Kormoran, Podróże Kormorana - Witbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gebruiker Wyświetlenie odpowiedzi
    Mógłby jeszcze ktoś potwierdzić, że W11 jest rzeczywiście tak słaba?
    W11 to do tej pory najsłabsza warka, a piłem chyba wszystkie ... po prostu wadliwa.
    DMS jest rzeczywiście, ale nie jakiś straszny, można przeżyć. Pozostałe aromaty są jednak słabiej wyczuwalne, niż wcześniej.
    Gorzej jest ze smakiem. Piwo jest nieprzyjemnie kwaśne, jakby zepsute.

Mam nadzieję, że to jednorazowa wpadka, bo to przecież najlepszy polski wit.

Comment

• PedroC
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 62

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, mleczny, bardzo mętny. BAJKA! [5]
      Piana: Niska, drobnoziarnista, opada do minimum, ale bardzo ładnie oblepia szkło. [4]
      Zapach: Bardzo czysty stylowo, kolendra + pomarańcza, jednak średnio intensywny. [4.5]
      Smak: Lekkie, orzeźwiające, znakomicie pijalne. Trochę kolendry + lekka goryczka od skórki pomarańczy. Klasa! [5]
      Wysycenie: Dość duże, ale takie przecież ma być. [5]
      Opakowanie: Ładna butelka [4.5]
      Uwagi: W12, do 14.10.2014. King is back!

Moja ocena: [4.7]

Comment

• jerzdna
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 240

Ocena z ARTomatu

Kolor: zloty. metne jak przystalo nieklarowanym pszenicom [5]
        Piana: sredniowysoka i moze ciut za szybko zredukowala sie. ale ladnie znaczy szklane [4]
        Zapach: swietny. i skorka pomaranczy i kolendra i delikatny jasny chlebek. stylowo [5]
        Smak: chlebek pszeniczny na pierwszym planie. kwaskowate. cytrusowe i z niewielka bardzo przyjemna goryczka. jakie orzezwiajace. [4.5]
        Wysycenie: dosc wysokie ale nie za wysokie. b.pijalne [5]
        Opakowanie: lubie styl podrozy. moze historyjka o piwie mleczarza niepowala ale trzyma styl. info odpowiednie [4.5]
        Uwagi: po kiepskiej warce nr jedenascie trafilem szczesliwie na trzynastke. i to jest piwo jakie chcialbym pic latem. polecam

Moja ocena: [4.675]

Comment

• DariuszSawicki
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2012.08
          • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PedroC
          W12, do 14.10.2014. King is back!
          Potwierdzam, piłem tę warkę.
          Dziś piję W14 z datą do 17.11.2014.
          Trochę więcej kolendry w zapachu niż wcześniej, jest też skórka od pomarańczy, są drożdże, lekki chleb na zakwasie i z naturalnych zbóż. Nawet chmiel jest tu wyczuwalny. Rzeczywiście, król powrócił... Są też owoce, raczej żółte.
          Barwa jakby bardziej jasna, jednak piwo bardzo mętne.
          W smaku znów bardzo orzeźwiające, lekkie.Jest przyjemny kwasek, delikatna goryczka i przede wszystkim sporo ziół, których przecież w składzie nie ma! ( Majeranek, mięta, nawet bazylia jest ). Jest też troszeczkę nie za mocno słodkich owoców (mirabelki)

Doprawdy, sporo doznań w tym piwie. Miejmy nadzieję, że W11, to tylko wpadka przy pracy, każdemu się zdarza, nawet Lewandowskiemu, który wczoraj jako gwiazdor strzelił tylko cztery bramki takim jak ja ( kelnerom, fryzjerom, biurokratom itd.) Szkoda, że lato kończy się, bo to idealne piwo na tę porę roku.

Jest to genialny wit. Znów pieję z zachwytu

Comment

• Mars276
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.07
            • 134

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnożółty. Zupełnie mętne. Idealny kolor dla witbiera. [5]
            Piana: Ładna, drobnopęcherzykowa, zwarta. Niezbyt obfita. Dość trwała i pozostawiająca ładny lacing. [4]
            Zapach: Sporo kolendry. Mniej pomarańczy, choć również jest wyczuwalna. Nie ukrywam, że wolę wity w których proporcje są odwrotne, ale obiektywnie aromat jest niezły. [4]
            Smak: Przyjemny - głównie kolendrowy. Piwo jest kwaskowate, co podkreśla nuty cytrusowe i sprawia, że są bardziej wyraźne w smaku niż w aromacie, choć ciągle pozostają zdominowane przez kolendrę. Wyczułem nawet jakąś śladową goryczkę, choć bardzo niewielką. Piwo jest orzeźwiające. [4]
            Wysycenie: Wysokie - idealne dla stylu. [5]
            Opakowanie: Etykiety z tej serii mi się raczej podobają. Minus za brak dokładnego wymienienia słodów, chmieli i drożdży. [3.5]
            Uwagi: Dobry witbier. Mocna pozycja w asortymencie Kormorana. Do powtórzenia, zwłaszcza na lato.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Krzysztof_IPA
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.09
              • 23

