Łódzkie, Porter
Collapse
X
-
Czytam ostatnie wpisy, dotyczące warki z listopada 2016 i mam wrażenie, jakby jednak inne piwo było pite. A to jednemu za słodkie, inny czuje sos sojowy, a inny wiśnię....Comment
-
Comment
-
Też wyczuwam bardziej słodycz, mocno palone, pojawiają się śliwki, wyczuwalny alkohol. Chyba warto zakupić, wstawić do piwnicy i zapomnieć na parę miesięcy (chociaż nie wiem jak przedstawia się sytuacja z trzymaniem portera w puszce). Warka 5.11.2016.Last edited by dzemek; 2015-03-10, 00:16.Comment
-
Warka do 20.11.2014. Intensywne nuty czekolady i wiśni, goryczka, mocno palone. Zaskoczył mnie lekki posmak alkoholu. To była jedna z warek aldikowych; nieodmiennie mam wrażenie, że poszła tam gorsza wersja tego porteru. Może skrócili na kilka warek czas warzenia i leżakowania, żeby wyrobić się z dużym zamówieniem?Comment
-
Aż sprawdziłem. Dokładnie tę/tą samą warkę kupiłem kilkanaście dni temu w swoim specjalistycznym po 5,59zł, bo nigdzie indziej u nas tego piwa po prostu nie ma. U Was wala się paleto-skrzynkach za marne grosze. Jak żyć?
A w aldim ostatnim razem byłem w Canterbury w UK, z 5 lat temu
łódzkiego też wtedy tam nie było :/
Last edited by dlugas; 2015-03-13, 21:38.Comment
-
Jest też opcja, że właściciel "mojego specjalistyka" zakupił w kraju w jakimś aldim kilkanaście sztuk puszek i teraz je u nas odsprzedaje (choć to raczej chyba niezgodne z prawem, tj. sprawy koncesyjne)
Gwoli wyjaśnienia. Ja tej warki jeszcze nie piłem :]Comment
-
BIERE !!!
kup z pięć (jeśli masz możliwość) i się na privie ugadamy jak już będziesz jechał święcić jajkaLast edited by dlugas; 2015-03-16, 11:32.Comment
-
Kolor: Bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysty.
Piana: Beżowa, średnio obfita, niezbyt gęsta, średnio trwała.
Zapach: Owocowo-likierowy z nutą czekolady.
Smak: Treściwe. Lekki karmel, mocne owoce (wiśnie, suszone śliwki), czekolada. Alkohol bardzo dobrze wkomponowany, w połączeniu z mocnymi nutami owocowymi tworzy likierowy posmak. Goryczka średnia, lekko przypalana o minimalnie alkoholowym zabarwieniu. Kilka sekund po przełknięciu pozostaje bardzo wyraźny posmak kawy.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Bardzo dobre.Comment
-
Warka: 26.03.15
B.ładny wyraźny aromat suszonych owoców i czekolady.
W smaku powiedziałbym, pełnia średnia, goryczka niewysoka ale zaznaczona, alkohol dobrze "schowany", czyli leżakowanie zadziałało.
Klasyka.
Wysycenie jak na ten kaliber piwa moim zdaniem (za)wysokie.
Długo oglądałem puszkę by się upewnić czy na pewno jest tam napisane ekstrakt 22% i alk.9,5%.
Bo pije się szybko z przyjemnością nie podobną do tak mocarnego piwa.
Gasi pragnienie z efektywnością coli.
A to jednak porter 22 o czym szum w głowie uświadamia dopiero po chwili.
Łódzki to jednak "łódzki":
Łódź qr***Comment
-
Piana: niewielka, drobna, szybka znika prawie do zera. Szkoda
Aromat: średnio intensywny, ciemny chleb, coś w stylu kwasu razowego o smaku śliwki. Leciutka wiśnia. Nie za bogaty i zdominowany przez "razowość"
SMAK: ponownie ciemny chleb popijany kwasem razowym z nutą soku ze śliwek. Następnie bardzo gładka gorzka czekolada, leciutka kwaskowość (taka kakaowo kawowa) i na finiszu lekko posłodzona czarna kawa. Całość bardziej słodkawa niż wytrawna czy palona, ale nie zapycha i nie zakleja. Alkoholu praktycznie nie czuję, ani 22BLG
Uwagi:
Cena 5,49zł
Warka 05.11.2016
Dla mnie o obecnej formie ten porter jest byt jednowymiary. Razowy z delikatną czekoladą bądź kawą i tyle.
Plusem za to jest gładkość w piciu oraz niewyczuwalny alkohol zarówno w smaku jak w aromacie.
Jak na 22BLG wydaje się dość "rzadki"
Trzeba dokupić ze 2 sztuki i wsadzić za karę do piwnicy na rok/dwa
W tych pieniądzach mam lepsze porteryComment
-
Pojawił się w nowej puszce z datą 22.05.17. Jak komuś przeszkadzała nadmierna słodycz w poprzednich warkach, to będzie zadowolony - nowy wypust jest mocniej palony i wytrawny, słodycz delikatna. I oczywiście mocno alkoholowy, więc trzeba solidnie przeleżakować i będzie pycha.
No i co do wyglądu nowej puszki - dla mnie bomba, jest naprawdę elegancka (oczywiście jak na konserwę), dobra kolorystyka, wyeksponowane logo BŁ, no i napisali parę ciekawostek - m.in. wymieniono 4 słody użyte przy warzeniu i jest wzmianka o tym, że receptura PŁ ma swój początek w 1910 roku
fotka puszki♪♫
♫Comment
Comment