ostra ocena. Wyżej oceniłeś raciborskiego pilsa
Browar na Jurze, [Pinta] Oto Mata IPA
Collapse
X
-
Mnie to piwo nie przekonuje, ani w wersji butelkowej, ani lanej. Jawi mi się jako taką hybryda piwa koncernowego i wysokiego chmielenia. Samo chmielenie też niczym nie imponuje. Goryczka zgrubna i bez aromatycznego szlifu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lucifuge Wyświetlenie odpowiedziostra ocena. Wyżej oceniłeś raciborskiego pilsaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo jasne złoto. Takie miało być! [5]
Piana: Z początku grubsza czapa, ale dość szybko znika. Pozostaje niewielki kożuszek, utrzymuje się do końca i oblepia ścianki szklanki. [4]
Zapach: Tak naprawdę jedyna sprawa do które można się mocno przyczepić. Zapach jest, całkiem przyjemny - ale ledwo wyczuwalny. Trochę chmielu, lekki biszkopt. [3]
Smak: Znakomite! W pierwszym odczuciu wydaje się wytrawne, ale wcale takie nie jest. Bardzo miła, silna ale nie zalegająca goryczka. Idealne na upał... [5]
Wysycenie: W sam raz. [5]
Opakowanie: Etykieta wygląda gustownie i oddaje charakter piwa. [5]
Uwagi: Drugie po Pacificu ekstremalnie pijalne piwo w tym roku! Jestem zachwycony... :-)
Moja ocena: [4.2]Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłote, totalnie klarowne. Wizualny efekt wzmacniają raźno unoszące się do góry bąbelki. [5]
Piana: Śnieżnobiała, drobna. Mimo że po nalaniu jej warstwa nie jest zbytnio imponująca to łatwo można ją wzbudzić mieszając piwo w dowolnym momencie picia. [4]
Zapach: Rześki i świeży. Wyczuwalna delikatna cytrusowość i chmielowa ziołowość. Mam wrażenie, że piwa sprzed kilkunastu lat miały podobny aromat. [4.5]
Smak: Mocna goryczka, lekki cytrus. Bardzo fajne połączenie lekkości i rześkości z wyrazistą goryczką. Pijalność bardzo wysoka. Pod koniec wyczuwalne słodkie akcenty. [5]
Wysycenie: Optymalne. Piwo się nie wygazowuje mimo sporego ruchu bąbelków w szklance. [5]
Opakowanie: Kolorystyka flagi japońskiej idealnie współgra z tym piwem - na pierwszy rzut oka lekkie, w bezpośrednim spotkaniu ma swoją moc i charakter. [5]
Uwagi: Świetne piwo, niesamowity jest kontrast między wyglądem tego piwa sugerującym ryżowego sikacza a wyrazistym goryczkowym smakiem. Brawo Pinta!
Moja ocena: [4.725]Last edited by docent; 2013-04-21, 17:02.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi[...]
Uwagi: Drugie po Pacificu ekstremalnie pijalne piwo w tym roku! Jestem zachwycony... :-)
Moja ocena: [4.2]Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziWiem, że to subiektywna ocena, ale czy Pacific jest taki ekstremalny?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziWiem, że to subiektywna ocena, ale czy Pacific jest taki ekstremalny?Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnozłote, ciemniejsze niz się spodziewałem, tak pod czeską jedenastkę, klarowne [4]
Piana: obfita, gęsta, drobna, zostaje do końca [5]
Zapach: przyjemny, łagodny, niezbyt intensywne cytrusy, zwłaszcza grejpfrut a po lekkim ogrzaniu brzoskwinia i ananas [4]
Smak: uderzenie cytrusowej goryczki, mniam!
