Gościszewo, [AleBrowar] King Of Hop

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 40

Pierwszy raz pije to piwo i jestem pod wrażeniem. Piana ładnie oblepia szkło i była obecna do końca. Piękny aromat, intensywny...owoce tropikalne, czereśnie? Moja narzeczona wyczuła papaje. W smaku owocowo...i ta grapefruitowa goryczka! Dla mnie pierwsza klasa.
    Warka do 20.09.13

Comment

• Derbeth
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.04
      • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty wpadający w pomarańczowy [5]
      Piana: niezbyt duża, ale nawet ładnie oblepia szkło [4]
      Zapach: przede wszystkim grejpfrut [4.5]
      Smak: solidna goryczka, w aromacie dominuje grejpfrut, mało słodyczy, w ustach zostawia właśnie smak grejpfruta zamiast karmelu [4.5]
      Wysycenie: średnie, może powyżej średniej jeśli chodzi o ale, chociaż dla mnie ok [4.5]
      Opakowanie: ciężko ocenić, bo piłem beczkowe - znając AleBrowar podali IBU i pełny skład, więc nie będę miał wyrzutów sumienia dając maksa [5]
      Uwagi: mocno gorzkie, cytrusowe, ale przystępne piwo; nie urwało mi niczego, ale możliwe, że będę do niego wracał

Moja ocena: [4.5]

Comment

• marcogal
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.09
        • 50

Na kontr etykiecie jest napisane coś o słodzie zakwaszającym.
        Pragnę spytać, jako laik, co dokładnie "poeta" miał na myśli ?
        Czy taki słód pochodzi od jakiegoś szczególnego gatunku zboża lub czegoś innego ?
        Oczywiście ja także oceniam to piwo jako b.smaczne.
        Po ostatnich "pysznych inaczej" warkach RJ, King of Hoop przywraca wiarę w AleBrowar.

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

To specjalny słód jęczmienny używany do obniżenia pH zacieru w celu zwiększenia efektywności zacierania.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Normalnie to się to robi kwasem mlekowym, ze słodem to na bogato.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemniejsze złoto, mętny. [4]
              Piana: Średniotrawała, średniogęsta, średnio pozostaje na szkle... [3.5]
              Zapach: Średniointensywny, ale bardzo przyjemny: kwiatowe estry, skórka cytryny, pomarańcze, żywica. [4]
              Smak: Dominuje dość mocna, długa i rozbudowana goryczka, w tle ejlowe estry. [4]
              Wysycenie: Średnie, z czasem nieco go brakuje. [4]
              Opakowanie: Takie śmiszne, świetne informacje. [4]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.95]
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Javox
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6348

Barwa... jasny bursztyn.
                Aromat... grapefruit.
                Piana - piana wymuszona, na dłużej warstewka i firanki
                Gaz - raczej mały.
                Smak - biały grapefruit, albedo, goryczka grapefruitowa... i ona dokładnie wszystko inne skrzętnie zakrywa.

Generalnie pijalne, niezłe piwko.
                Attached Files

Comment

• Kalianna
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.08
                  • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Leciutko mętny, jasno-bursztynowy, zachęcający [5]
                  Piana: Jasna, odpowiednio wysoka, z czasem ulegająca stopniowej redukcji, ale nie za szybko. [5]
                  Zapach: Obiecujący, cytrusowo-żywiczny z delikatną (przyjemną) landrynką. [5]
                  Smak: Odpowiednio zbalansowany, piwo wysoce pijalne, nie męczy goryczka, a jednocześnie pełne w smaku - aż trudno uwierzyć, że tylko 12 Blg [5]
                  Wysycenie: Idealnie pasujące. [5]
                  Opakowanie: Charakterystyczne z przymrużeniem oka i Elvisem
                  Podany pełen skład. [4.5]
                  Uwagi: Do tej pory wzorcem z Sevres był dla mnie Rowing Jack, któremu po piętach gonił Pacific Artezana, ale teraz miałabym zagwozdkę, gdyby nie jeden drobny fakt: piwo kupilam w ramach wyprzedaży i dopiero w domu sprawdziłam, że termin wazności upłynąl dokładnie 106 dni temu (20.09.2013)!!!
                  Dlatego chylę czoła! I od jutra rozpoczynam poszukiwania butelki z prawidłową datą ważności

Moja ocena: [4.975]
                  Respect beer.

