Bartek, [Szałpiw] Szczun

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • legart
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.06
    • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja z kolei nie zauważyłem nic belgijskiego, a na belgijskość w piwie reaguję wręcz jak Macierewicz na raport MAK.
    A ja z kolei wyczułem zarówno amerykańskie chmiele jak i belgijską "fenolowość" mimo że słaby ze mnie sensoryk.

Comment

• DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika legart Wyświetlenie odpowiedzi
      A ja z kolei wyczułem zarówno amerykańskie chmiele jak i belgijską "fenolowość" mimo że słaby ze mnie sensoryk.
      Zgadzam się. Jest to ciekawe połączenie belgijskiego tripla z AIPA.
      Mimo dużego woltażu przyjemnie się Szczuna pije. Belgijskie aromaty drożdżowe są wyraźnie oddzielone od amerykańskich chmieli. A skutek to cudowny zapach.
      Bardzo dobre piwo dostępne u mnie w mieście z nalewaka w cenie 9 zł za 0.5 l.

Comment

• Derbeth
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.04
        • 337

Miałem do czynienia z wersją beczkową i muszę przyznać, że pije się bardzo dobrze, w ogóle nie czuć alkoholu, aromat jest bardzo przyjemny, słodko-owocowy. Ładnie prezentuje się piana - gęsta i zbita. Jestem mile zaskoczony, bo z jednej strony obawiałem się, na ile amerykański chmiel będzie "grał" w tym piwie, a z drugiej byłem rozczarowany Rojberem i Bdździągwą. Do Szczuna na pewno jeszcze wrócę, jeśli będę miał okazję.

Comment

• Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4472

Nie powiedziałbym, że w Szczunie nie wyczuwa się w ogóle akcentów alkoholowych. Mimo to bardzo ciekawe piwo zbudowane, jak już tu pisano, na połączeniu teoretycznie dość egzotycznym. Liczy się jednak efekt.

Comment

• Oskaliber
            • 2010.05
            • 727

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            SBB, Szukaj Burz Buduj. (taki zespół był )
            Nie był a jest. Chłopaki dalej okazjonalnie koncertują

Kolor: Bursztynowy, mętny.
            Piana: Biała, gęsta, obfita, średnio trwała, opada do kożucha.
            Zapach: Zdominowany przez amerykańskie chmiele, cytrusowo-sosnowy. W oddali próbuje się przebić owocowo-fenolowa nutka od belgijskich drożdży.
            Smak: Dosyć wytrawne. Dominacja amerykańskich chmieli, ale charakterystyczne belgijskie owoce i fenole nie pozostają bez słowa i ciekawie uzupełniają całość. Alkohol wyczuwalny dopiero po przełknięciu, przez spore, ale nie ostre rozgrzanie. Goryczka średnia, żywiczna z minimalnym alkoholowym zabarwieniem.
            Wysycenie: Dosyć wysokie.
            Ogółem: Bardzo dobre piwo, a jednocześnie ciekawe i nowatorskie.
            BeerFreak.pl

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Maskaryczna jest ta refermentacja. Szczun próbowany wczoraj w Kuflach i Kapslach to kompletnie odmienne piwo od tego dostępnego na WFDP. Zupełnie straciło chmielowy aromat, a co gorsza i goryczkę. Zmiana jest o 180 stopni - w zapachu aromaty charakterystyczne dla belgów (fenole), w smaku słodowa treściwość przechodząca w słodkość. Goryczki zero.
              Czy ten proces nie powinien przebiegać trochę wolniej?
              Attached Files
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• szkott
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.06
                • 31

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy. Bardzo delikatnie mętnawy. [4.5]
                Piana: Na początku bardzo ładna i dość gęsta. Dość szybko następuje jednak jej redukcja. Niemniej jednak ładnie oblepia szkło. [4.5]
                Zapach: Podoba mi się. Czuć amerykańskie chmiele - chociaż dominuje raczej żywiczność niż cytrusy. W tle są też drożdże, ale bardzo delikatnie. Całość się nieźle komponuje. [4.5]
                Smak: Piwo pije się raczej przyjemnie, ale czuć, że jest to piwo dość mocne. Posmak alkoholowy jest wyraźnie obecny (powiedziałbym nawet, że nasila się w trakcie picia i ewidentnie rozgrzewa gardło). Jest też goryczka: dość średnia, ale na plus. No i te belgijskie fenole. Piwo jest dość treściwe. [4]
                Wysycenie: Jest w porządku. Gdyby było mniejsze nic by się nie stało. [4]
                Opakowanie: Szałpiw ma swój styl, który mi podchodzi. [4.5]
                Uwagi: Warto spróbować tego piwa i kiedyś na pewno do niego wrócę. Rzecz raczej dla miłośników belgów. Piwo na pewno nie jest sesyjne. Myślę, że dobrze by rozgrzewało w chłodne wieczory.

