Bartek, [Szałpiw] Szczun

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sekator
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.06
    • 269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mateusz08 Wyświetlenie odpowiedzi
    a mój Szczun właśnie wystrzelił zaraz po otwarciu butelki. Chyba za dużo drożdży. zapach niezły ale smak okropny! do zlewu. Data ważności 29.03.2014. Komuś może też się wylało?
    Mi też wystrzeliło, ta sama warka. Tyle że zapach i smak były w porządku.
    http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• roofman
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.10
      • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mateusz08 Wyświetlenie odpowiedzi
      a mój Szczun właśnie wystrzelił zaraz po otwarciu butelki. Chyba za dużo drożdży. zapach niezły ale smak okropny! do zlewu. Data ważności 29.03.2014. Komuś może też się wylało?
      Potwierdzam.
      Właśnie otworzyłem piwo z datą 29.03.2014.
      Mnie nie wystrzeliło ale po otwarciu miarowo opuszczało butelkę.
      W smaku lekka kanaliza, nie dałem rady więcej niż łyka zrobić. Wylądowało w zlewie.

Comment

• yoda79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 861

Kolejna wtopa SzałuPiw. Powtarzalnośc warek to chyba największy problem polskich rzemieslnikow/kontraktowców.

Comment

• GreenFox
          • 2013.12
          • 273

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, lekko nieprzejrzysty [4.5]
          Piana: Drobnopęcherzykowa, długo się utrzymująca, tworzy gęstą czapę, bardzo fajna [5]
          Zapach: W aromacie wyczuwalny głównie chmiel Amarillo (ostatnio robiłem SH na tym chmielu i aromat jest prawie identyczny), nuty egzotyczne, lekko cytrusowe, gdzieś w tle przebija się również żywiczność oraz delikatna ziołowość [4.5]
          Smak: Znowu główne nuty owoców egzotycznych, piwo dość kremowe w strukturze, alkohol dobrze ukryty, lekka kwaskowość od belgisjkich drożdży - jak dla mnie trochę za słaby balans pomiędzy nutami belgisjkimi a IPA - ot smakuje jak taka nieco wygładzona DIPA, moim zdaniem piwu by nie zaszkodziło więcej estrowości w smaku [4]
          Wysycenie: Dość solidne, w połączeniu z pełnią piwa sprawia lekko męczące wrażenie [3.5]
          Opakowanie: Lubię ten styl etykiet i prawie niezrozumiałe opisy, trochę szkoda, że nigdzie nie ma podanego gatunku tego konkretnego piwa [3.5]
          Uwagi: Butelka chyba z tej feralnej warki, ale wydaje mi się, że nie było jakichś ewidentnych wad. Piwo dość solidne, niestety jednowymiarowe (nuty chmielowe grają główne skrzypce).

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Derbeth
            • 2013.04
            • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy [4.5]
            Piana: gęsta, zbita, dobrze krążkuje; naprawdę przyjemny widok [5]
            Zapach: grejpfrut, trochę żywicy [4.5]
            Smak: lekko słodki, aromat moreli, do tego wyraźna goryczka, ale krótka i przyjemna, alkohol świetnie przykryty; bardzo dobrze zbalansowane piwo [5]
            Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
            Opakowanie: [5]
            Uwagi: Lane. Ostatni raz piłem Szczuna w czerwcu i chyba niewiele się zmienił - to świetne piwo, absolutna czołówka w Polsce.

Moja ocena: [4.775]

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4702

Piłem w sobotę lane z beczki w PDSL i było świetne, nie ma się do czego przyczepić. Może coś szwankuje przy rozlewie do butelek?

Comment

• Szymon_Grodny
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.08
                • 56

Kolor złoty, lekko mętny. Świetna piana, utrzymująca się do samego końca, zbita, drobnopęcherzykowa. Wysycenie mi odpowiada. W zapachu amerykańskie chmiele ale jakby znacznie słodsze niż w typowym AIPA, początkowo czułem lekką kwaśną nutę, trochę Belgii na początku. Później było już tego znacznie więcej; kwiaty, słodycz.

Smak - tu się dzieje sporo. Jest słodycz ale bardziej umiarkowana niż w zapachu. Nuty przypraw (tylko jakich, chętnie kupię ), pieprz, nieco podkreślający bardzo przyjemną goryczkę. Piwo treściwe, alkohol ukryty. Bardzo dobre.

Pite z butelki. Kapsel bardzo ładny, etykieta też niezła. To piwo robi szał

Comment

• cyoorka
                  • 2007.03
                  • 338

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowe, mętne. [4]
                  Piana: Bardzo obfita, średniopęcherzykowa, trwała. [4.5]
                  Zapach: Owocowy, głównie od fermentacji, ale trochę też od chmielu, przyprawowy. [4]
                  Smak: Wyraźne nuty belgijskie, czyli owoce i przyprawy. Półsłodkie. Goryczka średnia, o charakterze przyprawowym. Alkohol niewyczuwalny, rozgrzewa dopiero w żołądku. [4.5]
                  Wysycenie: Średnie, a nawet wysokie. [4]
                  Opakowanie: Średnio mi się podoba. Wolę styl Kejtera/Śrupa. [3.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.225]

Comment

• rgrzech
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.12
                    • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: mętny, bursztynowy [4.5]
                    Piana: Piwo nalewa się z bujną czapą. Piana jest drobno i średniopęcherzykowa, bardzo trwała. [4.5]
                    Zapach: w aromacie nuty żywiczne, karmelowe, mango, brzoskwini, ziół i grejpfruta [4.5]
                    Smak: owoców mango, owoców leśnych, żywic i grejpfruta. Goryczka średnia, krótka, żywiczno-ziołowa, w posmaku lekko alkoholowa. [4]
                    Wysycenie: idealne, piwo jest bardzo pijalne [4.5]
                    Opakowanie: nuda :-( [2]
                    Uwagi: Nie byle jaki Szczun. Szałowe piwo! Porównując poziom - Bździągwa leży i kwiczy.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• kurgan
                      Gość
                      • 2004.04
                      • 315

tripel z amerykańskim chmielem? powinno być szczyn
                      Komes Potrójny Złoty tylko że droższy

Comment

• Browar-Besko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.06
                        • 317

sama nazwa odpycha od tego piwa ...

Comment

• kurgan
                          Gość
                          • 2004.04
                          • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                          sama nazwa odpycha od tego piwa ...
                          (1.1) reg. białost. mały pies, szczeniak
                          (1.2) reg. pozn. chłopak

nie zmienia to faktu że długo jeszcze turyści będą uderzać do Belgii po tripla a nie do Polski

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kurgan Wyświetlenie odpowiedzi
                            (1.1) reg. białost. mały pies, szczeniak
                            (1.2) reg. pozn. chłopak

nie zmienia to faktu że długo jeszcze turyści będą uderzać do Belgii po tripla a nie do Polski
                            Dlatego że to niedobre piwo czy po prostu za sam fakt zmieszania belgijskiego stylu z amerykańskim chmielem?

Comment

• kurgan
                              Gość
                              • 2004.04
                              • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dlatego że to niedobre piwo czy po prostu za sam fakt zmieszania belgijskiego stylu z amerykańskim chmielem?
                              ten niezdrowy entuzjazm za każdym razem gdy ktoś doda amerykański chmiel, zakrywając niedostatki, chmiel to tylko przyprawa z którą przesadzacie

nie łaska tripel w ramach stylu albo przynajmniej przyzwoity pils?

Comment

• jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

Niezdrowo to jest mieć obsesje na temat pilsa.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X