Kormoran, Podróże Kormorana - Witbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WiHuRa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 129

Kolor: słomkowy, mętne
    Piana: biała, dość trawała, mocno klei szkło
    Zapach: kolendra przykrywa wszystko, długo trzeba szukać cytrusy.
    Smak: dobry balans, lekko cierpkie i ściągające, jakaś mała nuta "szynkowa" psuje trochę smak na finiszu - stawiam na kiepskiej jakości kolendrę.
    Wysycenie: dość niskie jak na Wita.
    Ogółem: przyzwoity Wit

Comment

• szostepiwo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.12
      • 42

A ja się zastanawiam.......

gdzie jest człowiek z BK, który jeszcze do niedawna był stosunkowo aktywny na forum, opowiadał o planach browaru, nowinkach, odpowiał na pytania itd. Zniknął nagle po temacie butelek zwrotnych w BK, tak poprostu i bez słowa!/ Czyżby to była nowa polityka browaru, po rezygnacji z butelek zwrotnych, rezygnacja z klienta świadomego?
      A wit, no cóż smaczny jest i tyle.

Comment

• yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, mętny [4.5]
        Piana: biała, wysoka, średniotrwała, utrzymuje się do końca. [4]
        Zapach: średniointensywny, kolendra, cytrusy, drożdże. [3.5]
        Smak: podobnie jak w zapachu cytrusy, kolendra, lekka, przyjemna kwaskowość, może trochę za mała. Piwo jest orzeźwiające, dość treściwe z minimalną goryczką. [4]
        Wysycenie: wysokie [4.5]
        Opakowanie: jak przy innych podróżach, więc i ocena taka sama. [5]
        Uwagi: Smaczne piwo zakupione za 7zł.

Moja ocena: [3.925]
        Last edited by yaro74; 2013-09-11, 18:49.

Comment

• cielak
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 2890

Z tego co wiem, to teraz wchodzi z BK ostatnia (4warka) Wit'a w tym roku.
          zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• DariuszSawicki
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2012.08
            • 2869

Na stronie internetowej Kormorana wyczytałem, że jest to ostatnia warka w tym roku.
            Trudno. Ten wit jest lepszy od poprzedniej warki. Tutaj kompletnie zaskoczyłem się, bo preferuję bardziej hefe-weizen niż wit i mimo, że Kopyr zawsze zachwalał Hoegaarden, to ta warka przewyższa wszystko i pozwala mi na nowo pokochać witbiera.

No nie no! Minęło parę minut( i parę łyków) a ja już uważam te piwo za najlepszy polski wit w tym roku.
            Browar Kormoran jest moim ukochanym i wygrywa rywalizację z Ciechanem, który jest też browarem do picia naszego dnia powszedniego.
            Nie wiem, czy już piliście, ale nowa warka jest do 28-ego października i pewnie was trzepnie tak jak mnie nowa płyta Eltona Johna (The Diving Board)
            Jeszcze raz: nie przepadam za witbierami, ale takie jak ta warka do końca października to mogę codziennie pić.

Dla mnie najlepszy wit EVER, ale dopiero ta warka 28.10.2013.

Comment

• gramak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.08
              • 267

Zachwalana już warka 28.10.2013. Bardzo dobre piwo, podtrzymujące renomę kormoranowych podróży po świecie piwa. Piana szybko opadła oblepiając z lekka szkło. W smaku wyraźne cytrusy, lekki kwasek. Czuć też kolendrę i pomarańcze. Piwo raczej na ciepłe pory roku, ale jesienią też smakuje doskonale. Bardzo podoba mi się styl graficzny "Podróży", chociaż trochę mniej te podróżnicze opowieści z kontry. Kupione za chyba niezłą cenę 5,5 pln
              http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• patyczek
                • 2013.01
                • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Cytrynowy, mętny. [4]
                Piana: Dosyć wysoka, obfita, zwarta, o drobnej konsystencji, długo się utrzymuje, zostawiając na szkle pokaźne falbanki. [4.5]
                Zapach: Słodowo cytrusowy. Wyraźne cytryny, zboże, w tym orkisz, kolendra, jasny chleb, kwiaty czarnego bzu, zapowiadające kwaskowy smak. [3.5]
                Smak: Przede wszystkim kwaskowy. Na pierwszym planie słód, kolendra, zboże i cytrusy, w tym cytryny, pomarańcze i ananasy. Goryczka słaba, gorzkawa, w charakterze cytrynowa. [3.5]
                Wysycenie: W sam raz. [4.5]
                Opakowanie: Ciekawe graficznie, z pomysłem, dopracowane, gustowne, kolory pastelowe, informacje wyczerpujące, kapsel dedykowany - ładny. Całość, mimo ubogiej kolorystyki, udana. [4]
                Uwagi: Warka do: 28.10.2013. Zastanawiam się trochę skąd te zachwyty kolegów nad tą warką. Piwo jest poprawne, orzeźwiające, dosyć treściwe i nieźle zbalansowane. Jednak jest zbyt jednostronne i kwaskowe. Za mało pomarańczy i bananów (których w ogóle nie stwierdziłem) a zdecydowanie za dużo cytryny. Dopiero na finiszu pojawiają się jakieś pomarańczowe akcenty, ale to zdecydowanie za mało.

