Kormoran, Podróże Kormorana - Witbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty. Nieprzejrzysty. [5]
    Piana: Biała, o drobnych pęcherzykach. Zbita. Trwała. Odrobinę zbyt niskiej obfitości. [4.5]
    Zapach: Intensywny zapach skórki pomarańczowej. Na drugim planie obecne także nuty przyprawowe, kolendra. [5]
    Smak: Kwaskowatość świetnie balansowana retronosowym aromatem słodkiej pomarańczy. W finiszu z kolei wyraźna goryczka, prawdopodobnie od curacao - za mocna. Posmak przyprawowy.
    Piwo bardzo orzeźwiające. Pełnia na nisko średnim poziomie. [4]
    Wysycenie: Wysokie. Prawidłowe dla stylu. [5]
    Opakowanie: Klasa. Fajny papier, wypukły nadruk. Podane wszelkie istotne informacje, a nawet która to warka - 004/2013. [5]
    Uwagi: Największy minus tego piwa to pozycjonowanie cenowe.

Moja ocena: [4.55]

Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• von_scheisse
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.02
      • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółta, jasne, mętne. [5]
      Piana: Piana dość obfita i dość trwała - kożuch utrzymuje się do końca szklanki, drobna. [5]
      Zapach: Cytrusowo-kolendrowe. Dość niewyraźny. [4]
      Smak: Cytrusowe (pomarańcza), słodkawe, drożdzowe, finisz kwaskowy. Kolendra praktycznie niewyczuwalna (gdyby było więcej kolendry - byłoby 5). Goryczka zauważalna. [4.5]
      Wysycenie: Dość wysokie, ale odpowiednie dla stylu. [5]
      Opakowanie: Etykieta bardzo ładna, super papier, pełny skład podany, informacje nt. zawartości alkoholu i ekstraktu również. Brakuje propozycji sposobu serwowania. [4.5]
      Uwagi: Warka z numerem 003/2013 z datą przydatności do spożycia: 28.10.2013 (czyli do dzisiaj).

Bardzo dobre piwo, zdecydowanie godne polecenia. Brawo Browar Kormoran!

Moja ocena: [4.425]
      Last edited by von_scheisse; 2013-10-28, 18:52.
      Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
      http://www.chmielnik-jakubowy.pl
      https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Warchlando
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.06
        • 94

Kolor - żółty. mętny
        Piana - średniowysoka, biała, drobnopęcherzykowa, wolno opadająca, pozostawia obfity kożuch, oblepia szkło
        Zapach - przede wszystkim cytrusy, aromat kolendry oraz pomarańczy (raczej tych kwaskowych), dalej wyczuwalny chmiel oraz ziołowość
        Smak - ziołowo-owocowy w tym cytrusy, pomarańcz, kolendra oraz cytryna, następnie wyczuwalny lekki chmiel.
        Wysycenie - średnie (za niskie jak na styl)
        Opakowanie - tradycyjna, bardzo ładna etykieta serii podróży kormorana. Tradycyjnie podana historyjka z podróży, podany pełny skład, ekstrakt, zaw. alk. Kapsel dedykowany serii
        Uwagi - Bardzo dobry witek. Jest dosyć lekki i przez to niezwykle pijalny oraz orzeźwiający
        Warka nr 004/2013 - do 12.12.2013

Comment

• Oskaliber
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.05
          • 727

Kolor: Słomkowo-mleczny, mętny. Bardzo poprawny.
          Piana: Biała, dosyć obfita, gęsta, średnio trwała. Opada do obrączki.
          Zapach: Dobrze zrównoważona pomarańcza i kolendra, nuty innych cytrusów (cytryna).
          Smak: Dosyć wytrawne. Lekka słodowość, nieźle zrównoważona pomarańcza i kolendra, średnio wysoka kwaskowatość. Goryczka średnio niska pozostawiający zalegający posmak taki piołunowo-kolendrowy.
          Wysycenie: Wysokie.
          Ogółem: Niezłe.
          Uwagi: Warka 004/2013
          Last edited by Oskaliber; 2013-11-23, 21:54.
          BeerFreak.pl

Comment

• Derbeth
            • 2013.04
            • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnosłomkowy, zmętniony [4.5]
            Piana: biała, dość gęsta, nawet obfita, chwilę utrzymuje się na piwie, potem redukuje się do cienkiej warstwy, zostawia ślady na szkle [4]
            Zapach: średnio intensywny, cytryna, wyraźna kolendra [4]
            Smak: dość kwaśne, bez słodyczy, wyraźna kolendra, gorzka pomarańcza [4]
            Wysycenie: delikatne, w porządku [4.5]
            Opakowanie: dużo informacji o piwie, dobrze przemyślana etykieta [5]
            Uwagi: Warka do 12.12.2013. Solidne piwo, ale mnie nie powaliło na kolana. Może w lecie robiłoby większe wrażenie.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• Ravf
              • 2013.06
              • 264

