Pracownia Piwa, Dwa Smoki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13959

    Pracownia Piwa, Dwa Smoki

    Piwo gotowe do oceny

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

    #2
    Pamiętam, że spróbowane w Żywcu bardzo mi smakowało; mam nadzieję, że szybko pojawi się w sklepach. Info od browaru:

    Niestety plany butelkowania odrobinę się oddaliły. Pierwsze piwa w bitelkach pojawią sie na początku lipca.
    Dwa Smoki już rozpoczęły zwiedzanie Polski. Obecna warka niestety na pewno nie trafi do butelek, ale są dobre wieści, dwie kolejne są w trakcie przygotowania.

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #3
      Podobno to witipa, ale ja czuję tylko ipa, co akurat mi nie przeszkadza.

      Comment

      • Cannabee776i99
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 658

        #4
        Moim zdaniem akcenty witowe grają tu pierwsze skrzypce, dopełnione przyjemną goryczką. Piwo bardzo podobne do Viva La Vita, przynajmniej odniosłem takie wrażenie.

        Comment

        • Brat_Piwny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.01
          • 685

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
          Podobno to witipa, ale ja czuję tylko ipa, co akurat mi nie przeszkadza.
          Piłem dzisiaj to piwo w Chmielarni. Także w moim odczuciu IPA dominuje.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Brat_Piwny; 2013-07-05, 12:49.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: mocnej herbaty, lekkie zamętnienie [4.5]
            Piana: mierniutka, biała, drobna, po kilku minutach pozostał tylko okrąg wokół piwa [2]
            Zapach: słabo wyczuwalny, to co wyczułem to leciutka woń kwiatów, słodu i cytrusów [2.5]
            Smak: dośc pełne i treściwe, dominuje świetna chmielowa goryczka, lekko przygaszona słodowym akcentem z domieszka owoców i leciutka dawka cytrusów, [4]
            Wysycenie: prawie idealne, o kilka bąbli za duzo [4.5]
            Opakowanie: pokal na podstawce lokalu, hmmm, sam nie wiem czemu tak dużo bo jakoś mi nie podeszło, za duzy "no name" [3.5]
            Uwagi: Smaczne piwo, chętnie sięgnę po nie ponownie

            Moja ocena: [3.3]
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-07-09, 17:44.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4505

              #7
              Moim zdaniem bardzo dobre piwo, gdybym miał wybierać pomiędzy Hey Now i Dwoma Smokami, wybrałbym to drugie, pełniejsze, bardziej treściwe (niby oczywistość), ale dobre na letnie dni.

              Comment

              • rowdy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 121

                #8
                Najlepsze piwo na upalne dni. Bardzo pijalne

                Comment

                • krejzol
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.03
                  • 24

                  #9
                  Zadziwia mnie tak ciche przyjęcie tego piwa, gdyż jest ono w mojej skromnej opinii fantastyczne! Po udanych stoutach to wyraźny dowód, że w Pracowni Piwa doskonale wiedzą jak zrobić dobre piwo.

                  Reklamowane jako wit IPA, ale profil ipowski jednak zdecydowanie bierze górę. Ja to piwo traktuję jako pełnoprawną ipkę.

                  W zapachu czuć głównie bardzo przyjemne zapachy pochodzę od amerykańskich chmieli - zapach słodkich owoców tropikalnych jest fajnie kontrowany orzeźwiającą nutką cytrusową i nutki żywiczne. Daleko w tle nuty witowskie - estry i minimalna szczypta kolendry. Aż miło wąchać to piwo!

                  W smaku dominuje głównie przyjemna, dosyć wyraźna, cytrusowa goryczka (w końcu to ipa) lekko kontrowana przez podstawę słodową. Nie wiem w jakich stosunkach rozłożono słody jęczmienne i pszeniczne, ale piwo jest bardzo klarowne, ze stale utrzymującą się pianą. Piwo jest pijalne i z chęcią zamawia się kolejne, choć z racji wyższej goryczki dla niektórych może być mniej sesyjne niż np. taki Pacific. Polecam!

                  Comment

                  • pizmak666
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.12
                    • 1905

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zadziwia mnie tak ciche przyjęcie tego piwa, gdyż jest ono w mojej skromnej opinii fantastyczne! Po udanych stoutach to wyraźny dowód, że w Pracowni Piwa doskonale wiedzą jak zrobić dobre piwo.
                    Po "udanym" pierwszym wypuście, PP ma u mnie zółta kartkę także 3 mce pauzy.
                    Polecam tą metodę zwłaszcza osobą które mają łatwy dostęp do knajp, gdzie można śmiało decydować portfelem.
                    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                    Comment

                    • krejzol
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.03
                      • 24

                      #11
                      Akurat "pierwszy" wypust jest dowodem, żeby nie przekreślać zbyt szybko browarów po nieudanych warkach czy wpadkach. Przykład Widawy&Kopyr z bardzo dobrym ostatnim Kangurem i Sharkiem, wcześniej stale rosnący poziom u Artezana, a teraz Pracownia Piwa dołącza do tego trendu. I mam nadzieję, że podobnie będzie także z SzałPiw i Olimp. Myślę, że powinieneś dać szansę Centusiowi i i Smokom - to udane piwa (Cracka jeszcze nie próbowałem).

                      Comment

                      • pizmak666
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.12
                        • 1905

                        #12
                        Nie przekreślam. Daję sobie spokój z wypustami tego browaru na 3 mce i tyle. Później zobaczymy. Pierwszy wypust Widawy (chyba pszenica)w Żywcu w tamtym roku wylałem jako jedyne piwo na całej imprezie w przeciwieństwie do wita Artezana którym się zapijałem. Jeśli browary rzemieślnicze/kontraktowe/inne wypuszczają gów...o na rynek, to ja raczej nie chcę być jeleniem który ich sponsoruje.
                        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                        "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                        Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                        Comment

                        • Cannabee776i99
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 658

                          #13
                          Jak pierwszy raz piłem to piwo, mógłbym pomylić je z Viva La Vitą, obecnie mógłbym pomylić je z Rowing Jackiem. Tyle, że bardziej mi smakuje, niż Rowing Jack w ostatniej formie.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pyszne, wysoce pijalne, delikatne, orzeźwiające - takie je zapamiętałam. Pite na Forum Tradycji w Kłodzku, ale już po degustacjach kilku piw domowych, zatem obowiązkowo muszę powtórzyć w warunkach bardziej degustacyjnych.

                            P.S. Oświadczam, że nie jest to tekst sponsorowany ani poklepywanie po pleckach kolegów
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

                              #15
                              Jasne jasne, pewnie za tę opinię dostałaś pocztą skrzynkę piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X