Pracownia Piwa, Hey Now

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Pracownia Piwa, Hey Now

    Piwo gotowe do oceny

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • pizmak666
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.12
    • 1898

    #2
    Niestety ale duże rozczarowanie. Metaliczne, nuty pszenicy średnio wyczuwalne, goryczka zbyt szorstka i długa bez harmonii z resztą . Nawet w upał ciężko było skończyć jeden kufel.
    Ta warka z pewnością bez powtórzeń mojej strony.
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19245

      #3
      Pizmak666 nuty pszenicy (w sensie bananowo-goździkowe) w american weisse są słabe lub brak. I to rzeczywiście w tym piwie ich nie czuć, ale wczoraj próbowane w dwu lokalach nuty chmielowe miało rzeczywiście bardzo słabe. Goryczka tępa i zbyt mocna. Być może we Wrocławiu było czuć jeszcze jakieś 'body', ale teraz jest pustka. A dodatkowo wyraźna była w zapachu infekcja. Zobaczymy jak druga warka...

      Comment

      • pizmak666
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.12
        • 1898

        #4
        Nie chodziło mi o banany i goździki a o aromat zbożowy.
        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

        "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

        Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666
          Nie chodziło mi o banany i goździki a o aromat zbożowy.
          Jasne, a jęczmień to nie zboże ?, tak naprawdę dodatek słodu pszennego,czy surowej pszenicy nie jest wyczuwalny w jakiś szczególny sposób.

          Piwa nie piłem,ale twórcy jak w owczym pedzie za tą kul i ekstra goryczką zamiast lekko chmielonego, aromatycznego piwa zrobili jakiś dziwny twór.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Skąd wiesz co zrobili jak nie piłeś?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
              Jasne, a jęczmień to nie zboże ?, tak naprawdę dodatek słodu pszennego,czy surowej pszenicy nie jest wyczuwalny w jakiś szczególny sposób.

              (...)
              Kwestia sensoryka. Poczęstowałem kolegę APA i ten stwierdził: "Dziwne, dawałeś pszeniczny?"... W zasypie było 6% pszenicznego

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #8
                No tak dla zasady, bo kolega szteke jest wielkim przeciwnikiem amerykańskich chmieli więc nie lubi ich z urzędu, ciekawe tylko ile piw chmielonych amerykańkmi chmielami wypił.

                Comment

                • pizmak666
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.12
                  • 1898

                  #9
                  [QUOTE=sztetke;1122105]Jasne, a jęczmień to nie zboże ? [QUOTE]
                  Po co te głupie komentarze?
                  Last edited by pizmak666; 2013-05-21, 12:49.
                  „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                  "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                  Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                  Comment

                  • sztetke
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 355

                    #10
                    [QUOTE=pizmak666;1122113][QUOTE=sztetke;1122105]Jasne, a jęczmień to nie zboże ?
                    Po co te głupie komentarze?
                    Sorry .

                    No tak dla zasady, bo kolega szteke jest wielkim przeciwnikiem amerykańskich chmieli więc nie lubi ich z urzędu, ciekawe tylko ile piw chmielonych amerykańkmi chmielami wypił.
                    .
                    Nie jestem przeciwnikiem chmieli z USA, przetestowałem zapewne 2/3 dostępnych w PL, fakt, że mnie znudziły. Pszenic amerykańskich zrobiłem w tym pare, w tamtym też, każdą na innym chmielu i uważam że ten rodzaj chmieli nadaje się właśnie idealnie do lekkich, niegoryczkowych piw i szkoda, że pracownia nie poszła w tym kierunku, zawsze byłaby to odskocznia od ofensywy AIPA.

                    Comment

                    • MINIAKos
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.02
                      • 151

                      #11
                      Spróbuj drugiej warki, to się przekonasz czy to goryczkowa ofensywa.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19245

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                        Kwestia sensoryka. Poczęstowałem kolegę APA i ten stwierdził: "Dziwne, dawałeś pszeniczny?"... W zasypie było 6% pszenicznego
                        Przy 6% ciężko nazwać to piwo pszenicznym

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19245

                          #13
                          Druga warka zdecydowanie bardziej wyważona. Goryczka bardziej stonowana, choć spora. Mimo, że IBU zrobionego przeze mnie piwa się pokrywa to wydaje mi się, że jest jeszcze za duże. Brak solidnego "body". jest dobrze, ale mogło by być lepiej. Czekam na 3 warkę i wypust do butelki.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #14
                            W aromacie delikatne ale jednoznaczne cytrusy. W smaku dominuje goryczka. Nie jest bardzo wysoka ale powoduje przechylenie odbioru na tą właśnie stronę. Piwo zaakcentowane chmielowo i nieco brak mu smaków zbożowych i słodowych. Zrzucam to jednak na nas, konsumentów, przekręconych chmielowo, do których oczekiwań browar chciał się dostosować

                            Nie znam wielu przykładów tego stylu i opinie opieram głównie na porównaniu do pszenicy z Sierra Nevada. Nie piłem również pierwszego wypustu i nie konfrontuję aktualnej warki z poprzednią.

                            Generalnie piwo mi smakowało i dobrze orzeźwiło. No i powoli spycha artezanowego wita na drugie miejsce w rankingu piw na upalne dni

                            Comment

                            • pizmak666
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.12
                              • 1898

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                              Generalnie piwo mi smakowało i dobrze orzeźwiło. No i powoli spycha artezanowego wita na drugie miejsce w rankingu piw na upalne dni
                              Chyba piliśmy inne warki bo moje jest za Artezanem jakieś dwie długości.
                              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                              "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                              Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                              Comment

                              Przetwarzanie...