Nie jestem sędzia na konkursie więc nie czuję się zobligowany do obiektywnego oceniania Hey Now w kategorii american wheat. Oceniłem je wg swoich oczekiwań wobec piw pszenicznych. Sugeruję następnym oburzonym pisanie na priv bo robi się mały off topic; albo jeszcze lepiej założenie tematu w stylu "czy oceniać piwo subiektywnie czy rygorystycznie w ramach stylu".
Pracownia Piwa, Hey Now
Collapse
X
-
A w ogóle wiesz jakie są oczekiwania wobec piwa pszenicznego w stylu amerykańskim ?Last edited by tieroo; 2013-11-11, 19:42.Comment
-
Po przemyśleniu sprawy stwierdzam że właśnie przez kilka dni uparcie robiłem z siebie idiotę wymagając od piwa żeby było takie jakie nie jest. Dziękuję wszystkim, którzy, z zawzięciem godnym lepszej sprawy, tłumaczyli mi że zrobiłem z siebie głupka i jednocześnie przepraszam twórców Hey Now za bezpodstawne i egoistyczne zjechanie ich piwa. Poprosiłem już o usunięcie mojej jednak zbyt tendencyjnej oceny.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Po przemyśleniu sprawy stwierdzam że właśnie przez kilka dni uparcie robiłem z siebie idiotę wymagając od piwa żeby było takie jakie nie jest. Dziękuję wszystkim, którzy, z zawzięciem godnym lepszej sprawy, tłumaczyli mi że zrobiłem z siebie głupka i jednocześnie przepraszam twórców Hey Now za bezpodstawne i egoistyczne zjechanie ich piwa. Poprosiłem już o usunięcie mojej jednak zbyt tendencyjnej oceny.Comment
-
Wygłupiłem się i narobiłem zamieszania to przepraszam. Przychodzi czasem taki moment że trzeba się puknąć w głowę. Skoro kilka osób zwróciło mi uwagę na to że się mylę to w końcu zacząłem myśleć i doszedłem do wniosku że coś tym jest.Last edited by Jimmy_jb; 2013-11-12, 22:40.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Nie każdy to potrafi...Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoty, lekko mętny [4.5]
Piana: obfita, ładnie oblepia szkło [4.5]
Zapach: wyraźnie czuć bogactwo amerykańskich chmieli [5]
Smak: owoce tropikalne, lekka goryczka, bardzo przyjemna, piwo sprawia wrażenie delikatne wodnistego, ale przez to staje się ekstremalnie pijalne, lekkie, pyszne [5]
Wysycenie: średnie, w sam raz [5]
Opakowanie: etykiety Pracowni bardzo mi się podbają [5]
Uwagi: kupione w "Piwoszu", Warszawa, Twarda/Żelazna
Moja ocena: [4.925]Comment
-
Kolor: Jasnozłoty, mętny.
Piana: Biała, dosyć obfita, gęsta, mało trwała. Opada prawie do zera.
Zapach: Przyjemne i wyraźne amerykańskie chmiele: marakuja, cytrusy.
Smak: Średnio treściwe. Zbożowa nuta z umiarkowanym posmakiem amerykańskich chmieli i średnią kwaskowatą nutą. Są też minimalne przyprawowe nuty fenolowe w klimatach piw belgijskich. Goryczka średnia.
Wysycenie: Wysokie.
Ogółem: W porządku.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Delikatnie ciemniejsza słomka [5]
Piana: Ładna średniopęcherzykowa, oblepia szklanke, mało trwała [4.5]
Zapach: Idealne połączenie amerykańskich chmieli i piwa pszenicznego: cytrusy (pomarańcze, cytryny) i delikatna kolendra. [5]
Smak: Delikatna (jak na piwa z amerykańskim chmielem ) goryczka stanowiąca dosyć duże wyzwanie dla wielbicieli tradycyjnych weizenów. Piwo jest dosyć pełne, w smaku oprocz chmielu, cytrusów i kolendry, wyczuwalne także nuty kwiatowe. [4.5]
Wysycenie: Dla mnie trochę za duże, ale to jednak weizen a nie ipa. [4]
Opakowanie: Podawanie stylu, ekstraktu i ibu na etykiecie beczkowej zawsze się chwali. Klasyczny układ graficzny Pracowni bardzo estetyczny. [5]
Uwagi: Wypite w krakowskiej Strefie Piwa.
Moja ocena: [4.7]Live Craft. Die Punk.Comment
-
Piwa z "Pracowni" powoli zaczynają się wysuwać na 1 miejsce wśród moich ulubionych rzemieślniczych. Piłem wczoraj "Hey now" z beczki i bardzo mi smakowało, goryczka wyraźna ale nie dominuje całkowicie nad innymi posmakami. Trwała piana, ładny kolor. Bardzo smaczne i orzeźwiające piwo.Comment
-
Barwa - jasno żółte, mętne.
Piana - średnia.
Aromat - cytrusy.
Gaz - średni.
Smak - mała goryczka. Piwo w miarę dobrze pijalne choć brak nut słodkich.
Miałem takie skojarzenie że pije Dwa Smoki tyle że wytrawne
Fajne piwko.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękne, mętne złoto. [5]
Piana: Na tej płaszczyźnie się nieco zawiodłem. Piwo lane na dwa razy - normalnie, potem agresywnie - czapa nie była duża, dość szybko zanikała, utrzymała się skromna obwódka, bardzo nieznacznie oblepiająca szkło. [3.5]
Zapach: Hey Now w zapachu prezentuje swoją amerykańsko-chmielową naturę. Potężne uderzenie cytrusów. [5]
Smak: Cytrusów jest za to o wiele mniej w smaku. Piwo jest bardzo lekkie. Zaczyna się od dosłownie ułamka sekundy goryczki, która orzeźwia, a następnie oddaje pola klimatom pszenicznym. Piwo może wydawać się dość cienkie, ale spełnia swoją rolę. [4.5]
Wysycenie: Nic do zarzucenia. [5]
Opakowanie: Świetny standard pracowni, minus za goły kapsel i brak szczegółów składu na etykiecie. [4.5]
Uwagi: Sztandarowe piwo na lato. Z kilku piw w stylu American Wheat, które ostatnio ukazały się na naszym rynku, tutaj najmniej dowalili goryczki i ma najwięcej do powiedzenia w kategorii "wheat". Polecam.
Moja ocena: [4.625]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, mętny. [4.5]
Piana: Wszystko się zgadza: jest biała, wysoka, gęsta, świetnie się trzyma i ma dobry lacing. [5]
Zapach: Nowofalowa cytrusowo-tropikalna świeżość, z domieszką sosny. Daje się też wyczuć nuty ciasteczkowe i toffi. [4.5]
Smak: Piję Hey Now, a jakbym owoce garściami pożerał: rządzi mango i papaja, a wspomagają je grejpfrut i brzoskwinia. Nie brakuje posmaków trawiastych, a każdy łyk kończy się lekką, ziołową goryczką. [4.5]
Wysycenie: Idealne! Sporo bąbelków, ale drobniutkich, przez co w ogóle nie szczypią w gardziel, a umilają picie. [5]
Opakowanie: Tradycyjne Pracowni - schludne, przejrzyste, charakterystyczne. Szkoda, że bez podania pełnego składu (acz ten dostępny jest na stronie PP). [4.5]
Uwagi: Po więcej opinii zapraszam tu: http://bit.ly/1p6eNDR
Moja ocena: [4.575]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasna słomka, mętne, nieklarowne. [4.5]
Piana: Duża, średnio pęcherzykowa, opada dość szybko pozostawiając lekki ślad na szklance. [4]
Zapach: Lekki aromat cytrusów, chmielowy. [4]
Smak: W smaku orzeźwiające, delikatnie goryczkowe, wyraźnie cytrusowe, ze średnim pszenicznym ciałem i słodkością. [4.5]
Wysycenie: Wysokie nasycenia idealnie pasujące do lekkiego i orzeźwiającego charakteru piwa. [4.5]
Opakowanie: Standard Pracowni Piwa, jedne z najlepszych etykiet jakie widziałem. [5]
Uwagi: Świetna pozycja, cieszę się, że w końcu szerzej dostępna w butelkach!
Warka 02.01.2015, pierwsze butelki w Gdańsku.
Moja ocena: [4.3]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętne, jasno złote [4]
Piana: Dość gęsta, nie za wysoka, opada raczej szybko [3.5]
Zapach: Dość mocny i wyraźny aromat cytrusów, owoców tropikalnych takich jak mango, papaja ect. oraz aromaty żywiczne [4.5]
Smak: Delikatne nuty zbożowe, typowo amerykańskie chmiele czyli cytrusy, owoce tropikalne, delikatna goryczka która świetnie balansuje całość [4.5]
Wysycenie: Raczej wyoskie ale nie przeszkadza zanadto [4.5]
Opakowanie: Czyste i ładnie ułożone, bez zbednych ozdobników, niezbędne konkrety [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.375]Comment
Comment