Piwo gotowe do oceny
Bartek, [Szałpiw] Rojber
Collapse
X
-
Bartek, [Szałpiw] Rojber
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Trochę nie to, czego oczekiwałem - w smaku wyróżnia się kwaskowość, nie czuć słodyczy, nie pieni się mocno. Dubbele kojarzę bardziej właśnie ze słodyczą i owocowymi aromatami, Rojber ma natomiast lekko "dziki" charakter, może nie jest tak kwaśne jak Rodenbach, ale i tak dość mocno. Piwo nie jest złe, ale raczej nie w moim guście.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Derbeth Wyświetlenie odpowiedziTrochę nie to, czego oczekiwałem - w smaku wyróżnia się kwaskowość, nie czuć słodyczy, nie pieni się mocno. Dubbele kojarzę bardziej właśnie ze słodyczą i owocowymi aromatami, Rojber ma natomiast lekko "dziki" charakter, może nie jest tak kwaśne jak Rodenbach, ale i tak dość mocno. Piwo nie jest złe, ale raczej nie w moim guście.Last edited by Cez; 2013-05-09, 21:08.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziA gdzie próbowałeś? i w jakiej cenie?
Comment
-
-
Dla mnie pycha. Choć oczywiście karkołomnym jest nazywanie tego piwa dubblem.
Aromat owocowy, taki lekki kompot z czerwonych porzeczek.
Smak kwaskowaty, jak na tą moc wręcz orzeźwiający.
Świetne zadatki na flandryjskie, nie wiem czy nie lepsze niż Chateau
Comment
-
-
"ROJBER to taki juchta, co mo ambę z przerzutką na punkcie piwa i sznytki z leberką".
Piana choć początkowo niezła, szybko się redukuje - by za chwilę zaniknąć. W smaku owoce, kwasek - który przydaje temu piwu rześkości, wyczuwalne drożdże; goryczka ujawnia się w finiszu, by pozostać w posmaku razem z lekką paloną nutą. Bąbelki nieźle szczypią język.
Tak wygląda :Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
i ten kwach w tym piwie to byl tak zaplanowany czy po prostu piwo jest popsute?
Pilem w dwoch innych knajpach i w obu piwo reklamowalem (z dobrym skutkiem).
Pytam z ciekawosci, nie chce byc brękotem ani typową męską bźdzągwą, ani robić poznańskim szczunom porutę.
Pozostałe dwa piwa a w szczególności Szczun wyszły bardzo dobrze.LP
Comment
-
-
Jaki tam kwach? Lekka kwaśność. Prawdopodobnie od rodzynek.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJaki tam kwach? Lekka kwaśność.
W piwie rzemieślniczym kwach nie jest kwachem tylko lekką kwaśnością, być może od rodzynek.
Cóż laicy jesteśmy i nie każdy się zna na takich niuansach.
Ale dzięki za maksymalną poprawę humoru, do tej pory szczerzę zębyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Jeżeli nie rożróżniasz kwasu od kwaśności to już nie mój problem. Ale często jak czytam to widzę, że masz nikłe pojęcie o czym kolwiek.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJeżeli nie rożróżniasz kwasu od kwaśności to już nie mój problem. Ale często jak czytam to widzę, że masz nikłe pojęcie o czym kolwiek.
Ale i tak mi humoru Jacer nie zepsułeśGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pisząc o piwe pokazujesz, że nie wiesz o co chodzi. Nie znasz słownictwa. I tyle.
Jak ktoś nie rożróżnia kwasu w piwie czyli piwa ewidentnie zepsutego, zaoctowanego, którego mały łyk odrzuca, bo to nazywamy kwasem od piwa o podwyższonej kwasowości czyli wszelkie piwa trzymane w beczkach dębowych, berliner weisse, itp. no to trudno.
Takiego typu dubble też mi się w domu zdarzały i tu się zgadzam z Wojtkiem, że to może być efekt rodzynek. Piwo nie jest zainfekowane, bo ta kwaśność się nie rozwija. Piwo ma ponad dwa miesiące. Jest refermentowane w beczce.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dobrze ale po co przy dubblu, ktory ma podniesioną kwaskowość piszesz o Berliner Weisse w których kwaśny smak jest największą cechą charakterystyczną?
Jakbym trafił taką kwaskową IPA albo Lagera to też bym reklamował i pomyślał, że piwo jest zakażone przy produkcji lub leży na kranie już za długo.
Zapytać chciałem tylko czy piwo jest zepsute czy też nie i czy taka kwaśność jest w dubblu dopuszczalna.
Odpowiedz dostałem i dziękuję.
Ja tam Rojbra z tej warki już nie kupię, bo przewyższa mój tolerowany poziom kwaśności w piwie... Pewnie jakbym sam go uwarzył to bym pił ile wlezie.
Pozostałe dwa piwa i następne które chłopaki uwarzą kupię z bardzo miłą chęcią, tym bardziej że ceny ich piw w Setce w Poznaniu są bardzo zadowalające.
Tyle ode mnie w tym temacieLP
Comment
-
-
Po to piszę, bo widzę, że niektórzy nie rozróżniają kwacha, kwaśności i kwaskowatości. Cokolwiek ma trochę kwaskowatości nazywają kwachem.
To tak jakby nie rozrózniać kwasności octu spirytusowego 10%, winnego/jabłkowego, balsamicznego, soku z cytryny, grapefriuta, kwaśności porzeczek czerwonych, wody z dobrze/źle ukiszonych ogórków, soku z dobrze/źle ukiszonej kapusty itd.
Przecież kwaśność z każdych tych produktów jest inna.Last edited by jacer; 2013-05-15, 17:18.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Piłem - piwo jest faktycznie kwaskowate i mnie osobiście poziomem "kwasowatości" przypomina niektóre (może źle przechowywane?) egzemplarze Klasztornego z Jabłonowa (BrowArmii?), a różnica w cenie jednak przecież istnieje. Nie sądzę, żeby to był zamierzony efekt, ale to pytanie do autorów. Natomiast ciekawe są (jak zresztą zawsze) podwójne standardy w ocenianiu konkretnych piw na tym forum przez niektóre osoby
Comment
-
Comment