Gościszewo, [AleBrowar], Ortodox - Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #16
    W zapachu wyraźne amerykańskie chmiele, ale w smaku już spokojnie - początek łyka to treściwość stoutów owsianych, a końcówka bardzo wytrawna, przechodząca w kwaskowość. Cytrusy raczej na tylnym siedzeniu, jako ostatnie, uzupełniające akcenty razem z goryczką.

    Piłem po Ataku Chmielu, może stąd taka ocena, zwłaszcza w kwestii chmielenia. Co zrobić - obiektywność obiektywnością, ale koniec końców piwo jest dla mnie, a nie ja dla piwa. Warunki są różne, czasem murawa za mało zroszona lub za bardzo nasiaknięta, wieje wiatr, piłka źle napompowana, but uwiera, przeciwnik szczypie w tyłek i podaje w wątpliwość dobre prowadzenie się twojej matki, a wygrać trzeba. Może innym razem przetestuję w warunkach laboratoryjnych. Przynajmniej ciemne szło po jasnym.

    Comment

    • wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2656

      #17
      Coś dziwnego się stało ze spójną do tej pory linią kreacji. Cóż to za okleina? Do tego na kontrze skład podany w sposób rozczarowujący. Czyżby Ostecx Creative wzięło dłuższy/bezterminowy urlop i/lub wice wersja? Jestem czupurny... Tak bardzo, że wydoję je bez oceniania. A co!
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

      Comment

      • zohan666
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.11
        • 259

        #18
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Czarny. Szczerze: zapomniałem spojrzeć pod światło :P [4.5]
        Piana: Ładna. Drobno i średnio pęcherzykowa, ładnie oblepia szkło. [4.5]
        Zapach: Intensywne nuty ciemnych słodów, w tle amerykańskie chmiele. [4.5]
        Smak: Przyjemna, lekko gorzka czekolada, kawa, paloność. Na drugim planie chmielenie. Całość bardzo dobrze się komponuje. Goryczka śrenio intensywna, gorzka, czekoladowa [5]
        Wysycenie: Idealne. [5]
        Opakowanie: Słabe. Informacje szczątkowe, etykieta nieciekawa, kapsel firmowy. [3.5]
        Uwagi: Świetne piwo z zaskakująco słabymi opiniami. Moim zdaniem bardzo dobry stout z wyraźnym akcentem chmielowym, który wcale nie dominuje smaku jak to niektórzy twierdzą.

        Moja ocena: [4.675]
        Ostatnia zmiana dokonana przez zohan666; 2013-06-23, 12:09.

        Comment

        • wasyll
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 1823

          #19
          Stout smaczny, ale gdzie tu ten Ortodox, Alebrowarze?
          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

          Comment

          • YouPeter
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 2379

            #20
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Czarny jak na stouta przystało. [5]
            Piana: Ciemnobeżowa, obfita, utrzymująca się stosunkowo długo, następnie opadająca do postaci cienkiego dywanika oraz grubej obrączki. [4.5]
            Zapach: Piękny, czysty zapach palonych słodów, kawy i czekolady. Wyczuwalne również są amerykańskie chmiele, które jednak nie są na tak wysokim poziomie aby przyćmić charakterystyczny dla stoutu aromat. Spodziewałem się bardziej klasycznej wersji i taką bym chyba wolał. [4.5]
            Smak: Kawa, czekolada, trochę popielnych posmaków. Pomimo, że wszystko to jest bardzo intensywne, esencjonalne, piwo raczej wydaje się wytrawne. Goryczka pojawia się dopiero po dłuższej chwili i bardzo przyjemnie wypełnia usta, nie zalega i nie ściąga. Pewnie mi się wydaje ale wyczuwam w tym piwie słód whisky. [4.5]
            Wysycenie: Za wysokie. [3]
            Opakowanie: Jest ortodoksyjne i w gruncie rzeczy mi się podoba, choć jakby było całe białe prezentowało by się jeszcze bardziej ortodoksyjnie i moim zdaniem lepiej. [4]
            Uwagi:

            Moja ocena: [4.425]
            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

            Comment

            • YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

              #21
              Foto z butelką.
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2013-06-25, 22:58.
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

              Comment

              • chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik;1126977[b
                Smak[/b]: Tu jeszcze poważniej - mocna ziołowość, w zasadzie przedsionek apteki, gdzieś w tle pojawia się swoista "tępość", charakterystyczna dla stoutów.
                Jeśli to piwo nazywa się "stout", to tak też je oceniam, więc stouta w nim nie znajduję.
                Piwo dla mnie bez sensu... [2.5]
                Uważam, że w przypadku tego piwa istotna jest temperatura serwowania. Popełniłem "błąd" pijąc je zaraz po wyjęciu z lodówki i miałem podobne odczucia. W zapachu dominacja egzotycznych chmieli, a w smaku tępa goryczka palonego słodu, co w efekcie sprawiało wrażenie bardzo "płaskiego" ciemniaka. Jednak po ogrzaniu smak wzbogacał się o inne akcenty i w ogólności piwo nabierało pełności i gładkości.
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4508

                  #23
                  Hm, ja natomiast wypiłem to piwo nieschłodzone i zauważyłem braki "z drugiej strony": małą wyrazistość i coś "męczącego" w smaku, czego nie potrafię sprecyzować, jakieś orzechy pomieszane z kwaskowatością, ale mało to finezyjne było. Być może warto będzie podejsc do tego piwa jeszcze raz, w najodpowiedniejszej temperaturze.

