Racibórz, Raciborski Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Manifesto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.05
    • 70

Warka do 30. 09 bardzo dobra, metal mniej wyczuwalny niż w poprzedniej warce, początkowo bardziej czuć wyraźną podbudowę słodową, później do głosu dochodzi bardzo dobra (choć chyba ciut mniejsza niż w poprzedniej warce) goryczka. Wysycenie wciąż idealne, na upały piwo wprost wyśmienite - 4,5/5

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6427

10.11.2013...

Kolor... jasny bursztyn, ciemniejszy ciut od znanych mi pilsów...
      Piana... średnia, dłużej nie za gruba warstwa.... ale łatwo się wzbudza na większą...
      Zapach... oj jakiś nieciekawy, stara butelka po mleku, ziemia? Test nadgarstkowy: świetny zapach zbożowy...
      Gaz... spory, fajny...
      Smak... gwoździ można uniknąć pijąc bez dłuższych przerw np. małymi łyczkami...

Gdyby chociażby taki smak się utrzymał piwo było by dobrym punktem w skrzynce... spory minus za żelazo... ale lubię mocno goryczkowe więc dalsze testy będą ...
      Last edited by Javox; 2013-07-01, 12:05.

Comment

• von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złota, przejrzyste. [5]
        Piana: Mało obfita i nietrwała. Redukuje się do cienkiej postrzępionej warstewki. Oblepia szkło. [3.5]
        Zapach: Bardzo słabo wyczuwalny, lekko chmielowy. Test skórny ujawnia metaliczność. [3]
        Smak: Słodowy, słodki, w tle szczątkowa chlebowość, z dość wyraźną i zostającą na dłużej w ustach goryczką na finiszu. Dość treściwe. Smaczne (metaliczności w smaku nie wyczułem). [4.5]
        Wysycenie: W normie - nie za niskie, nie za wysokie. W żaden sposób nie przeszkadza. [5]
        Opakowanie: Czytelne opakowanie odróżniające się na półce. Wszystkie najważniejsze informacje podane - na minus: brak szczegółowego składu, brak opisu sposobu serwowania. [4]
        Uwagi: Moja pierwsza ocena za pomocą ARTomatu. Piwo jak najbardziej na plus - jedno z lepszych polskich jasnych. Polecam!

Moja ocena: [3.9]
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Jest słodowa baza, jest przyjemny chmielowy aromat. Ale niestety jest też metal i to heavy. Bez niego byłoby 4+, z nim niestety ocena niedostateczna.

Comment

• actimel10
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 62

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
            Kolor: klarowny, złocisty - odpowiedni dla gatunku [5]
            Piana: gęsta, trwała, obfita [4.5]
            Zapach: po odkapslowaniu uderzyła bardzo, bardzo przyjemna goryczkowa nuta, tak właśnie pamiętam piwo które podpijałem od Taty pod sklepem, przypomniało mi się Herbowe z Dojlid. Później jednak mniej intensywny [4]
            Smak: na początku gorycz - taka mało zharmonizowana, natrętna, jednak z czasem piwo łagodnieje [4]
            Wysycenie: ok [4]
            Opakowanie: mnie się podoba, kwestia gustu [4]
            Uwagi: u mnie w markecie po 2,70 - będę wracał z przyjemnością

Moja ocena: [4.1]
            Gdzie w tej cenie można kupić w Warszawie?

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4702

Za 2,70 było w maju jak Piecia pisał posta. Obecnie w Piotr i Paweł jest po 2,89 ale np. na Stokłosach "zapominają" doliczać kaucji więc po oddaniu butelki w innym miejscu wychodzi tylko 2,39.

Comment

• actimel10
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.10
                • 62

U mnie w PiP Brwinów nie ma w sprzedaży.Ja kupuję w osiedlowym po 4,30 zł.

Comment

• R_F
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 159

Piwo zakupione na hurtowni i żadna rewelacja, na dodatek ma posmak stęchłej szmaty ... do zlewu ...

Comment

• Derbeth
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.04
                    • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty [4.5]
                    Piana: ładna, drobne i średnie pęcherzyki, nie jest zbyt trwała, ale zostawia cienką warstwę na piwie, bardzo ładnie krążkuje na szkle - świetnie to wygląda [4.5]
                    Zapach: bez szału - głównie słód, chyba odrobina DMS-u, może jest ślad chmielu [4]
                    Smak: przeszkadza metaliczność, która nie znika nawet gdy piwo lekko się ogrzeje i utrzymuje się do końca picia, natomiast podoba mi się goryczka - może niezbyt mocna (wg mnie browar mógłby sypnąć jeszcze trochę chmielu), ale o przyjemnym ziołowym charakterze; piwo ma dobrą kontrę słodową, nie lepi się do podniebienia [4]
                    Wysycenie: w porządku [4.5]
                    Opakowanie: specjalny kapsel, etykieta ok, podany skład i ekstrakt [4.5]
                    Uwagi: Butelka z datą 09.12.2013. Gdyby polepszyć zapach i usunąć metaliczność, wyszłoby naprawdę dobre piwo do picia na co dzień. Trzymam kciuki, żeby browar usunął te wady, ja na razie raczej się wstrzymam, bo jeszcze czuję smak gwoździ w ustach po wypiciu kufla.

Moja ocena: [4.125]

Comment

• WiHuRa
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.11
                      • 129

Kolor: złoty, klarowny.
                      Piana: biała, nietrwała, szybko opada, delikatnie oblepia szkło
                      Zapach: Na wierzchu diacetyl, lekki chmiel
                      Smak: Żelazo, żelazo, goryczka dość wysoka ale na finiszu mało przyjemna, tępa.
                      Wysycenie: niskie do średniego.
                      Ogółem: Dla mnie nie do powtórzenia.

Comment

• roofman
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.10
                        • 34

Warka z datą do 24.12.2013.
                        Pierwszy raz zdarzyło mi się wyczuć tak silny DMS że nie dałem rady wypić więcej niż łyka.
                        Wylądowało w zlewie... a byłem bardzo ciekawy jak im ten 'pils' wyszedł...

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6427

05.02.2014

Piana dość słaba, zapach zostawia dalej wiele do życzenia, gaz nie mały...
                          Dość mocna goryczka "próbuje" zakryć żelazo... jakby lizać młotek...

Ja wypiłem bo każdy łyk przyzwyczajał do tych smaków... i niby było coraz lepiej...
                          Potem pojawiły się lekkie kwaski zbożowe, coś lekko słodkiego... od słodowego, a goryczka stała się nie za przyjemna...

Dało się wypić... to jest i tak wysoka ocena dla tak dziwnie smakującego piwa...

Comment

• zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3605

Dla mnie in plus, dwie butelki weszły i wołały o więcej.
                            Niesłodki Racibórz to osiągnięcie samo w sobie. Piwo leciutkie, prawie bez treści, b. jednostronnie metaliczno-gorzkie. Ja lubię, na pewno odróżnia się in plus od Rześkiego, ale nie każdy doceni.
                            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Browar-Besko
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.06
                              • 317

Przyzwoite NORMALNE piwo do picia !
                              Smak zrównoważony, chmielowo-goryczkowy z nutą słonecznika. Piana gęsta i dość długo się utrzymuje. Kolor piękny, złoto-jęczmienny, jak widać na zdjęciu.
                              Cena 4,70 zł.
                              Attached Files

Comment

• Browar-Besko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.06
                                • 317

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękny, złoto-jęczmienny [4.5]
                                Piana: gęsta i dość długo się utrzymuje [4]
                                Zapach: przyjemny, chmielowo-słodowy [4.5]
                                Smak: zrównoważony, chmielowo-goryczkowy z nutą słonecznika [4.5]
                                Wysycenie: prawidłowe [4.5]
                                Opakowanie: ładne, na kontretykiecie brak ważnej informacji dla osób żyjących w zgodzie z naturą tzn. czy butelka zwrotna czy nie, brak podanej temperatury spożycia [4]
                                Uwagi: normalne piwo do picia (nie unijne)

Moja ocena: [4.425]

Comment

Przetwarzanie...
                                X