Comment

• olie
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2011.06
                    • 777

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kalianna
                    piwo kupilam w ramach wyprzedaży i dopiero w domu sprawdziłam, że termin wazności upłynąl dokładnie 106 dni temu (20.09.2013)!!!
                    Czy to pewien sklep koło metra Wilanowska?

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie
                      Tam 3 miechy to żadne przeterminowanie
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Hapek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.03
                        • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kalianna
                        I od jutra rozpoczynam poszukiwania butelki z prawidłową datą ważności

Oj to chyba się nie doszukasz, bo z tego co pisali na fejsie, to kolejnej warki na pewno w tym miesiącu nie będzie. Nie wiem jak dalej..

Comment

• Kalianna
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.08
                          • 41

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie
                          Sklep na Bródnie. Jako, że już ich jedno promocyjne piwo wylałam w całości (Poseł z Albionu), do kolejnej "promocji" podeszłam z pewną nieśmiałością - dziś w dzikim galopie popędziłam zobaczyć, czy nie mają jeszcze butelek, ale gdzie tam!
                          A gwoli komentarza, co poniektóre browary mając ok 100 dni do końca terminu ważności nadają się niestety wyłącznie do wylania, więc okazuje się, że piwa Alebrowaru można by i do Indii statkami transportować przez pół roku
                          Respect beer.

Comment

• jarrro
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.10
                            • 16

Jak dla mnie to ono jest wytrawne w smaku, słodowości raczej się nie czuje, pewna wodnistość, co nie jest zarzutem, podkreślona pyszną goryczką zaprawioną niecodziennym aromatem
                            Pozdrawiam Jarrro

Comment

• Arff
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.01
                              • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hapek
                              Oj to chyba się nie doszukasz, bo z tego co pisali na fejsie, to kolejnej warki na pewno w tym miesiącu nie będzie. Nie wiem jak dalej..
                              Rozlew planowany jest na 03.02, a w niedalekiej przyszłości zapowiadane jest zwiększenie mocy produkcyjnych, więc będzie znacznie częściej

Comment

• KarlPopper
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.11
                                • 133

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny, ale całkowicie nieprzejrzysty, nie wiem czy tak miało być... [4]
                                Piana: ładna, utrzymuje się niezbyt długo [4.5]
                                Zapach: piękne słodkie cytrusy, pomarańcza, cytryna (no niestety nie tak intensywne jak w BrewDogu więc maksa nie mogę dać). [4.5]
                                Smak: Moim zdaniem troche za kwasne w stosunku do goryczki, ale może po dalszym ociepleniu goryczka będzie mocniejsza... rzeczywiście się zrobiła, ale słód nie do końca kontruje, można by też obniżyć alkohol (choć na szczęście go nie czuć). Dobre piwo, do Pacific Pale Ale Artezana czy Dead Pony Club BrewDoga mu baaardzo daleko, ale mimo wszystko ciekawe piwo. [4]
                                Wysycenie: Odpowiednie [5]
                                Opakowanie: Ta etykieta chyba mi się najbardziej podoba ze wszystkich AleBrowarowych (w sumie Brown Foot tez miał fajna, ale nie aż tak). Bardzo fajne współgranie i humorystyczne wykorzystanie nazwy [5]
                                Uwagi: Za pierwszym razem piłem jakoś koło listopada je po Rowing jacku (i bodaj też po Kormoran AIPA) wtedy wydawało mi się bez smaku i jakieś za lekkie (pewnie przez porównanie do wcześniejszych).No ale niestety nie jest to piwo sesyjne (a co najmniej te dwa wymienione przeze mnie APA zdecydowanie tak). Może polecałbym AleBrowarowi obniżenie alkoholu, zredukowanie kwaśności lub odwrotnie zostawienie tak jak jest ale podniesienie plato słodu. No trudno mi dobrze opisać, może za mało jestem wyćwiczony w sensoryce, ale coś z tym piwem jest nie tak.. P.S. Czekam z ciekawością na serię APA H.O.P.S. z Pracowni Piwa!

Moja ocena: [4.325]
                                Live Craft. Die Punk.

Comment

Przetwarzanie...