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, słomkowy. Mętny. [4.5]
              Piana: Średniowysoka, kremowa. Utrzymuje się chwilę i opada. Oblepia szkło. [4]
              Zapach: Pomarańczowo-cytrynowy, przyprawowy (kolendra?). [4]
              Smak: Wyraźnie kwaskowaty, cytrusowy. Po przełknięciu posmak gorzkiej pomarańczy. [4.5]
              Wysycenie: Średnie. Pasuje ale mogłoby być minimalnie wyższe. [4.5]
              Opakowanie: Brązowa, bezzwrotna butelka. Dedykowany kapsel. Etykieta na porządnym papierze, podany pełen skład. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Mi się podoba. [5]
              Uwagi: Warka 004/2013. Ogólnie miłe wspomnienie lata u progu zimy.

Moja ocena: [4.3]

Comment

• Vortex
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.12
                • 153

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, dość jasny, mętny [4]
                Piana: drobne dość gęste pęcherzyki, które utrzymywały się w zasadzie do ostatnich łyków [4.5]
                Zapach: orzeźwiająca kwaskowatość cytrusów, nuty zbożowe [4]
                Smak: pszenica, przyjemna kwaskowatość, kolendra, owoce cytrusowe [4]
                Wysycenie: w normie [4]
                Opakowanie: voyager na etykiecie prezentuje się naprawdę przyzwoicie , dopracowana grafika, etykiety z poszczególnych podróży mogłyby zawierać różnice. Oryginalny jest pomysł z opisem poszczególnych podróży na zawieszce przy butelce, podoba mi sie również firmowy kapsel. [4]
                Uwagi: oceniona została warka nr 4

Moja ocena: [4.05]

Comment

• kielex69
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.12
                  • 17

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny, mętny [4]
                  Piana: drobnoziarnista, trwała [4.5]
                  Zapach: nuty cytrusowe [4]
                  Smak: kwaskowate cytrusy na koniec lekka goryczka [4]
                  Wysycenie: średnie [4]
                  Opakowanie: nie ma do czego się przyczepić, papier z którego wykonano etykietę bardzo fajny [4]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.05]

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Właśnie dorwałem piątą warkę, która jest z datą do 01.06.2014.

Nie będę rozpisywał się konkretnie o smaku, zapachu itd, wskażę tylko różnice w stosunku do poprzednich warek.
                    Aromat jest ostrzejszy, wyraźniejszy. Bardziej wyczuwalne są skórki pomarańczy. Trochę przykrył on inne zapachy.
                    W smaku różnicy właściwie nie ma. Może ta warka jest trochę bardziej wytrawna.

W zasadzie piąta warka, za wyjątkiem aromatu, nie różni się zbytnio od poprzednich.
                    W dalszym ciągu jest to najwyższa światowa półka. Dobrze, że do mego miasta dużo przywieźli tego wita. Będzie co pić na wiosnę.

Ps. Podobno 6-ego marca premiera w Tesco Białego Żywca. Ciekawe jak wypadnie konfrontacja z Kormoranem, czuję przez skórę, że cienko dla tego pierwszego.
                    No, ale nie można przesądzać, trzeba kupić, wypić i uczciwie porównać

Comment

• yassmen
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2012.11
                      • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, słomkowożółty, zmętniony - klasyka wita. [4.5]
                      Piana: Delikatna, drobne pęcherzyki, utrzymuje się od początku do końca, zostawia ślady na naczyniu. [4.5]
                      Zapach: Przyprawowy - kolendra, drożdżowy cierpki, zboża - płatki owsiane? [4.5]
                      Smak: Nieco zbyt wytrawny. Drożdże i limonka na pierwszym planie, później gorzka pomarańcza, kolendra. Dobrze zbalansowane. [4.5]
                      Wysycenie: Wysokie. Odpowiednie. [4.5]
                      Opakowanie: Stylowe, dbałość o detale - butelka, papier na etykiety, kolorystyka, kapsel - wszystko sugeruje produkt premium. I taki otrzymujemy. [5]
                      Uwagi: Warka nr 5.
                      Zdecydowanie najlepszy obecnie polski witbier. Pijalny, bardzo odpowiedni na upały.

Moja ocena: [4.525]

Comment

• x57
                        • 2011.05
                        • 247

Kolor słomkowy, mocno mętne.
                        Piana wysoka, drobnopęcherzykowa, biała, trwała.
                        Aromat lekka kolendra, pomarańcza, lekki chmiel, trochę przyprawowych fenoli, głównie pieprzu, średnia słodowość.
                        Smak średnia słodowość, pomarańcza, minimalna kolendra, lekki chmiel, trochę fenoli,
                        Goryczka średnio-niska, czysta.
                        Odczucie w ustach pełnia niska, wytrawne, nagazowanie średnio-wysokie, mała kremowość, raczej trochę cierpkie od nagazowania.