Moja ocena: [3.7]

Comment

• corsano
                  • 2013.05
                  • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, mętny [3.5]
                  Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, bardzo trwała, idealna [5]
                  Zapach: Na początku pieprz, na końcu kolendra i słodka pomarańcza [4]
                  Smak: Lekkie, wodniste, w smaku słodycz pomarańcza, goryczka i kwaśność grejpfruta [4]
                  Wysycenie: Dobre [4]
                  Opakowanie: Ideał, super papier, świetny opis, pełen skład, firmowy kapsel Podróży Kormorana [5]
                  Uwagi: Dobre ale na kolana nie rzuca, pite w temperaturze 17°C

Moja ocena: [4.125]

Comment

• wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, mętny, jajeczny. [5]
                    Piana: Początkowo tworzy się ładna czapa, jednak w połowie szklanki zostaje kilkumilimetrowy kożuszek. Próbuje oblepiać szkło, ale nie za bardzo jej się to udaje. [4]
                    Zapach: Ciężko się przyczepić. Jest pomarańcza, jest i kolendra. Wszystko niby bardzo delikatne, ale z każdym kolejnym łykiem coraz bardziej aromat wychodzi na wierzch. [4.5]
                    Smak: Oprócz standardowych posmaków witbierowych, bardzo cieszy mnie obecność delikatnej kwaskowatości, dzięki któej piwo nie jest mdłe i pije się je bardzo przyjemnie. [5]
                    Wysycenie: Trochę szczypie w gardło, powinno być odrobinę delikatniejsze. [3.5]
                    Opakowanie: "Standardowa" etykieta z serii Podróży, butelka bezzwrotna za co minus. [3]
                    Uwagi: Piwo bardzo dobre i zasługujące chociaż na spróbowanie. Ciekaw jestem kolejnych odsłon serii.

Moja ocena: [4.55]
                    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Javox
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6455

28.10.2013

Piana... średnia, szybko opadająca do niepełnej warstewki... niewiele zostaje na szkle...
                      Barwa... mętny żółty, blady...
                      Aromat... cytrusy...
                      Wysycenie... średnie...
                      Smak... cytrusowy, pomarańczowy, orzeźwiający, mało kwaskowy... piwo nie jest słodkie....

Piwko łatwo się pije... jest bardzo smaczne... szkoda że piana nie taka jak w innych ocenach...

Comment

• coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

Aromat: cytrusowy, przyprawowy, przyjemny

Piana: niewysoka, drobna, trwała

Barwa: jasnopomarańczowa, mętne

Smak: pszeniczna ziarnistość, pomarańczowy posmak wysuwa się na czoło, nutki ciasteczkowe, cytrusowo-kwaskowe, rześkie. Przyjemny, ale trochę za płytki.

Goryczka: niska, bardziej chyba pochodząca od skórki pomarańczowej niż chmielu.

Odczucie w ustach: wodniste, mocno nasycone

Ogólne wrażenie: dobre piwo, uznanie się należy za rozsądek w dawkowaniu przypraw, choć pomarańczy mogło by być nawet i mniej.

Comment

• toto
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.12
                          • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, nie bardzo jasny, bardzo mętny (właściwie nieprzejrzysty pod światło) [5]
                          Piana: Wysoka, drobna, z czasem nieco grubiejąca, trwała, oblepia szkło [5]
                          Zapach: cytrusy (wręcz cytryna), kolendra, lekka drożdżowość, lekki akcent piwniczny [4]
                          Smak: głównie wytrawne cytrusy, zauważalna kwaskowość, nieco kolendry, z czasem przebija się lekka słodowość, dając lepszy balans i ratując niewielką treściwość [4]
                          Wysycenie: spore, odpowiednie do stylu [5]
                          Opakowanie: butelka bezzwrotna, kapsel "Podróże Kormorana", etykieta biała, typowa dla serii, są wszystkie dane (skład bardzo szczegółowy, z owsem i orkiszem) [4]
                          Uwagi: Pod nazwą numer warki 003/2013 i napis "niepowtarzalna każda warka". Trwałość do 28.10.2013. Ogólnie niezły wit, choć trochę zbyt płaski, za bardzo idzie w stronę wytrawnej kwaskowości.

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika patyczek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zapach: Słodowo cytrusowy. Wyraźne cytryny, zboże, w tym orkisz, kolendra, jasny chleb, kwiaty czarnego bzu, zapowiadające kwaskowy smak. [3.5]
                            Jezusiczku! Rozróżniasz zapach orkiszu od zwykłej pszenicy? I to wszystko było w wicie? Idę do sklepu!

Comment

• Aanruvo
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.11
                              • 66

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno-żółto-mleczny, bardzo mętny. [4]
                              Piana: Cienka warstwa na początku. Okleja ścianki szklanki i do końca pozostaje cieniutki wianuszek. [4]
                              Zapach: Zgodnie z oczekiwaniami - na pierwszym planie można wyczuć cytrusy z wyraźnym akcentem pomarańczy oraz kolendrę. Ponadto, zapach tego piwa określiłbym jako "słodki", ciężko mi jednak sprecyzować co dokładnie kryje się pod tym określeniem. [4.5]
                              Smak: Na pierwszym planie zdecydowana kwaskowość, moim zdaniem trochę przesadzona - jakbym pił piwo z dodatkiem soku z cytryny. Poza tym bardzo, ale to bardzo delikatna goryczka. I nic poza tym. Ta kwaskowość przykrywa wszystko. [2]
                              Wysycenie: W porządku. [4.5]
                              Opakowanie: Podoba mi się. Stosunkowo dużo informacji, ciekawa oprawa graficzna, ciekawa "opowieść". Nawet papier z którego zrobiona jest etykieta taki inny jakiś. [5]
                              Uwagi: Oceniana przeze mnie warka ma datę ważności do 12/12/2013. Piłem też kiedyś jedną z pierwszych warek tego piwa i moim skromnym zdaniem była dużo lepsza - kwaskowość w smaku nie była tak dominująca, można było wyczuć dużo więcej niuansów, takich jak choćby kolendra.

Moja ocena: [3.45]

Comment

• yoda79
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.01
                                • 861

2 za smak tego piwa to kpina według mnie, ale ok - każdy ma swoje zdanie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X