Niewątpliwie Kormoran z tym piwem jest na podium polskich AIPA. Świetne piwo i to uwarzone w jakby nie patrzeć dużym browarze. Koledzy z Witnicy mogą się uczyć. Niestety ich produkt jest klasę niżej.
Kormoran, AIPA
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meszek0009 Wyświetlenie odpowiedzi...Ktoś pisał, że w piwach z tej warki nie ma "farfocli", ale u mnie było ich aż gęsto...
Czy to z niefiltracji, chmielenia na zimno czy coś się w tym piwie wytrąciło (białka) ?
W mojej butelce zawartość przypominała zupę "zacierkową".
Ale o dziwo nie wpłynęło to na wrażenia zapachowo-smakowe.
Cały czas to bdb piwo.
Comment
-
-
Dopiero dziś pierwszy raz piję warkę nr 7 z datą do 28.06, a warki do 07.06 nigdy nie widziałem na oczy
Piwo właściwie jest podobne do pierwszej i szóstej warki. Spora, głównie żywiczna goryczka i duże zmętnienie z pływającymi farfoclami, które pływają po całej butelce.
Mimo, że Ciechan Grand Prix to ten sam styl,też AIPA, jednak są to dwa różne piwa.
To w sumie dobrze, bo każdy ma dwa łatwo dostępne piwa, do wyboru według własnego gustu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedziBardzo fachowa ocena piwa.
Na dodatek, jest potwierdzenie, że są farfocle w tej warce.
Kto uważa inaczej, niech kupi sobie okulary
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziW7 (28.06.14) jest ok. Może miałeś rozszczelniony kapsel i "ameryka" Ci uleciała.
W moim egzemplarzu była żywiczność, goryczka, cytrusy, wszystko odpowiednio zharmonizowane.
Kupione za 7 zł. w Pivonii na Wolskiej.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedziDla mnie nr 1 wśród polskich AIPA. Świetnie zbalansowane posmaki i chyba jedna z najlepszych pian wśród polskich piw.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulka_ Wyświetlenie odpowiedzinie wiem czy trafiłem trefna butelkę, ale dla mnie warka W7 jest tragiczna, przynajmniej mój egzemplarz. alkoholowa goryczka, ZEROWY - nie nikły - zerowy aromat chmieli, czuje się jakbym pił Krzepkie. tylko ja miałem takiego pecha?
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn, lekko zmętnione. [5]
Piana: Pokaźna, drobno- i średniopęcherzykowa. Dość szybko opada i pozostaje w formie pianki. Nieźle zdobi szkło. [4]
Zapach: Wprost obłędny. Bucha cytrusami, amerykańskimi chmielami i żywicą. [5]
Smak: Konkretna i spora goryczka grejpfrutowa, skontrowana przyjemną słodowością. Pycha, idealnie zbalansowane! W miarę picia troszkę mocniej akcentowane nuty żywiczne, lasu iglastego. [5]
Wysycenie: Średnie, dobrze się je pije. [4.5]
Opakowanie: Bardzo podoba mi się stylistka Kormoranów. I chodź wzorcowy jest PLON, to i Podróże bardzo mi się podobają. Odejmuje lekko za brak informacji i IBU i ilości alkoholu(jest tylko ekstrakt). [4.5]
Uwagi: Zdecydowanie jedno z najlepszych polskich piw w tym stylu. Pite w temp. ok. 12-13 stopni.
Moja ocena: [4.85]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SirBartBart Wyświetlenie odpowiedziOdejmuje lekko za brak informacji i IBU i ilości alkoholu(jest tylko ekstrakt)LP
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedziChyba nie możliwe jest żeby nie była podana informacja o alkoholu.
Comment
-
-
Piłem jakieś trzy tygodnie temu W 10 i się nie odzywałem, bo i po co? Świetne piwo, wiadomo.
Dziś jednak dorwałem trochę wcześniejszą warkę (W9) z datą do 28.07 i muszę zabrać głos.
Stwierdzam z całą stanowczością, że jest to najbardziej goryczkowa warka ze wszystkich poprzednich. Goryczka jest potężna, zalegająca w każdym kąciku ust, jest zniewalająca, masochistyczna, taka która mówi do mnie perwersyjnie: jeszcze więcej.
Wiedziałem dobrze, na jakie piwo głosować i gdzie jest potencjał
Niejedno amerykańskie IIPA ma słabszą goryczkę niż AIPA z mego województwa.
W9 to najlepsza warka, niech Kormoran dalej idzie tą drogą..
Dla formalności: wysycenie niskie, kolor miedziany, mętny i niestety w aromacie tylko lekki chmiel.
Za to w smaku, kto kocha goryczkę, ten się nie zawiedzie.
Pamiętajcie: W9 z datą do 28.07.
Comment
-
Comment