W zasadzie bez wad, stylowy, jednak osobiście wolę wity trochę bardziej przyprawowe.

Comment

• rgrzech
                          • 2013.12
                          • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółto-pomarańczowy, piwo jest mętne. Pięknie wygląda w szkle. [5]
                          Piana: obfita, drobna, kremowa, ładnie zdobi szkło. [4.5]
                          Zapach: pomarańczowy, słodowy, słodkich cytrusów, oranżady. [4.5]
                          Smak: pomarańcza i kolendra. W tle lekkie nuty cytrusowe i oranżady pomarańczowej. Goryczka znikoma, jednak piwo jest ściągające w odczuciu w ustach. Po ogrzaniu uwydatnia się kolendra. [4]
                          Wysycenie: wysokie, trochę za wysokie. [4]
                          Opakowanie: Etykieta nawet mi pasuje, choć kolorystyka jest mdła. Kontra to morskie opowieści i mało konkretnych informacji o piwie. Plus za bardzo ładny kapsel. [4]
                          Uwagi: Piwo jest bardzo pijalne i ogólnie mówiąc jest dobre. Ale.... za bardzo przypomina oranżadę i to uczucie ściągania w ustach przeszkadza.

Moja ocena: [4.275]

Comment

• GreenFox
                            • 2013.12
                            • 273

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn, wydaje się, że zgodnie ze stylem powinien być jeszcze jaśniejszy i słomkowy [3.5]
                            Piana: średnio i drobnopęcherzykowa, opada po kilku minutach, po zakręceniu pojawia się znowu delikatny kożuszek. Nie byłoby źle gdyby była bardziej kremowa i trwała [3.5]
                            Zapach: Cudowne aromaty pomarańczy, wymieszane z przyprawowością kolendry i charakterystycznym zapachem słodowo - samo wąchanie tego piwa jest bardzo orzeźwiające Nie daję 5, ponieważ niektórym może przeszkadzać dominacja akcentu pomarańczowego nad innymi [4.5]
                            Smak: Piwo niesamowicie wręcz pijalne, uciekło poczucie ciężkości znane z poprzednich warek, w smaku już nie ma dominacji konrketnych nut, mamy gorzkość pomarańczy, jest obecna kolendra, orzeźwiający i delikatny smak pszenicznego słodu - może stawać w szranki z najlepszymi przedstawicielami gatunku rodem z Belgii. [5]
                            Wysycenie: Delikatnie szczypie w język, na tyle wysokie, że nadaje piwu lekkości w odbiorze, nie powoduje jednak poczucia zbytniego wypełnienia. [5]
                            Opakowanie: Bardzo podobają mi się etykiety tej serii, są informacje, jest historyjka - z pomysłem i elegancko [4.5]
                            Uwagi: Naprawdę warty wypróbowania przedstawiciel stylu - idealnie się nada na wiosenne i letnie plenery.

Moja ocena: [4.575]

Comment

• Undeath
                              • 2011.08
                              • 113

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny pomarańcz, mętne ładnie się prezentuje, ale troszeczkę za ciemne jak na wita. [4]
                              Piana: Wysoka ładna, biała, powoli opada, zostaje do końca, drobnopęcheżykowa. [5]
                              Zapach: Dla mnie ideał, dominuje pomarańcza lekka kolendra, ale jest to ładnie połączone, w tle nutka słodowa, orzeźwiający zapach. [5]
                              Smak: Miłe zaskoczenie bardzo dobre w smaku, wysoce pijalne piwo znikło w 5 łykach z szklanki Orzeźwiający smak pomarańczy, lekka słodowość, ale dość płytkie piwo, z kolendrą i bardzo subtelną goryczką. Na upały idealne dziś też mi podpasowało. [5]
                              Wysycenie: Jest w sam raz, lekko szampanowe, ale pasuje do stylu. [5]
                              Opakowanie: Kormoranowe etykiety zawierają prawie wszytko Nieźle się to prezentuje na półce, zabrakło mi tylko książeczki która zawsze była zawieszona na szyjce [4.5]
                              Uwagi: Bardzo fajne orzeźwiające piwo, troszkę za ciemne, ale w smaku nadrabia i to znacznie, nie jest to najlepszy wit jakiego piłem ale przoduje

Moja ocena: [4.925]

Comment

• Javox
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6460

Piwko bardzo mi podeszło.

Pianka tym razem na dłużej, były też firanki.

Mieszanka smaczków cytrusowych i innych przypraw "robi robotę"

Na lato to będzie wymarzony napój .

Warka 6. 4.7.14

Nowa szata graficzna.
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X