Bartek, [Szałpiw] Szczun
Collapse
X
-
-
Właśnie otworzyłem piwo z datą 29.03.2014.
Mnie nie wystrzeliło ale po otwarciu miarowo opuszczało butelkę.
W smaku lekka kanaliza, nie dałem rady więcej niż łyka zrobić. Wylądowało w zlewie.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, lekko nieprzejrzysty [4.5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, długo się utrzymująca, tworzy gęstą czapę, bardzo fajna[5]
Zapach: W aromacie wyczuwalny głównie chmiel Amarillo (ostatnio robiłem SH na tym chmielu i aromat jest prawie identyczny), nuty egzotyczne, lekko cytrusowe, gdzieś w tle przebija się również żywiczność oraz delikatna ziołowość [4.5]
Smak: Znowu główne nuty owoców egzotycznych, piwo dość kremowe w strukturze, alkohol dobrze ukryty, lekka kwaskowość od belgisjkich drożdży - jak dla mnie trochę za słaby balans pomiędzy nutami belgisjkimi a IPA - ot smakuje jak taka nieco wygładzona DIPA, moim zdaniem piwu by nie zaszkodziło więcej estrowości w smaku [4]
Wysycenie: Dość solidne, w połączeniu z pełnią piwa sprawia lekko męczące wrażenie [3.5]
Opakowanie: Lubię ten styl etykiet i prawie niezrozumiałe opisy, trochę szkoda, że nigdzie nie ma podanego gatunku tego konkretnego piwa [3.5]
Uwagi: Butelka chyba z tej feralnej warki, ale wydaje mi się, że nie było jakichś ewidentnych wad. Piwo dość solidne, niestety jednowymiarowe (nuty chmielowe grają główne skrzypce).
Moja ocena: [4.25]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy [4.5]
Piana: gęsta, zbita, dobrze krążkuje; naprawdę przyjemny widok [5]
Zapach: grejpfrut, trochę żywicy [4.5]
Smak: lekko słodki, aromat moreli, do tego wyraźna goryczka, ale krótka i przyjemna, alkohol świetnie przykryty; bardzo dobrze zbalansowane piwo [5]
Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: [5]
Uwagi: Lane. Ostatni raz piłem Szczuna w czerwcu i chyba niewiele się zmienił - to świetne piwo, absolutna czołówka w Polsce.
Moja ocena: [4.775]Comment
-
Kolor złoty, lekko mętny. Świetna piana, utrzymująca się do samego końca, zbita, drobnopęcherzykowa. Wysycenie mi odpowiada. W zapachu amerykańskie chmiele ale jakby znacznie słodsze niż w typowym AIPA, początkowo czułem lekką kwaśną nutę, trochę Belgii na początku. Później było już tego znacznie więcej; kwiaty, słodycz.
Smak - tu się dzieje sporo. Jest słodycz ale bardziej umiarkowana niż w zapachu. Nuty przypraw (tylko jakich, chętnie kupię), pieprz, nieco podkreślający bardzo przyjemną goryczkę. Piwo treściwe, alkohol ukryty. Bardzo dobre.
Pite z butelki. Kapsel bardzo ładny, etykieta też niezła. To piwo robi szałComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowe, mętne. [4]
Piana: Bardzo obfita, średniopęcherzykowa, trwała. [4.5]
Zapach: Owocowy, głównie od fermentacji, ale trochę też od chmielu, przyprawowy. [4]
Smak: Wyraźne nuty belgijskie, czyli owoce i przyprawy. Półsłodkie. Goryczka średnia, o charakterze przyprawowym. Alkohol niewyczuwalny, rozgrzewa dopiero w żołądku. [4.5]
Wysycenie: Średnie, a nawet wysokie. [4]
Opakowanie: Średnio mi się podoba. Wolę styl Kejtera/Śrupa. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.225]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mętny, bursztynowy [4.5]
Piana: Piwo nalewa się z bujną czapą. Piana jest drobno i średniopęcherzykowa, bardzo trwała. [4.5]
Zapach: w aromacie nuty żywiczne, karmelowe, mango, brzoskwini, ziół i grejpfruta [4.5]
Smak: owoców mango, owoców leśnych, żywic i grejpfruta. Goryczka średnia, krótka, żywiczno-ziołowa, w posmaku lekko alkoholowa. [4]
Wysycenie: idealne, piwo jest bardzo pijalne [4.5]
Opakowanie: nuda :-( [2]
Uwagi: Nie byle jaki Szczun. Szałowe piwo! Porównując poziom - Bździągwa leży i kwiczy.
Moja ocena: [4.175]Comment
-
-
Dlatego że to niedobre piwo czy po prostu za sam fakt zmieszania belgijskiego stylu z amerykańskim chmielem?Comment
-
nie łaska tripel w ramach stylu albo przynajmniej przyzwoity pils?Comment
-
Niezdrowo to jest mieć obsesje na temat pilsa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment