Znany jest jakiś sensowny powód dlaczego poza znajomymi i krewnymi królika nikt w Polsce nie będzie mógł spróbować tego piwa z oficjalnych źródeł?
Powód jest podobno jeden: Porter jest warzony wyłącznie dla pana Stawskiego i wyłącznie na rynek USA. Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę.
od cielaka, thx!
po gęstości w porównaniu np. do strzelca portera odnoszę wrażenie, że jest o mniejszej zawartości ekstraktu niż 22. zaw. alk. sugeruje, że nie mniej niż 18, ale czuć moc i tak.
zapach: przy otwieraniu dość niezwykły jaki w porterze jeszcze nie czułem, taki trochę chlebkowy;
kolor: ciemny, pod światło ciemna wiśnia;
nagazowanie: jak najbardziej przyzwoite;
piana: ok. 0.5 cm do końca, choć odnoszę wrażenie, że lany staropolski jest nie do pobicia;
smak: jak wspominał cielak pośredni, chyba za mało karmelowych nut, czuć alk., ale nie ponad normę;
moja ocena: -5
niestety nie pamietam już smaku dawnego portera okocimskiego, ale napewno jest wart skosztowania.
Powód jest podobno jeden: Porter jest warzony wyłącznie dla pana Stawskiego i wyłącznie na rynek USA. Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę.
A mam pytanie - czy O.K. Beer jest również warzone wyłącznie dla pana Stawskiego i wyłącznie na rynek USA? Bo jeśli tak to jest może szansa na portera, bo O.K. nieraz można w Poznaniu zauważyć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
Marne to pocieszenie....
A mam pytanie - czy O.K. Beer jest również warzone wyłącznie dla pana Stawskiego i wyłącznie na rynek USA? Bo jeśli tak to jest może szansa na portera, bo O.K. nieraz można w Poznaniu zauważyć.
Jeśli można go kupic w Polsce, a w Krakowie jest go dostatek, to oznacza że nie tylko warzą go dla Stawskiego.(w przeciwieństwie do portera )
W sprawie portera okocimskiego koresponduję z jednym z pracowników działu marketingu w Carlsbergu.
Potwierdził, że piwo jest warzone, ale wyłącznie na eksport. Tłumaczył mi, że według nich w Polsce byłoby zbyt małe zapotrzebowanie. Aktualnie próbuję wyprowadzić go z błędu Jak będę wiedział coś więcej, to nie omieszkam napisać.
jedno mnie dziwi... iż do stanów leją portera w zwrotne butelki typu okocim, a na rynek polski palone jest w niezwrotnych. jaki w tym sens? nie sądzę by stawski oddawał im te butelki.
Piwo otrzymalem od cielaka przez e-prezesa. Dzięki Panowie
Kolor-(5)-Tak brązowy, że niemalże czarny.
Piana-(3,5)-Nie za sztywna, nie za gęsta, nie za długo się trzyma, pozostawiając jedynie kożuszek. Ma natomiast aksamitno-brązowy kolor.
Zapach-(5)-Owocowo-słodowy z lekkim powiewem chmielu.
Smak-(5)-Pełny słodowy z owocowo-alkoholowym posmakiem. W ustach pozostawia mieszankę alkoholowo-słodowo-chmielową. Ewidentnie nie czuć karmelu. Ciekawy.
Nagazowanie-(4)-Lekko wyczuwalne. Byłoby jak należy sie dobremu porterowi ale niestety nie potrafi za długo utrzymać solidnej piany.
Opakowanie-(3,5)-Ależ ja nie znoszę tego okocimskiego kształtu butelek A tak poza tym na spokojnie, to trzeba przyznać, że estetyczne. Na sam koniec jednak minus za nie podanie ekstraktu
W sumie, to mogę ze spokojnym sumieniem i tak dać mu 5. W Polsce każdy porter smakuje inaczej, dlatego żal mi, że nie ma tego napoju na polskim rynku bo byłby on dzięki niemu jeszcze ciekawszy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
W sprawie portera okocimskiego koresponduję z jednym z pracowników działu marketingu w Carlsbergu.
Potwierdził, że piwo jest warzone, ale wyłącznie na eksport. Tłumaczył mi, że według nich w Polsce byłoby zbyt małe zapotrzebowanie. Aktualnie próbuję wyprowadzić go z błędu Jak będę wiedział coś więcej, to nie omieszkam napisać.
tez pisałem i nawet może z tym samym gdyż forma jest identyczna, malejący na rynku popyt na portery...
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Sugerujecie zasypanie CP mejlami z pytaniem gdzie kupić portera w Polsce? MOże to dobry pomysł i na odczepnego puszczą jakąś kontrolną partyjkę na Polskę.
nie, L.S. u mnie też korespondencja się urwała jak wspomniałem o tym czy były robione badania marketingowe, i jak ma się spadający popyt wśród konsumentów na portery do tego, że na rynku pojawiają się nowe (Ciechanów, Zduńska Wola), które bardzo dobrze się trzymają
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment