Łódzkie, Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    A ja mam z X.09 i też jest za młody. Niedługo minie rok jak leżakuje w piwnicy. Zamierzam go otworzyć późną jesienią.
    Last edited by Pendragon; 2010-05-20, 20:31.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      A ja mam z X.09 i też jest za młody. Niedługo minie rok jak leżakuje w piwnicy. Zamierzam go otworzyć późną jesienią.
      Pendragon, nie ma się co licytować, przecież ja też mam jakieś poukrywane łódzkie portery z zamierzchłymi datami Chodzi mi o to, że w dacie przydatności (chociażby wspomniana warka 18.VII.10) ta alkoholowość niestety będzie wyczuwalna.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Ależ ja się nie licytuję! Mam temat w prenumerowanych, wyświetlił mi się - to myślę - dopiszę się. O to i tyle i tylko tyle
        Do tej pory nie leżakowałem porterów, ale zainspirowałem się niedawno pewnym tematem na forum. Do tej pory przeleżakowałem pół roku ponad termin Portera Ciechanowskiego. Następny krok to rok dla Łódzkiego Jak mi się spodoba, to będą następne.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          Ależ ja się nie licytuję! Mam temat w prenumerowanych, wyświetlił mi się - to myślę - dopiszę się. O to i tyle i tylko tyle
          Do tej pory nie leżakowałem porterów, ale zainspirowałem się niedawno pewnym tematem na forum. Do tej pory przeleżakowałem pół roku ponad termin Portera Ciechanowskiego. Następny krok to rok dla Łódzkiego Jak mi się spodoba, to będą następne.
          Niewiele porterów smakuje lepiej świeżych niż przeleżakowanych. Z tego co teraz kojarzę ze swoich eksperymentów takim wyjątkiem jest na pewno Grand. Ale spojrzałem na swoje poprzednie wpisy w tym temacie i ostatnio partia łódzkiego XI.09 degustowana miesiąc przed terminem pozbawiona była alkoholowości. Tak samo z październikową z tamtego roku. A więc nie musisz go specjalnie chomikować jeśli chodzi o pozbycie sie alkoholowego posmaku
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Bardziej niż pozbycia się alkoholu ciekaw jestem innych doznań smakowych w takim przeterminowanym porterze. Przypomniało mi się, że robiłem eksperymenty z jurandowym Koźlakiem, ale skonsumowałem wszystkie odpowiednio wcześni by zostały tylko dobre wspomnienia. Niektórzy przeholowali z datą

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
              Przypomniało mi się, że robiłem eksperymenty z jurandowym Koźlakiem, ale skonsumowałem wszystkie odpowiednio wcześni by zostały tylko dobre wspomnienia. Niektórzy przeholowali z datą
              Na przykład ja Postanowiłem ostatnią butelczynę pozostawić pełną ku pamięci
              Last edited by docent; 2010-05-20, 21:23.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2156

                Czy są jakieś warunki leżakowania porterów ? Temperatura, oświetlenie ?

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl
                  Czy są jakieś warunki leżakowania porterów ? Temperatura, oświetlenie ?
                  Temperatura, im bliżej 0C tym lepiej, ale już 10C jest bardzo dobra. Światła - brak, czyli przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl
                    Czy są jakieś warunki leżakowania porterów ? Temperatura, oświetlenie ?
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Temperatura, im bliżej 0C tym lepiej, ale już 10C jest bardzo dobra. Światła - brak, czyli przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
                    Co do światła to zgoda. Ciemne miejsce to podstawa. Natomiast co do temperatury nie musi być tak niska. Ja trzymam w temperaturze pokojowej i jest ok. Może właśnie dzięki temu szybciej te portery nabierają pożądanych właściwości.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

                      Optymalne warunki to karton w garażu . Łódzkiemu robi to bardzo dobrze, innym też nie szkodzi .

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        Ale potem tym kartonem nie zalatuje aby?

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9787

                          Jak ostrożnie z kartonu przelejesz, żeby osadu z dna nie wzburzyć, to spoko .

                          Comment

                          • Promil03
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.10
                            • 2833

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl
                            Czy są jakieś warunki leżakowania porterów ? Temperatura, oświetlenie ?
                            Warto chyba dodać, że butelki powinny stać a nie leżeć (w przeciwieństwie do win).

                            Comment

                            • fans
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.04
                              • 195

                              Mój też leżakował (całkiem o nim zapomniałem).Takim sposobem odkryję jak smakuje wyleżakowany.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23903

                                Bardzo proszę powrócić do głównego wątku. Temat o przechowywaniu/leżakowaniu porterów już istnieje i tam proszę się udać w razie potrzeby.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...