W porrywie fantazji nabyłem flaszkę 0,5 l. tegoż.
Okocim, Porter 22° (przed 2009)
Collapse
X
-
22% ekstraktu, do 9,5% alkoholu.
barwa: ciemna, ale w cienkie warstwie wiśniowa.
piana: bardzo obfita, ciemnobeżowa do brunatnej, bardzo gęsta, powoli opadająca. Pozostawia pierścienie na sciankach i cieniutka warstwę na menisku.
zapach: porterowy.
gaz - niedużo, chyba wszystko poszło w pianę.
smak: i tu jest problem - napalony byłem na tego portera, dawno nie piłem, a w zamian mieszanka karmelu, alkoholu i takiej charakterystycznej porterowej kwaśności. Kilka dużych łyków -tępa, płaska gorycz.
wrażenia ogólne - piwo ciężkie do wypicia. ASle to może być juz moje spaczenie pszeniczno - drożdżowe.
ocena - dla mnie 3,5.
-
-
słyszałem że mają przestać go produkować...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
widziałem na którejś z amerykańskich grup dyskusyjnych, jak kilku tamtejszych niemal w panike wpadło jak doszła ich ta wieść
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Porter Okocimski byl kiedys zdecydowanie najlepszy (moim skromnym zdaniem), tylko Wroclawski mogl sie z nim rownac (~10 lat temu). Niestety od czasu gdy nasze wielkie browary zaczely wprowadzac nowe technologie nastapily zdecydowane zmiany w smaku ich wyrobow (niestety czesto na gorsze: np. full zywiecki). Ostatnim razem nieszczegolnie mi smakowal, sprawdze jeszcze raz w weekend.Popieraj małe browary!!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Originally posted by grzech
Niestety Tyski w moje strony nie dociera. Piłem go kiedyś, ale nie pamiętam wrażeń.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Dla jasności - pisałem o porterze z browaru "Obywatelskiego". Ten browar nie hula już chyba 5 latek. Ale porterek był odlotowy, a kupilismy go w sklepie na rynku w Pszczynie. Było nas wtedy kilku, wszyscy byli zachwyceni, a to rzadko się zdarza.
Z tego entuzjazmu poprawiliśmy poźniej w Katowicach
Comment
-
-
Oj zgadzam sie.Pamietam jak bylem w 1995 na wakacjach kolo Zywca.W drodze nad rzeke wpadlem do sklepiku i kupilem sobie Portera z Tych.No i po kapieli odplynolem gdy otwarlem butelke i sprubowalem tego wysmienitego piwa.Dlamnie byl to najlepszy porter jaki w zyciu pilem i szkoda tylko ze juz go nie ma(
Comment
-
-
Tego Porteru juz na stole nie postawicie...
Zobaczyłem ostatnio jego podobiznę w albumie Michaela Jackson'a (uznawanego za największego guru w sprawach piwa od konsumenckiej strony)
"Great Beer Guide - 500 Classic Brews" (2000).
Było to jedyne (!) piwo z Polski wsród 500 wymienionych, jako reprezentant ciekawego stylu piwa zwanego "Porter Bałtycki".
Miejmy ŚwiadomoŚć, że po "zamordowaniu" pszenicznego piwa grodziskiego, portery to jedynie ciekawe piwa warzone w Polsce.
Aktualnie tępione przez dowodzących browarami specjalistów od robienia szybkiej kasyO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Skonsumowałem dzisiaj portera żywieckiego 0,33 l i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Na pewno do niego wrócę.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
Comment