Tyskie, Książęce Jasne Ryżowe
Collapse
X
-
Nie ukrywam że czerpię niezwykłą przyjemność z poznawania kolejnych fascynujących argumentów przemawiających za wybitną klasą tego prawie piwa. Sporo się już tego naczytałem i nasłuchałem ale ciągle jestem zaskakiwany i liczę na więcej. Piszcie czemu Jasne Ryżowe jest takie dobre.Comment
-
Mikko uwierz mi - rozrywek nigdy za wiele. Wolę mieć ich za dużo niż za mało. Powód do radości można znaleźć wszędzie - to zależy od nastawienia do życia i pewnego dystansu do siebie.
Co do tego że komuś smakuje to ok, pokaż mi gdzie zabroniłem komukolwiek to smakować. Ale co innego subiektywne odczucie smaku a co innego absolutna bezrefleksyjna bezkrytyczność i brak obiektywnego odniesienia przedmiotu oceny do innych, konkurencyjnych produktów. Trzeba się trochę znać żeby coś oceniać. Inaczej ocena będzie błędna.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
,ale wypić dwa porterki pod parasolem w upalne popołudnie to istne samobójstwo:]
Trzeba się trochę znać żeby coś oceniaćOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-08-05, 10:52.Comment
-
Dobrze powiedziane "trzeba się trochę znać". Czemu my Polacy jeszcze nie władamy światem, każdy tu się świetnie na czymś zna. Uważam że jesteśmy narodem ekspertów i nie daj Boże aby ktoś podważał naszą fachowość w danej dziedzinie.Ostatnia zmiana dokonana przez gregorez; 2013-08-05, 17:40.Comment
-
Jeśli ktoś będzie chciał coś napisać konkretnego - proszę o PW. Póki co temat zamykam, bo nie umiecie dostosować się do zasad.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: słomka, klarowne [3.5]
Piana: dość intensywna, ale szybko mizernieje nie brudząc szkła [3.5]
Zapach: kwaskowy, kapusty kiszonej, odrobinę owocowy, lekki słód, chmielu brak [2.5]
Smak: kwasek, lekki słód, lekki ryż, niezły posmak cytrusowo-goryczkowo-ziołowy [3.5]
Wysycenie: duże, niepotrzebnie [3.5]
Opakowanie: niezła estetyka, skład, ekstrakt, ale temperatura serwowania to zupełna kpina (1-4 st) [4]
Uwagi: niezłe
Moja ocena: [3.175]Comment
-
Nie było tego piwa u mnie w mieście już od dawna, pewnie w innych rejonach Polski też.
A jest to obok Brackiego i Żywiec Porter najlepsze piwo koncernowe.
Dziś pachnie tak samo jak kiedyś, przyjemnym chmielem.
Trochę mniej gazu.
W smaku aksamitna, przyjemna goryczka. Trochę więcej tu posmaków od słodu niż wcześniej.
Piwo trochę pogorszyło się, ale w dalszym ciągu, jak na koncern, jest świetne.
Moje piwo jest z datą do 20.08.2014.Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Blade, klarowne (ale nie idealnie!), acz widziałem już "bledsze" piwo ryżowe. [5]
Piana: Raczej średnio niż drobnopęcherzykowa. Biała, średnio-wysoka, acz dosyć trwała, redukuje się niespiesznie do grubego kożucha. Oblepia ścianki. [4]
Zapach: Zaraz po otwarciu w nozdrza uderza aromat chmielu, jednak ulatnia się on bardzo szybko. Słodowość niewyczuwalna, za to czuję lekką... Cytrusowość. [3]
Smak: Zapamiętałem to piwo jako gorsze; tym milsze zaskoczenie. Piwo jest wprawdzie wodniste i mało intensywne w smaku, ale za to dobrze gasi pragnienie. Lekki kwasek, do tego delikatna goryczka. I znowu czuję cytrusy! [3.5]
Wysycenie: Aż zdziwiony jestem, bo nie mam nic do zarzucenia. [5]
Opakowanie: Seria Książęce jest ładnie opakowana, a ilość informacji jak na koncern jest spora. [4.5]
Uwagi: Kurka, rok temu psioczyłem na to piwo, a teraz uważam je za nawet niezłe. Polepszyli recepturę czy moje sekciarstwo trochę zelżało?
A, i udało mi się je dostać dopiero w siódmym z rzędu sklepie spożywczym. Co się nalatałem, to moje.
Moja ocena: [3.575]Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-05-07, 20:05.Comment
-
Kurka, jestem w połowie tego piwa (porównuję je z ukraińskim piwem ryżowym) i powinienem mu podnieść ocenę za aromat. Wprawdzie spożywałem je w temperaturze wyższej, niż zalecane 1-4 st. C, ale dopiero po osiągnięciu temperatury zbliżonej do pokojowej okazało się, że to piwo pachnie niemalże jak Das Ipa albo któreś z pitych przeze mnie piw z nowofalowymi chmielami niemieckimi! Mniej intensywnie, ale jednak. I jego smak także się poprawia. Albo to przez porównanie ze zbyt słodkim "Ukraińcem", albo faktycznie oto mam trzecie, po Książęcym Ciemnym Łagodnym i jednym z Okocimiów, ulubione piwo koncernowe.Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-05-07, 20:18.Comment