                  Comment

                  • Chmielnicki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.07
                    • 324

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                    Uważam, że w przypadku tego piwa istotna jest temperatura serwowania. Popełniłem "błąd" pijąc je zaraz po wyjęciu z lodówki i miałem podobne odczucia. W zapachu dominacja egzotycznych chmieli, a w smaku tępa goryczka palonego słodu, co w efekcie sprawiało wrażenie bardzo "płaskiego" ciemniaka. Jednak po ogrzaniu smak wzbogacał się o inne akcenty i w ogólności piwo nabierało pełności i gładkości.
                    Zgadzam się. Im to piwo cieplejsze (w granicach rozsądku), tym więcej walorów odsłania. Ale trzeba też przyznać - przynajmniej takie jest moje subiektywne zdanie - że zbyt wiele tych walorów nie posiada. A może to ja się tak zbisurmaniłem, że "zwykły" stout już mi nie podchodzi - tylko najlepiej jakby to był jakiś Barrel Aged B.O.R.I.S. The Crusher Oatmeal-Imperial Stout z Hoppin Froga

                    A najdziwniejsze/najgorsze jest to, że po wypiciu tej "ortodoksyjnej łasicy" wczoraj wieczorem (JEDNA BUTELKA!) zaspałem dzisiaj i spóźniłem się do pracy. Nie mam bladego pojęcia, co się stało - nigdy mi się to nie zdarza!

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #25
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: czarny, widać mętność w tej czerni [4.5]
                      Piana: mierniutka, ciemno beżowa, drobna, z czasem rozkłada się od środka, czuję, że gdybym wcześniej nie wypił to zniknęłaby całkowicie [2.5]
                      Zapach: słabiutki ale to czuje to leciutka paloność [3]
                      Smak: brak piwu treściwości, dominuje wytrawna, lekko kawowa paloność, jest momentami cierpka, daleko w tle akcenty gorzkiej czekolady ze słodkawymi refleksami [3.5]
                      Wysycenie: jak dla mnie za duże [3.5]
                      Opakowanie: szklanka bezimienna wafel knajpiany [4]
                      Uwagi: Pite w wersji beczkowej w Chmielarni, samo piwo złe nie jest, rewelacyjne tym bardziej, jest to dobry stout ale niczym szczególnym nie wyróżnia się od naszych innych krajowych stoutów

                      Moja ocena: [3.3]
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-06-26, 18:42.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        #26
                        Nie bardzo rozumiem uwagi o małej treściwości. Może ja mam inne wyobrażenie klasycznego stoutu? Dla mnie ten styl charakteryzuje się przede wszystkim wyraźną palonością, akcenty kawowe czy czekoladowe powinny być wyraźnie z tyłu w odróżnieniu od porteru bałtyckiego. Akcenty te dodają treściwości (ciężkości) stąd dla mnie porter jest treściwszy od stoutu. Zresztą, porter bałtycki to "dolniak" i akcenty odsłodowe grają w nim pierwsze skrzypce w odróżnieniu od "górniaków" stouta i portera angielskiego, dla których treściwość będąca wypadkową zasypu jest mniej istotna w odbiorze piwa.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                          Nie bardzo rozumiem uwagi o małej treściwości. Może ja mam inne wyobrażenie klasycznego stoutu?
                          Dla mnie nawet zwykły pils może być treściwy, nie chodzi mi o gęstość piwa jedynie o wrażenie pełności i gamy smaków w momencie gdy piję. Jeśli tego nie ma, a smaki są rozmyte, giną gdzieś po drodze, piwo sprawia wrażenie rozwodnionego - jest dla mnie mało treściwym.

                          Zresztą od kiedy dyskutujemy o gustach i tłumaczymy się z personalnego odbioru piwa?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-06-27, 07:51.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #28
                            Tu? Od zawsze. Jeśli rzeczowo, to chyba nic w tym złego.

                            Co do klasycznych stoutów, będąc w Irlandii zrobiłem sobie bezpośrednią konfrontację Guinnessa z Murphy's i różnica w treściwości była znaczna. Tzn. Guinness nie miał jej w ogóle, nul, i nie ratowała tego większa paloność niż w Murphy's, który był ładnie zaokrąglony - po prostu treściwszy, smaczniejszy.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2013-06-27, 10:10.

                            Comment

                            • concerto
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼
                              • 2003.09
                              • 859

                              #29
                              Dla mnie piwo bardzo dobre, z piękną, ciemną, tłustą pianą. Przypomina mi Kruka, który w obu warkach był bardzo smaczny.
                              "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

                              Comment

                              • marcogal
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.09
                                • 50

                                #30
                                Czy nie filtrowanie, a szczególnie, nie pasteryzowanie to nieunikniona konsekwencja warzenia w danym browarze ?
                                Czy zamierzony cel ?
                                W zasadzie to pytanie do kogoś z AleBrowaru lub kogoś kto to wie.
                                Otóż ponad tydzień temu miałem przyjemność pić Ortodox Stout i wtedy to piwo smakowało jak już ktoś wcześniej to "ładnie" podsumował - Black Hope "Light".
                                Dziś zakupione w tym samym sklepie ta sama warka smakowało jak ...wyciąg z drożdży.
                                Blłee.
                                Kiedyś tak samo niestety smakowało "Sweet Cow".
                                O co tu chodzi ?
                                Czy to temperatura przechowywania bez lodówki potrafi tak te piwa "zabić" w niespełna kilka dni ?
                                Czy "jest coś na rzeczy" bo i termin przydatności też jest dużo krótszy niż pasteryzowanych piw.
                                Warka: 2013.07.20

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                  heckler
                                  Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                  2023-07-31, 12:11
                                • heckler
                                  Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
                                  heckler
                                  Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
                                  Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
                                  ...
                                  2023-05-16, 14:37
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • heckler
                                  Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 07:39
                                • heckler
                                  Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                                  heckler
                                  Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                                  Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                                  Na szczęście ulica przy...
                                  2024-06-25, 08:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...