Bartek, [Szałpiw] Szczun

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Apocalipse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 40

Kolor - herbata z miodem;
    Piana – średniopęcherzykowa biała, bardzo trwała;
    Zapach - cytrusy, wanilia, jabłka, cukierkowa słodycz; po ogrzaniu jeszcze wyraźniejsza słodycz i drobne nuty alkoholowe;
    Smak – słodowość, słodkość, intensywny chmiel, świetna - spływająca goryczka, niesamowita pijalność, niemalże całkowicie ukryty alkohol;
    Wysycenie - dobre.

Po sporym zawodzie jakim był Kejter spodziewałem się przeciętnego piwa, jednakże Szczun zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Powalająca pijalność, niesamowite połączenie belgijsko-amerykańskie. Zdecydowanie jestem na tak!
    Napisałbym więcej, ale jeszcze mi trochę piwka zostało

PS Mogę przyczepić się jedynie do koloru - nie podoba mi się.

Comment

• concerto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2003.09
      • 859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Apocalipse Wyświetlenie odpowiedzi

PS Mogę przyczepić się jedynie do koloru - nie podoba mi się.
      To dałeś do pieca.

Warka z terminem do 15 kwietnia ( już przeterminowana ) - świetna. Bardzo intensywna w smaku, pełna.
      "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6410

Barwa - mętny bursztyn.
        Piana - średnia ale trwała i sztywna, tworzy czop.
        Aromat - grapefruit, cytrusy.
        Gaz - średni.
        Smak - grapefruit, cytrusy, żywice. Piwo jest trochę "słodkie" ale z przyjemną rewolucyjną goryczką nieźle się kompiluje.

W tym piwie czuć moc ale alkohol nie jest agresywny... jak ktoś pisał jest dobrze ukryty.

Konkretne i smaczne piwo.

Data: 25.04.14
        Attached Files

Comment

• Jerry_Brewery
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.02
          • 69

Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

Nadchodzi kolejna warka! Czy ktoś z Was wie, kiedy trafi do sklepów?
          jerrybrewery.wordpress.com

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Nie kolejna, tylko stara leżakowana od listopada 2013.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• Rogerson
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.08
              • 421

Według fb do poznańskich sklepów ma trafić na dniach, do reszty pewnie w przyszłym tygodniu. Ciekawe ile tego rozlali, mam nadzieję że uda się kupić, bo to obecnie dla mnie piwo nr 1 w Polsce.

Comment

• Derbeth
                • 2013.04
                • 337

Też mnie to ciekawi. Ostatnio w Krakowie do Strefy dotarło w piątek wieczorem, jak przyszedłem w poniedziałek wieczorem, to już nie było. :/

Comment

• AdrianR
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.04
                  • 62

Tak prezentuje się edycja limitowana:
                  Attached Files
                  http://adrianpijepiwo.blogspot.com/
                  https://www.facebook.com/adrianpijepiwo
                  http://instagram.com/adrianpijepiwo

Comment

• Apocalipse
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.04
                    • 40

Ostatnio miałem przyjemność spróbować świeżą warkę i musze przyznać, że nadal trzma poziom, ale gashing jest niepradopodobny. Po otwarciu butelki leciało i leciało i leciało. Do tego piana beton i nie dało się szybko przelać do kielicha. Szczuna wciąż polecam, ale uważajcie przy otwieraniu.

Comment

• kk43506
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.12
                      • 22

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zmętniony bursztyn. [4]
                      Piana: Wysoka, piękna, jednolita, zbita jak na azocie, bardzo trwała, super lacing. [5]
                      Zapach: Aromaty chmielowe, przebija się w tle pszenica jak w weizenie. [4]
                      Smak: Mocna pszenica, intensywny chmiel, skórka od chleba, dość wyraźna słodowość. Mocna i krótka grapefruitowa goryczka. Delikatnie rozgrzewający przełyk alkohol. Dla mnie bomba, jedno z najlepszych piw jakie piłem. [5]
                      Wysycenie: Idealne, rześkie. [5]
                      Opakowanie: Ładne, schludne. Wszystkie informacje są. Jedynie raził mnie zamazany długopisem browar w którym wyprodukowano piwo, bodajże 'bartek'. Najwidoczniej zmieniono miejsce produkcji ale nikt nie chciał wyrzucać starych etykiet. Za wykonanie długopisowej, niestarannej przeróbki minus. [4]
                      Uwagi: Warka do 27.02.2015r.

Moja ocena: [4.55]

Comment

• Rogerson
                        • 2012.08
                        • 421

Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

Ten temat byłby bardziej odpowiedni, bo nowa warka Szczuna rozlewana była już w Wąsoszu.

Comment

• pavlo11111
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.11
                          • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zamglony ciemny bursztyn [4.5]
                          Piana: Bardzo trwała, ładnie zdobi szkło, drobnopęcherzykowa [4.5]
                          Zapach: Bardzo przyjemna brzoskwinia, wyczuwalne też lekkie cytrusy i leciuteńka wręcz dzikość. [4.5]
                          Smak: Słodko owocowe (brzoskwinie, cytrusy, słodkie owoce tropikalne), krótka goryczka jak dla mnie niezbyt intensywna, podobnie jak w zapachu, po ogrzaniu wychodzi lekki alkohol [4.5]
                          Wysycenie: Bardzo dobre [5]
                          Opakowanie: Chyba najsłabsza składowa tego piwa [3.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.475]

Comment

• yassmen
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2012.11
                            • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przymglony bursztyn, lekka pomarańcza. [4.5]
                            Piana: Drobnopęcherzykowa, zbita, w kolorze ecru. Prawie jak ubite białko jajka. Ładnie firankuje na szkle. Wzorcowa. [5]
                            Zapach: Głównie chmiele. W tle pobrzmiewa leciutka słodycz charakterystyczna dla belgów i alkonuta. [4]
                            Smak: Znakomicie zbalansowane. Korzenne owoce tropikalne, żywiczność, słodko-gorzki konglomerat estrów. Absolutny numero uno w swojej kategorii. Zwodniczo smaczny; alkohol nie poniewiera, ale daje znać o sobie z lekko opóźnionym zapłonem. [5]
                            Wysycenie: Średnie do niskiego. Pasujące. [4.5]
                            Opakowanie: Bez barwnych fajerwerków, ale ja to absolutnie kupuję. Trochę gwary, ciut popartu, i czytelny skład. [4.5]
                            Uwagi: Świetne piwo. Mam nadzieję na niejednokrotne powtórzenie.

Moja ocena: [4.575]

Comment

• Piotr__
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.08
                              • 24

Widzę że napisanie o szczunie, że ma bardzo adekwatną nazwę do swojego smaku co świadczy o dużym poczuciu humoru, szczególnie biorąc pod uwagę jego dużą niezrozumiałą dla mnie popularność, skutkuje usuwaniem postu, czyżbym aż takie ważne poruszał tematy ża moja (i pewnie raczej głównie moja) prawda tak bardzo w oczy kole? podtrzymuję że biorąc pod uwagę WYSOKO POLITYCZNĄ POPRAWNOŚC musiałem trafić na jakąś zepsutą partię, ale drugiego szczuna spróbować raczej się nie odważę, no chyba że zostawię na dzień otwartą butelkę aż połowa alkoholu z niego wywietrzeje.

Comment

Przetwarzanie...
                              X