Piwo gotowe do oceny
Kowal, Lame Pale Ale
Collapse
X
-
Kowal, Lame Pale Ale
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziano - bursztynowy, przypomina mocną herbatę. Piwo ładnie opalizuje. Świetny dla IPA, jednak jak na Pale Ale wydaje się nieco za ciemny i przyciężki. [4.5]
Piana: Wysoka, drobnopęcherzykowa, ładnie koronkuje, opada do cienkiej warstwy. [4]
Zapach: Słodowo-karmelowy z nutą chmielową. Niestety wyczuwalne są także aromaty piernikowe, przede wszystkim goździk, a to ciężki grzech. [3]
Smak: Mocno słodowe, mocno karmelowe, z fajną całkiem solidną goryczką na finiszu. W tle znów pojawia się goździk, trochę kojarzy się z apteką. Nie jest to zbyt fajne, ale też nie intensywne. Piwo jest przyciężkie, czego po tym stylu się nie spodziewałem. Zbyt dużo przytłaczającej karmelowości, zbyt mało chmielowej rześkości. Piwo jest treściwe, z lekko wyczuwalnym alkoholem. Cytrusy pojawiają się pod sam koniec, ale jest to tak marginalny akcent, że większość go pewnie nie wyczuje. [3.5]
Wysycenie: Bardzo niskie, drobne, potęguje ciężar piwa, które pije się wolno i z niemałym trudem. [3]
Opakowanie: Butla 1 litr. Etykieta domowa, wydrukowana na kartce, z sympatyczną lamą. Plus za komplet informacji, łącznie z nazwiskiem piwowara. Cena 16zł + 8zł kaucji za butlę. [4]
Uwagi: Piwo niezłe jako IPA. Zbyt ciężkie na Pale Ale. No i jeszcze ten nieszczęsny fenol...
W najbliższym czasie muszę koniecznie sprawdzić jak smakuje wersja beczkowa.
Moja ocena: [3.425]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
-
Comment