Łódzkie, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    No to Myszon narobił smaku, a wychodzi na to, że to jednak tylko w Łodzi.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • baroN1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.08
      • 181

      zapomniałem dodać że gazeta z tym piwem była w Poznaniu... więc chyba jednak nie tylko w Łodzi.

      Comment

      • Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

        W nowej gazetce sieci Carrefour (31.07-05.08):
        Tyskie, Carlsberg, Łomża, Warka, Żubr, Lech, Kasztelan, Okocim, Chat x3.
        Porteru z Łodzi ni ma

        Comment

        • Petrus
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2002.10
          • 387

          U mnie w Forum w Cerfour jest Porter za 3,99zł.

          Comment

          • wychu
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.05
            • 26

            We wtorek w Borku we Wrocławiu był. cena j.w.

            Comment

            • Myszon007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.02
              • 1208

              No proszę, a jednak to prawda Do niedawna jedno z bardziej poszukiwanych i niedostępnych piw teraz w ogólnopolskiej sieci marketów i w niskiej cenie (grosik taniej, niż pod browarem ) Kupować i odkładać do piwnicy, bo partia dostępna w Carrefourach jest bardzo świeża, z datą do marca 2015 roku.
              ♪♫

              Comment

              • Mario_Lopez
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 991

                Wreszcie udało mi się zakupić kilka sztuk w kerfiurze, cena to chyba coś koło 4 złotych i jest to zdecydowanie czołówka polskich porterów, jak dla mnie drugie miejsce po Grandzie. Szkoda, że pucha i na dodatek taka brzydka, no ale w tym przypadku nie ma co oceniać po okładce, bo zawartość rekompensuje wszystkie inne wady.

                Pomimo 22% ekstraktu i 9,5% alk. nie obciąża tak żołądka jak porter żywiecki (chociaż parametry identyczne)

                Ogromny minus za niepełny skład.

                Będę często się raczył tym legendarnym porterem dopóki jest w pobliżu
                Last edited by Mario_Lopez; 2013-08-11, 12:03.
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                EBE EBE

                Comment

                • yoxik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.10
                  • 427

                  Nie wiem czy sie zastanawialiście w jaki sposób browar łódź uzyskuje taki smak w piwie. Jest on wyśmienity intrygujący i nie porównywalny z innymi orterami. Weług mnie ten posmak jest syntetyczny i jesteśmy wszyscy poddani wielkiej ściemie typu tylko woda zasyp chmiel drożdże. Jakich drożdży oni ożywają ze mają taki oryginalny smak ktoś wie ?!
                  Również tutaj
                  https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                  Comment

                  • Myszon007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.02
                    • 1208

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakich drożdży oni ożywają ze mają taki oryginalny smak ktoś wie ?!
                    <<>>
                    Attached Files
                    ♪♫

                    Comment

                    • Szakali
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2013.08
                      • 572

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
                      <<>>


                      haahaahhahah padłem xD ! Byłem dziś w carre i dupa nie było w ogóle ;/ A miałem taką chęć napić się tego porteru

                      Comment

                      • kurgan
                        Gość
                        • 2004.04
                        • 315

                        pobiło w smaku Donkera z mojej stopki
                        nie będę się rozwodził, żywiec ciechan warmia daleko w tyle
                        pie..lić polską piwną rewolucję!
                        zamierzam kupić zgrzewkę...
                        Attached Files

                        Comment


                        • Dzisiaj zakupiłem w Nowym Sączu w sieci Carrefour za 3,99
                          Skoro już dałem znać, że jest dostępne, to spróbuję napisać swoją pierwszą recenzję

                          9,5% alk. / 22 Ekstrakt
                          Piwo raczej z nowej partii (data minimalnej trwałości 20.11.14)

                          Barwa - ciemne, klarowne, piękne rubinowe refleksy
                          Piana - średnioobfita, drobnopęcherzykowa, szybko opada, pozostaje cieniutka warstwa
                          Zapach - dominuje aromat sherry, rodzynek. Dodatkowo przebijają aromaty skórki chlebowej, słodowe, słodów palonych
                          Wysycenie - raczej niskie
                          Smak - Początkowo spora dawka słodyczy przechodząca w średnio goryczkowy, raczej wytrawny finisz. W smaku mocno wyczuwalne sherry. Później smaki słodu palonego i słodowe. Alkohol przyjemnie wyczuwalny, nie spirytusowy. Goryczka dość długo pozostaje, jednak nie męczy.
                          Pijalność dobra.
                          Stan po spożyciu - sprawność czynności motorycznych mocno nadszarpnięta
                          Attached Files

                          Comment

                          • WojciechT
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2546

                            Skoro tak je chwalicie, to kupię kilka sztuk do przeleżakowania, przynajmniej do zimy. Widział je ktoś w Carrefourach konurbacji śląsko-dąbrowskiej?

                            Inna sprawa, że - kurka - mogłoby jednak być w butelkach. Wiem, że puszka w niczym gorsza nie jest, a może być lepsza, bo światła nie przepuszcza, ale jednak podświadomie wydaje się czymś "gorszym".

                            I boję się, że przy otwieraniu wybuchnie

                            Comment

                            • Promil03
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.10
                              • 2833

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...
                              Pomimo 22% ekstraktu i 9,5% alk. nie obciąża tak żołądka jak porter żywiecki (chociaż parametry identyczne)
                              ...
                              Na "obciążenie żołądka" pewnie nie ma to wielkiego wpływu, ale Porter Żywiecki ma jednak 21,4% ekstraktu.

                              Comment

                              • zawel85
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.08
                                • 79

                                Porter Łódzki zawsze był robiony na gęstwie drożdżowej wykorzystywanej choćby do Łódzkiego Mocnego czy Sarmackiego. Swój charakter zawdzięczał długiemu leżakowaniu sięgającemu 6 miesięcy. Piszę w czasie przeszłym ponieważ kilka lat już tam nie pracuje i nie wiem, jak to wygląda obecnie, ale po wypiciu ostatnich partii stwierdziłem, że ten sprzed lat był bardziej dopieszczony. Butelek w BŁ nie ma choć linia jest stosunkowa młoda i wydajna. Nie wiem dlaczego nie leją w butelki? Może zwolnił się jedyny pracownik, który potrafił obsługiwać linie?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X