(wreszcie piwo sesyjne dla wielbicieli goryczki) [5]
Wysycenie: średnie, akurat [5]
Opakowanie: z kija [5]
Uwagi: pite na wczorajszej premierze w Pochwale Niekonsekwencji
Moja ocena: [4.6]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jaśniutkie, słomkowe piwo. Wygląda jak leciutki pilsik, ale to złudne... [4]
Piana: Nalewa się zwarta, bujna i drobnopęcherzykowa. Redukuje się prędko, ale zostawia kożuszek i ładną firankę na szkle. [3.5]
Zapach: Na pierwszym planie tropikalne owoce i żywiczne nuty. Chmiel dominuje w zapachu, co zapowiada kierunek w jakim pójdzie smak trunku. [3.5]
Smak: Jak można było się spodziewać - chmiel, więcej chmielu i długo nic. Aromaty owocowe, które nieco równoważą goryczkowy korpus, również pochodzą z chmielu. Ryż? Owszem, wymieniony w składzie. Słód? Też figuruje na etykiecie. Niemal cały smak OMI został zawłaszczony przez gorycz - agresywną i ściągającą. Po jakimś czasie staje się bardziej znośna, ale nadal skutecznie tłumi przyjemność z picia. Tylko dla ultrasów. [1.5]
Wysycenie: Nieco zbyt intensywne. [3]
Opakowanie: Typowy schemat etykiet z Pinty, tu mamy drzewko bonsai. Na kontrze opis dwujęzyczny - również po japońsku. Żaden Japończyk pewno tego piwa nie zobaczy, ale oddani miłośnicy będą zachwyceni pomysłem. [3]
Uwagi: Kolejna kreacja pewnego browaru, który zapomniał, że chmiel to tylko (i aż) przyprawa do piwa. Wierzę na słowo, że ryż i słód są w tym napitku. Pinta niby zgłasza ambicję, aby nieść kaganek piwnej oświaty i skłaniać Polaków ku nowym gatunkom - super. Tylko że kolejnymi skrajnymi smakami trafia wyłącznie do wąskiej grupy konsumentów.
Moja ocena: [2.675]Last edited by Browar_Jezyce; 2013-04-21, 22:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce Wyświetlenie odpowiedziKolejna kreacja pewnego browaru, który zapomniał, że chmiel to tylko (i aż) przyprawa do piwa.
A na poważnie, przecież mocne chmielenie to element tego stylu. IPA powinna być goryczkowa, a kto tego nie lubi, niech sięga po inne piwa, których i Pinta ma trochę w swojej ofercie. Choć faktycznie chmielocentryczne gatunki to trzon ich stałej oferty.
A teraz krótko o bohaterze wątku. Na początku cytrusowa goryczka dominuje, przykrywa wszystko, ale w drugim rzucie wyraźnie czuć tę ryżowa kontrę. Kojarzy mi się ona z Pintowym sahti, które piłem z beczki i niezbyt mi smakowało, ale tutaj sprawdza się bardzo dobrze. W miarę picia i ogrzewania się piwa ryż wychodzi bardziej na czoło. Smakowało mi, zaskakująco pasujące połączenie, ale czy kupowałbym regularnie, nie wiem. Konkurencja spora, nawet w łonie (przepraszam, chłopaki) samej Pinty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce Wyświetlenie odpowiedziŻaden Japończyk pewno tego piwa nie zobaczyMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jaśniutki, złoty kolor. Prawie słomowy. W założeniu miał być kontrast między kolorem a smakiem. udało się. [5]
Piana: Przy nalaniu wysoka, niezbyt gęsta. Dość szybko opada ale nie do końca, pozostawiając całkiem spory kożuszek oraz okręgi na szkle. [4.5]
Zapach: Delikatny, subtelny ale wyczuwalny wyraźnie. Bardzo przyjemny. Owoce, głównie cytrusy ale i mango, marakuja czy jakby lekka morela. [5]
Smak: Rewelacja. Przychylam się do opinii o ekstremalnej pijalności. Dawno tak szybko nie wypiłam piwa. Idealnie zbalansowane. Pełna harmonia chmielowej goryczki i słodów ( ryż trudno było mi wyczuć ). Lekki, przyjemny owocowy smak - przede wszystkim owoce tropikalne. Delikatnie słodkawe. Pycha. A na dodatek na drugi dzień nie boli głowa [5]
Wysycenie: Idealne. [5]
Opakowanie: W końcu nie mam zastrzeżeń do nowej szaty graficznej Pinty. Japońskie elementy stwarzają nastrój egzotyki. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.95]
Comment
-
Comment