Aipa z kormorana zawsze była solidna. Ta jest niepijalna - alkoholowa (chyba, że coś się stało akurat z butelkami, które kupiłem w carrefour), a piłem chyba każdą z dotychczasowych warek.
Kormoran, AIPA
Collapse
X
-
Pewnie jakiejś nie wymienię bo dużo tego :P
Grand Prix -dobre/przeciętne zależy od warki
Rowing Jack - dobre/przeciętne zależy od warki
Kormoran - dobre (poza tą warką)
Dr Citra - dobre
Doctor Brew - 2x dobre, kinky dobre/ciekawe
Citra IPA - dobre
Ninkasi - dobre/ciekwe
Peacemaker - dobre
Atak chmielu - przeciętne
Co ty nato - słabe
Wujek sam - słabe
Lubuskie - przeciętne
Kuguar - dobre
Oto mata - dobre
Huncwot - dobre
Hadra - przeciętne
Red aipa - dobre-
Pewnie coś jeszcze by się znalazło, ale już mi się myśleć nie chce :PComment
-
Jest już nowa warka W14 z datą do 26.10.2014.
I trzeba przyznać, że piwo powróciło chyba na stałe do wysokiej formy... bo kryzys był- W11 i W12.
W13 było już bardzo dobre, natomiast najnowsze W14 jest jeszcze lepsze. Co prawda goryczka nie jest jeszcze taka jak w W1, 9 i 10, ale za to aromat, w tej nowej warce buchnął po otwarciu butelki tak, że myślałem iż iglaki rosnące za moim oknem są w moim pokoju i rosną w doniczkach zamiast kwiatów.
W14 spokojnie polecam, można pić z przyjemnością.
Piwo trochę pociemniało, farfocli nie ma.Comment
-
Jak ktoś ma koncesję to może.Comment
-
Proszę mi wybaczyć, że tak często udzielam się w tym temacie, ale skoro głosowałem na to piwo, jako piwo roku, to chyba mogę skreślić parę słów na temat nowych warek.
Tym bardziej, że przyjemne wspomnienia z lata 2013 zawsze kojarzą mi się z tym piwem.
W17 z datą do 01.12.2014.
Niestety aromat trochę słabszy niż z ostatnich paru warek (W16 jako jedynej nie znam, chyba się powieszę) Trochę za mało iglaków, cytrusy lekkie, delikatne... pomelo.
Barwa znów na odwrót, tym razem trochę pojaśniało, farfocli dalej nie ma. Ostatni raz widziałem je w W7, a duże zmętnienie w W10.
W smaku lepiej niż w zapachu. Goryczka trochę pestkowa... no właśnie, to lubię w cytrusach, nie zapach tylko smak ich pestek. Są też oczywiście żywiczne skojarzenia. Z pewnością ma te deklarowane 85 IBU, a może nawet więcej. Nie jest to najlepsza warka. Ta goryczka jest za tępa.
Tylko dla twardzieli jak Clint Eastwood i Kurgan ( co z nim się stało?)
Ogólnie piwo do poprawy w zapachu, a w smaku przydałoby się trochę podbudowy słodowej.
Smakowało mi jednak i będę wciąż obserwował nowe warki.
...ale, że przegapiłem W16Comment
-
Comment
-
Do weekendu musi poczekać, więc napiszę o wrażeniach dopiero w niedzieleComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: lekko opalizujący, jasny bursztyn [4]
Piana: przy nalewaniu bardz się pieni, leciutko beżowy kolor, średnie i małe pęcherzyki, lużna, zanikając tworzy "słuchą" piankę, która finalnie tworzy cieniutki kołnierz ochronny, dobry laysing. [3.5]
Zapach: żywiczny z nutą ziołową [4]
Smak: gorzki grejpfrut, troszkę iglaki, średnia goryczka (dla mnie w sam raz) która stosunkowo szybko zanika, półwytrawne, dobra pijalność [4]
Wysycenie: średnie, w sam raz [5]
Opakowanie: bardzo ładna butelka z wytłoczeniami (dlatego niezwrotna), etykieta nie rzucająca się w oczy (tak jak w alebrowarze, heh), ale ładna, oldchoolowa, piękny kapsel, dużo informacji o składzie [4.5]
Uwagi: Pierwszy kormoran. Smakowo klasycznie jak typowy AIPA. Stosunkowo nie drogi. Zapłaciłem za niego w carrefourze niecałe 4 zł. Ze względu na jakość/cena warte uwagi.
Moja ocena: [4.025]Comment