Moja ocena: [4.275]

Comment

• serdelzajety
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.09
                  • 19

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoto/miedź, bardzo przyjemny [5]
                  Piana: Bardzo trwała, obfita i oblepiająca szkło. [5]
                  Zapach: Belgia, chmiel, owoce cytrusowe, nieco słodowości. Naprawdę dobrze skomponowany. [4.5]
                  Smak: Nieco rozgrzewający alkoholowo, ale poza tym fajnie złożony z dość mocnej goryczki, solidnej (ale bardziej chlebowej niż karmelowej) podstawy i akcentów belgijskich. Jestem na tak, bo oryginalne. [4.5]
                  Wysycenie: Z początku ciut mocne i wzmaga świdrowanie alkoholu. Potem OK. [4]
                  Opakowanie: Plus za stylistykę i spójny obraz regionalnej inicjatywy. [5]
                  Uwagi: recenzja nieco przywoływana z pamięci i notatek z Festiwalu Dobrego Piwa i Błota we Wrocławiu.

Moja ocena: [4.575]

Comment

• wrednyhawran
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnopomarańczowy, ładnie opalizujący [5]
                    Piana: Bardzo wysoka, trwała, drobno i średniopęcherzykowa. Pięknie koronkująca. [4.5]
                    Zapach: Bardzo przyjemne belgijskie nuty triplowe - morele, brzoskwinie, nieco nut korzennych. Wciąż jeszcze również obecne nuty chmielowe. Sporo alkoholi wyższych. [4]
                    Smak: Bardzo dobre piwo, treściwe, wysoka pełnia, bogaty smak słodkich owoców, pestkowość, lekkie alkoholowe podszczypywanie, wyraźna goryczka na finiszu. [4.5]
                    Wysycenie: Spore, wysokie i grube, redukuje się w miarę picia. Odpowiednie do stylu i smaku. [5]
                    Opakowanie: Bardzo fajna etykieta z kompletem danych. [4.5]
                    Uwagi: Piwo z datą do 16 czerwca 2013, degustowane 26 września 2013.
                    Bardzo smaczne, zdradliwie pijane. Bardzo "belgijskie". Super piwo! Czekam na powtórkę!

Moja ocena: [4.375]
                    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                    Małe Piwko Blog
                    Małe Piwko Blog na facebooku
                    Domowy Browar Demon

Comment

• karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

pił ktoś nową warkę w butelce?
                      LP

Comment

• Sekator
                        • 2013.06
                        • 269

Piana bardzo obfita, trwała i oblepia szkło. Kolor złoty, zmętniony. Aromat intensywnie słodki. Chmielowa żywica łączy się z belgijskimi jasnymi owocami, morelą, brzoskwinią. W smaku podobnie jak w aromacie. Dochodzi do tego jeszcze wytrawna, lekko-kwaskowa nuta, która idealnie wpasowuje się między wyraźną słodycz a średnią goryczkę. Wysycenie średnie. Bardzo dobre piwo. Warka do 19.03.2014.
                        http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• Brat_Piwny
                          • 2009.01
                          • 685

Piję właśnie to piwo. Smakowało mi w 2013, smakuje także dzisiaj. Według mojej oceny bardzo dobre piwo.

Comment

• rowdy
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.03
                            • 121

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
                            Piana: Obfita, umiarkowanie trwała. Ładnie oblepia szkło. [4.5]
                            Zapach: Cytrusy, owoce tropikalne, delikatna słodowość. [5]
                            Smak: Przyjemna goryczka zbalansowana sporą słodowością. Cytrusy, trochę żywicy. Może ciut za słodkie. Alkohol schowany. Bardzo pijalne. [4.5]
                            Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
                            Opakowanie: Pite w Kuflach i Kapslach z beczki. [4]
                            Uwagi: Bardzo przyjemne piwo na zimowe wieczory. Rozgrzewająca moc alkoholu, którego nie czuć podczas picia. Dobrze zbalansowane i mocno pijalne. Bezwzględnie jedna z ciekawszych pozycji na piwnej scenie.

Moja ocena: [4.625]

Comment

• mateusz08
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.06
                              • 36

a mój Szczun właśnie wystrzelił zaraz po otwarciu butelki. Chyba za dużo drożdży. zapach niezły ale smak okropny! do zlewu. Data ważności 29.03.2014. Komuś może też się wylało?
                              Last edited by mateusz08; 2014-02-12, 19:48.

Comment

• domaluj
                                • 2012.04
                                • 303

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, mętny [4.5]
                                Piana: bardzo gęsta, bardzo obfita, biała, piwa nie da się nalać ns raz, opada do dość grubej warstwy, cudownie oblepia szkło [5]
                                Zapach: alkoholowa słodycz, jakieś kwiatowe akcenty, amerykański chmiel w wersji las iglasty [4.5]
                                Smak: bardzo treściwe, bogate w smaku, mocno alkoholowe, ale ten alkohol jest podany na słodko, na finiszu delikatna gorycz [4.5]
                                Wysycenie: na początku wysokie, potem w sam raz [5]
                                Opakowanie: etykieta bez szału, poznański klimat mi pasuje, popieram lokalny patriotyzm [4.5]
                                Uwagi: warka do 15.04.2014, piłem 2 butelki dzień po dniu, z obu podobne odczucia, kupione w "Piwoszu", Warszawa, Twarda/żelazna

Moja ocena: [4.575]

Comment

Przetwarzanie...
                                X