Aipa z kormorana zawsze była solidna. Ta jest niepijalna - alkoholowa (chyba, że coś się stało akurat z butelkami, które kupiłem w carrefour), a piłem chyba każdą z dotychczasowych warek.
Kormoran, AIPA
Collapse
X
-
Pewnie jakiejś nie wymienię bo dużo tego :P
Grand Prix -dobre/przeciętne zależy od warki
Rowing Jack - dobre/przeciętne zależy od warki
Kormoran - dobre (poza tą warką)
Dr Citra - dobre
Doctor Brew - 2x dobre, kinky dobre/ciekawe
Citra IPA - dobre
Ninkasi - dobre/ciekwe
Peacemaker - dobre
Atak chmielu - przeciętne
Co ty nato - słabe
Wujek sam - słabe
Lubuskie - przeciętne
Kuguar - dobre
Oto mata - dobre
Huncwot - dobre
Hadra - przeciętne
Red aipa - dobre-
Pewnie coś jeszcze by się znalazło, ale już mi się myśleć nie chce :P
Comment
-
-
Jest już nowa warka W14 z datą do 26.10.2014.
I trzeba przyznać, że piwo powróciło chyba na stałe do wysokiej formy... bo kryzys był- W11 i W12.
W13 było już bardzo dobre, natomiast najnowsze W14 jest jeszcze lepsze. Co prawda goryczka nie jest jeszcze taka jak w W1, 9 i 10, ale za to aromat, w tej nowej warce buchnął po otwarciu butelki tak, że myślałem iż iglaki rosnące za moim oknem są w moim pokoju i rosną w doniczkach zamiast kwiatów.
W14 spokojnie polecam, można pić z przyjemnością.
Piwo trochę pociemniało, farfocli nie ma.
Comment
-
-
Jak ktoś ma koncesję to może.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziJak ktoś ma koncesję to może.
Comment
-
-
Proszę mi wybaczyć, że tak często udzielam się w tym temacie, ale skoro głosowałem na to piwo, jako piwo roku, to chyba mogę skreślić parę słów na temat nowych warek.
Tym bardziej, że przyjemne wspomnienia z lata 2013 zawsze kojarzą mi się z tym piwem.
W17 z datą do 01.12.2014.
Niestety aromat trochę słabszy niż z ostatnich paru warek (W16 jako jedynej nie znam, chyba się powieszę ) Trochę za mało iglaków, cytrusy lekkie, delikatne... pomelo.
Barwa znów na odwrót, tym razem trochę pojaśniało, farfocli dalej nie ma. Ostatni raz widziałem je w W7, a duże zmętnienie w W10.
W smaku lepiej niż w zapachu. Goryczka trochę pestkowa... no właśnie, to lubię w cytrusach, nie zapach tylko smak ich pestek. Są też oczywiście żywiczne skojarzenia. Z pewnością ma te deklarowane 85 IBU, a może nawet więcej. Nie jest to najlepsza warka. Ta goryczka jest za tępa.
Tylko dla twardzieli jak Clint Eastwood i Kurgan ( co z nim się stało?)
Ogólnie piwo do poprawy w zapachu, a w smaku przydałoby się trochę podbudowy słodowej.
Smakowało mi jednak i będę wciąż obserwował nowe warki.
...ale, że przegapiłem W16
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedziKurgan ( co z nim się stało?)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi(W16 jako jedynej nie znam, chyba się powieszę )...
...ale, że przegapiłem W16
Do weekendu musi poczekać, więc napiszę o wrażeniach dopiero w niedziele
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: lekko opalizujący, jasny bursztyn [4]
Piana: przy nalewaniu bardz się pieni, leciutko beżowy kolor, średnie i małe pęcherzyki, lużna, zanikając tworzy "słuchą" piankę, która finalnie tworzy cieniutki kołnierz ochronny, dobry laysing. [3.5]
Zapach: żywiczny z nutą ziołową [4]
Smak: gorzki grejpfrut, troszkę iglaki, średnia goryczka (dla mnie w sam raz) która stosunkowo szybko zanika, półwytrawne, dobra pijalność [4]
Wysycenie: średnie, w sam raz [5]
Opakowanie: bardzo ładna butelka z wytłoczeniami (dlatego niezwrotna ), etykieta nie rzucająca się w oczy (tak jak w alebrowarze, heh), ale ładna, oldchoolowa, piękny kapsel, dużo informacji o składzie [4.5]
Uwagi: Pierwszy kormoran. Smakowo klasycznie jak typowy AIPA. Stosunkowo nie drogi. Zapłaciłem za niego w carrefourze niecałe 4 zł. Ze względu na jakość/cena warte uwagi.
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
Comment