Piwo gotowe do oceny
Wrzos, Ciemny Koźlak
Collapse
X
-
Wrzos, Ciemny Koźlak
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziParametry dodałem. Nazwa piwa to Ciemne Koźlak.
Na etykiecie brak parametrów , nie mówiąc o składzie. Za to jest slogan o tradycyjnej recepturze i krystalicznie czystej wodzie.
Piana jasnobeżowa, dość spora, ale nietrwała.
Barwa wydaje się niemal czarna, dopiero pod światło widać, że jest ciemnobrunatna z rubinowym odcieniem.
Piwo zaczyna się wyraźną słodyczą. Po chwili czuć słabe nuty wędzone i palone, ale ta słodycz, chociaż nie jakoś dramatycznie silna, jednak dominuje, skutecznie tłumi inne smaki i powoduje, że piwo pije się raczej ciężko.
Comment
-
-
Nazwa nadal Ciemny Koźlak
Parametry z etykiety: 16,7 plato; 7% alc. Butelkowane: 5,04.2014r.
Piana: jasnobeżowa, nietrwała, po chwili jedynie pojedyncze obłoczki. Nie osadza się na szkle.
Barwa: Ciemnobrązowa, pod światło z bordowymi przebłyskami. Wyraźnie zmętnione ale bez "kłaczków"
Zapach: słody, w tym palone. Zaskakująco wyraźna wędzonka (coś pomiędzy GCh2012 a Jak w Dym, ale bliżej tego drugiego)
Smak: Niemiłe rozczarowanie - nadspodziewanie duża kwaskowość przykrywająca słody palone, wędzoność mniejsza niż w zapachu. Słodycz jest ale ewidentnie zdominowana przez "kwasek", który znacznie zmniejsza pełnie i treściwość piwa.
Uwagi: Pomimo przetrzymywania butelki w niskiej temp. (w browarze podana z lodówki, u mnie też w lodówce) sztuka ewidentnie wadliwa. Szkoda że nie mogłem spróbować wersji lanej bo gdyby nie ten kwasek, zapowiadał się jeden z lepszych polskich koziołków.
Aha . cena: 10 zł/0,5l+1zł. butelka
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy. Pod światło przejrzysty, ale tylko trochę. [4]
Piana: Kremowa, drobna i... Nie wiem. Znikła. [2.5]
Zapach: Karmel, toffi, alkohol, ślad orzechów i... jeszcze jakaś chemia. Na granicy odrzucenia. [2]
Smak: Toffi i jakiś cukierkowy posmak, chyba "kukułki" czy cuś...? Wyczuwalny alkohol. No słabo jest. [2.5]
Wysycenie: Niskie, koźlakowe. [4]
Opakowanie: Brązowa eta, tutaj nawet pasuje, na niej kilka wielkich szyszek chmielu. Kapsel browaru. [3.5]
Uwagi: Ech, nie pamiętam, kiedy się tak rozczarowałem koziołkiem.
UWAGA: ulotka browaru informuje, że jest to piwo GÓRNEJ fermentacji... (???)
Moja ocena: [2.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarne,nawet pod światło nic nie "prześwitało" [4]
Piana: kremowa ,w miarę gęsta i trochę czasu przetrwała [3.5]
Zapach: słaby,minimalna dawka słodów palonych/karmelowych [3]
Smak: początkowo nawet pije się w miarę dobrze,mieszanka słodów ciemnych,palonych itp oraz trochę czekolady,pod koniec coraz ciężej-alkohol wysuwa się na prowadzenie,piwo nie jest słodkie/ulepkowate,ale też nie jako typowy koźlak. [3]
Wysycenie: trochę za słabe [3.5]
Opakowanie: ładna butelka,etykieta może się podobać,info o piwie jest(nawet dwa razy że to górna fermentacja) [4.5]
Uwagi: Piwo z datą 21.11.2020.Piwo górnej fermentacji!
Moja ocena: [3.2]mb WOS
Comment
-
Comment