnie.
                    Ogółem: Całkiem przyzwoite. Nie ma żadnych nachalnych wad, metalicznośc i DMS są naprawdę minimalne. Szału nie ma, ale lekkie pozytywne zaskoczenie owszem.

P.S Przydałoby się poprawić nazwę tytułu i wstawić spację po przecinku, bo wątek się nieprawidłowo alfabetycznie wyświetla na liście piw, przez co miałem nie lada problem z jego zlokalizowaniem.
                    BeerFreak.pl

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Powtórzę po niektórych - piwo ma potencjał. Niestety na tą chwilę wszystko jest zdominowane męczącą goryczką i okropną metalicznością.
                      Niestety nawet po poprawie smaku nie będzie piwem codziennym. Cena ca 4 zł w sklepie specjalistycznym dyskwalifikuje je.

Comment

• TraczJanusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.04
                        • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny, klarowny złocisty. [4.5]
                        Piana: Dość obfita i trzyma się równo niemal do końca. [4.5]
                        Zapach: Fajny chmielowy zapach z nutami leśnymi. [4.5]
                        Smak: Chyba jeden z najlepszych pilsów jakie piłem. Wyraźna chmielowa goryczka i ziołowy posmak. Idealnie gasi pragnienie. [4.5]
                        Wysycenie: Perfekcyjnie wysycone, w sam raz by orzeźwić i nie na tyle by napompować brzuszek. [5]
                        Opakowanie: Butelka jak butelka , ciekawe że etykieta tym razem jasna i nieco odbiega od wzorca raciborskiego [4.5]
                        Uwagi: Pyszny Pils, szkoda tylko że cena blisko 4zł. Za 3 - 3,40 piłbym dużo częściej

Moja ocena: [4.525]

Comment

• patyczek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.01
                          • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [4]
                          Piana: Niepokaźna, gęsta o drobnej konsystencji, niezbyt trwała, zostawia na szkle spore falbanki. [4]
                          Zapach: Zbożowy, mało wyrazisty i średnio przyjemny z ziemisto metalicznym dodatkiem. [3.5]
                          Smak: Dużo lepszy niż aromat. Kwaskowe. Słodowy ze skórką chleba. Są nadto cytrusy - mandarynki i cytryny. W trakcie degustacji do głosu dochodzi również goryczka o gorzkim, grejpfrutowym profilu. Momentami pojawia się i znika blacha, ale w minimalnych dawkach i nie przeszkadza. Czym dłużej pije się, tym wyraźniejsza staje się goryczka. Finisz cierpki, cytrusowo szyszkowy. [4]
                          Wysycenie: Niemal optymalne. [4.5]
                          Opakowanie: Odmienne od poprzednich, bardziej żywe barwy, wpadające w oko, oszczędna i trochę bez wyrazu grafika, wiadomości podstawowe są, kapsel firmowy. [4]
                          Uwagi: Data spożycia do 03.09.2013. Całkiem fajny Pils, ale niezrównoważony i chwiejny. Początkowo kwaskowo - cytrynowy o grejpfrutowym posmaku, później bardziej chmielowy i żywiczny. Na pewno był orzeźwiający i dosyć treściwy, no i oryginalny, a to zawsze coś.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• Piecia
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.02
                            • 3312

Ocena z ARTomatu

Kolor: klarowny, złocisty - odpowiedni dla gatunku [5]
                            Piana: gęsta, trwała, obfita [4.5]
                            Zapach: po odkapslowaniu uderzyła bardzo, bardzo przyjemna goryczkowa nuta, tak właśnie pamiętam piwo które podpijałem od Taty pod sklepem, przypomniało mi się Herbowe z Dojlid. Później jednak mniej intensywny [4]
                            Smak: na początku gorycz - taka mało zharmonizowana, natrętna, jednak z czasem piwo łagodnieje [4]
                            Wysycenie: ok [4]
                            Opakowanie: mnie się podoba, kwestia gustu [4]
                            Uwagi: u mnie w markecie po 2,70 - będę wracał z przyjemnością

Moja ocena: [4.1]
                            Koniec i bomba,
                            Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• Manifesto
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.05
                              • 70

IMO obok Kormorana Mocno Chmielonego jest to najlepszy polski PILS. Piwo jest lekkie, goryczka w sam raz, wysycenie jak na "dwunastkę" idealne. Za cenę 3.60 (Świat Piw w Przemyślu) dostałem naprawdę porządne piwo na "czwórkę". Do grilla piwko nadaje się idealnie. Warka 03. 09 smakowała mi nawet bardziej niż mój ulubiony Kormoran z warką 10. 07.

Comment

• cyoorka
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.03
                                • 338

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złociste, w całej objętości zawieszone jakieś drobinki. [2.5]
                                Piana: Średnioobfita, drobna, dosyć trwała, zostawia firankę na szkle. [4]
                                Zapach: Chmiel, żelazo, trochę słodu. [3]
                                Smak: Pełnia średnia do niskiej. Lekko kwaskowe, wyraźnie metaliczne. Goryczka średnia. W tle dobrze wyczuwalna podbudowa słodowa. [3.5]
                                Wysycenie: Średnio nagazowane, tak jak lubię. [4.5]
                                Opakowanie: Ani ładne, ani brzydkie. [3]
                                Uwagi: Dobre z minusem za metaliczność, do której można się po kilku łykach przyzwyczaić i tak bardzo nie przeszkadza.

Moja ocena: [3.35]

Comment

Przetwarzanie...
                                X