Amber, Chmielowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Amber Chmielowy wraca do brązowych butelek, przy czym jest to butelka zwrotna półlitrowa. Mam nadzieję, że już tak zostanie, a nie jest to efekt chwilowego braku szkła zielonego.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

Ja mam w zielonej flaszce. Data: 04.11.2015

Wrażenia całkiem pozytywne. Chmielowość wyraźniejsza i ogólnie jest lepiej.
      Piana słaba na dłużej. Piwo pije się nieźle. Wrażenie jakbym pił jakiegoś niemieckiego pilsa.
      Mocno gazowane.
      Attached Files

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Zgadzam się, też mi się wczoraj skojarzył z niemieckim Perlenbacherem. Tyle że u mnie zielone już na szczęście są na skraju wyginięcia i teraz dominuje zwykła ciemna butelka zwrotna. Ewidentnie powrócono do pierwotnego chmielenia, kiedy to pierwsze partie w bączkach miały wyraźną goryczkę, a następnie, po badaniach rynku zmniejszono porcję chmielu (bo "było za gorzkie"). I takiego piwa pić się raczej nie dało, bo było nijakie.
        Teraz jednak jakoś mile się wyróżnia jak na polskie realia. A że ceny oscylują w granicach 1,59-1,69, to wybór jest prosty.
        Last edited by Pendragon; 2015-06-15, 09:29.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

Piję właśnie w brązowej butelce zwrotnej - toć to żaden pils. Dla mnie smakuje jak zwykły koncernowy euro-lager. Amberowi tutaj daleko do Warmińskich Rewolucji, czy nawet Szwejka.

Comment

• jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
            Piję właśnie w brązowej butelce zwrotnej - toć to żaden pils. Dla mnie smakuje jak zwykły koncernowy euro-lager. Amberowi tutaj daleko do Warmińskich Rewolucji, czy nawet Szwejka.
            Rewolucje stawiasz obok Szwejka i obydwa porównujesz do Ambera, gratuluję rozeznania.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
              Rewolucje stawiasz obok Szwejka i obydwa porównujesz do Ambera, gratuluję rozeznania.
              Mówimy o jasnych piwach dolnej fermentacji. Co w tym dziwnego? 3 jasne lagery, które aspirują do bycia dobrze chmielonymi, czy wręcz pilznerami.

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6460

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółte z odcieniem pomarańczowym. [4]
                Piana: Na początku duża, potem warstewka z krążkowaniem na szkle. [3.5]
                Zapach: Lekki słód i chmiel z obowiązkowym skunksikiem. [3]
                Smak: Słodkie, słodowe, średnia jak na takie piwa goryczka. Dość treściwe - skojarzenia z pilzneńskimi lub dawnym Lechem Pils. [3.5]
                Wysycenie: Średnie. [4]
                Opakowanie: Nowa szata graficzna a jakby stara. Normalka bez zachwytów. Nowy kapsel tzn białe tło zamiast złotego. [3.5]

Uwagi: Nawet weszło bez problemu. Zapach nie specjalny ale cóż zrobić aspiracjom do "Premium".

Moja ocena: [3.375]
                Attached Files
                Last edited by Javox; 2015-08-05, 23:54.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny żółty. Prawidłowy jak na ten ekstrakt. Piwo klarowne. [4]
                  Piana: Biała, grubopęcherzykowa, umiarkowanie obfita, szybko zanikająca [2]
                  Zapach: Czysty lagerowy, słodowo-chmielowy. Wyczuwalna "metaliczność" pd chmielu. Profil zapachowy tego chmielu ziołowo-kwiatowy, przyjemny. [4.5]
                  Smak: Zrównoważone - jest słód i chmiel. Jest też niestety nieco w/w "metalu".
                  Goryczka umiarkowana, delikatna, finisz krótki.
                  Pełnia na średnim poziomie. [4]
                  Wysycenie: Umiarkowane, lekko szczypiące w język [4]
                  Opakowanie: Dosyć ascetyczne. [3.5]
                  Uwagi: Zaległa ocena sprzed kilku miesięcy. To była jedna z lepszych warek dosyć często spożywanego piwa. Zaznaczam, że piłem z brązowej, zwrotnej butelki przeznaczonej na rynek lokalny. Przyjemne piwo, poprawne stylowo, dobrze pijalne i tanie - u mnie 1.49-1.59
                  Wg skali PSPD 34/50 - czyli piwo dobre.

Moja ocena: [3.95]
                  Last edited by Pendragon; 2015-12-31, 19:40.

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4014

Tak w ramach szybkiego i wieczornego nawilżenia organizmu.
                    Aromat i piana marne.
                    Skunksa brak.
                    W smaku jest dopuszczalnie. Czyli lepiej niż tyskotatra, ale nic po za to.
                    Od biedy w przypadku osuszenia lodówki i portfela można wypić jeśli jest za 1,99zł w promocji
                    Drugie raczej by nie weszło.
                    Zielona amberowa buteleczko.
                    Do zobaczenia za rok (lub dwa)
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• slyboots
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2014.03
                      • 292

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny słomkowy. klarowny [4]
                      Piana: Praktycznie brak [1]
                      Zapach: Słód, chmiel, metaliczny [3.5]
                      Smak: Słód, chmiel i lekki metal chmielowy , lekka przyjemna goryczka [3.5]
                      Wysycenie: Srednie, poprawne [4]
                      Opakowanie: Piekna zielona butelka, lecz napisy na kontretykiecie bardzo nieczytelne i za mała czcionka [3]
                      Uwagi: WARKA:
                      26.01.2017 L2/5

Jak na nasze rodzime koncernówki ten lager jest nawet godny uwagi a już na pewno lepszy wybór niż inne euro lagery dużych koncernów.

Pozdrawiam

Moja ocena: [3.275]

Comment

• CyboRKg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.04
                        • 594

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, slomkowy, klarowny [4]
                        Piana: Wysoka, sredniopecherzykowa, trwala. Zostawia ladna firanke na szkle. [4.5]
                        Zapach: Zaraz po odkapslowaniu skunks - z powodu zielonej butelki. Pozniej lagodny, chmielowo-ziolowy. [3.5]
                        Smak: Zaskoczenie. Nie smakuje jak piwo z zielonej butelki. Slodowe, lekko chlebowe z lekkim kwaskiem na finiszu. Goryczki niewiele. Ale smakuje lepiej od kazdego koncerniaka! [4]
                        Wysycenie: Wysokie, ale chyba o to chodzi w tym stylu... [3.5]
                        Opakowanie: Butelka 0,5l, zielona, bezzwrotna. Elementyblyszczace na zloto i zielono na etykiecie. Podany sklad, nie podano ekstraktu. [3]
                        Uwagi: Przyjemne piwko w stylu niemieckim. Przystepna cena. Zdecydowanie do wielokrotnego powtorzenia.

Moja ocena: [3.8]
                        "Jedno pivo ne vadi!"
                        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Mario_Lopez
                          • 2009.08
                          • 991

Nie będę odpowiadał na posta sprzed ponad 2 lat, inni zresztą już opowiedzieli za mnie.

Kupiłem dzisiaj butelkę 0,5 chmielowego w celu sprawdzenia jakości, czy się podniosła czy wręcz przeciwnie, no i jest jeszcze gorej niż te parę lat temu, zupa jarzynowa gdzie nie żałowali kalafiora i kukurydzy, DRAMAT.

Nadal uważam, że za 3 złote kupię kilka dużo lepszych piw
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• LESNICZYy
                            🥛🥛🥛
                            • 2018.01
                            • 957

Piana drobnopęcherzykowa z średnim lacingiem .
                            W smaku dominuje konkretna , męska goryczka . Poprzednie wcielenia były bardzo ugrzecznione .
                            Producent pisze " warzone z trzema rodzajami polskiego chmielu , chmielony na zimno " .
                            Dobrze smakowało jako przerywnik typowych kraftów wyższych lotów , do tego kosztowało śmieszne 2,29 zł . Producent zmienił flaszkę i ety na ładniejsze .
                            Attached Files

Comment

• legart
                              • 2012.06
                              • 914

Bardzo przyzwoity lager a może nawet pilsner w kategorii piw poniżej 3 złotych. Stwierdziwszy że pewnie w nowych butlach powinno być świeże skusiłem się na 2 butelki. Zarówno w smaku i zapach dominował trawiasty chmiel, goryczka zaznaczona, akcenty słodowe są, brak wyraźnych wad.
                              Oczywiście piwo jest proste jak budowa cepa i nieco wodniste, ale smakowało.

Comment

• kosher
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.04
                                • 2316

Zachęciliście, kupię i spróbuję po kilku latach.
                                Dobre i powszechnie dostępne jasne pełne do 3 złotych to jak święty graal w naszym kraju
                                Pamiętam, że na początku produkcji to piwo też było bardzo przyzwoite, potem chyba browar zaczął oszczędzać w procesie produkcji, bo mocno cienizną zalatywał i odpuściłem jego zakupy.
                                Oby opinie się potwierdziły, bo to jest niezagospodarowana nisza po Brackim z Cieszyna.

Comment

Przetwarzanie...
                                X