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomiankowy, mętne - idealny na ten styl [4.5]
              Piana: biała, obfita, dość sztywna, małopęcherzykowata, szybko się powoli, dorze oblepia szkło [4.5]
              Zapach: cytrynowy, bananowy [4]
              Smak: cytrynowy, czuć kwaskowatość po przełknięciu, goryczka niska, orzeźwiający [4]
              Wysycenie: średnie-duże, w sam raz na ten styl [4]
              Opakowanie: jak z serii podróże kormorana OK- ładna butelka (wytłoczenia), ładny kapsel. Na etykiecie dużo informacji [4.5]
              Uwagi: Piwo orzeźwiające, idealne na upały. Ale to nie jest mój ulubiony styl

Moja ocena: [4.1]

Comment

• Crim44
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.09
                • 88

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty mętny [4]
                Piana: po nalaniu obfita ale bardzo szybko opada i znika całkowicie pod koniec [2.5]
                Zapach: Pomarańcz, cytryna, kolendra, banan? trochę bardziej intensywny mógłby być było by idealnie [4.5]
                Smak: lekko kwaśnawe ale wyczuwalne również curacao, pomarańcz, cytryna, momentami trochę chyba zbyt mdłe ale przyjemnie ogólnie [4]
                Wysycenie: za wysokie, szczypie [2.5]
                Opakowanie: poprawne ale tak jak w pozostałych podróżach nic specjalnego [3.5]
                Uwagi: fajne piwko w słoneczny dzień, pić należy dosyć zmrożone, ma ogromny potencjał poprawić piane i zmniejszyć wysycenie

Moja ocena: [4.125]
                Last edited by Crim44; 2014-09-30, 19:57.

Comment

• seblop
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.03
                  • 35

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, mętny. [4.5]
                  Piana: Drobnopęcherzykowa, szybko opada i zanika. [4]
                  Zapach: Kolendra mocno wyczuwalna. [4]
                  Smak: Miłe w smaku i orzeźwiające. Wyczuwa się kolendrę i owocowość. [4]
                  Wysycenie: Duże ale tak powinno być w tym piwki. [4.5]
                  Opakowanie: butelka podróży miła dla oka. [4.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.075]

Comment

• olie
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2011.06
                    • 777

W19 trochę brakuje do najlepszych warek. Wyczuwalne są lekkie warzywa, wysycenie też mogłoby być wyższe. Poza tym ok, no może jeszcze piana do drobnej poprawy.

Comment

• rafael52
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.12
                      • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłoty, słomkowy, zmętniony. [5]
                      Piana: średnio obfita, drobnopęcherzykowa, nawet dość trwała, zostawia ślady na szkle. [4.5]
                      Zapach: bardzo przyjemny, rześki aromat, sporo cytrusa, kolendry, lekka nuta słodowa, po solidnym zamieszaniu wyczuwalna lekka siarka. [4.5]
                      Smak: lekki i orzeźwiający, delikatna kwaskowość, goryczka niska, przyjemna, [4.5]
                      Wysycenie: średnie dobre. [5]
                      Opakowanie: ładne, dobrze wykonane, sporo informacji o piwie na kontrze. [4.5]
                      Uwagi: warka do 22.06.2015/W20.

Moja ocena: [4.55]

Comment

• Winterstorm
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.06
                        • 60

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasny, słomkowy, lekko zmętniony. Po "podrasowaniu" osadem blednie, robi się mleczny i prawie nieprzejrzysty. [4.5]
                        Piana: Bardzo ładna, wysoka i zbita, śnieżnobiała. Pozostaje do samego końca, nieźle oblepia szkło. [4.5]
                        Zapach: Na początku dominują goździki, kolendra i cytrynowa kwaskowość. Wraz z ogrzewaniem ujawniają się aromaty kwaskowej pomarańczy i czarnego bzu, nieco pszenicznej słodowości. Świetny, złożony, bardzo rześki i przyjemny aromat. [5]
                        Smak: Piwo wbrew pozorom jest całkiem pełne i wyraźne, posiada delikatną, przyjemną goryczkę uzupełnioną kwaskowością i odrobiną pszenicznej słodowości i delikatnymi cytrusami. [4.5]
                        Wysycenie: Średnie, nawet bym nieco podciągnął, żeby piwo stało się jeszcze bardziej rześkie i kontrowało beskidzkie upały [4.5]
                        Opakowanie: Jak zawsze w serii Podróże Kormorana ładne, przemyślane etykiety z bogatym opisem i podstawowymi informacjami na temat składu. [4.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.675]

Comment

• PiVoSH92
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.05
                          • 82

Ocena z ARTomatu

Kolor: Po nalaniu wszystkiego razem z osadem BARDZO mętne, jasnopomarańczowe [4]
                          Piana: Gęsta, długo utrzymująca się, nawet przy końcówce piwa zostało ok. 1,5cm piany [4.5]
                          Zapach: Pomarańcze, kolendra, lekko malinowe, bogactwo aromatu [5]
                          Smak: Słodko-kwaśny, pomarańczowy z nutami przyprawowymi i lekką żywicą, goryczka ginie w smaku przez wysycenie, ale po lekkim ogrzaniu i odgazowaniu piwa przyjemna, żywiczna, bardzo krótka i raczej niska [4.5]
                          Wysycenie: Nieco za wysokie, szczypie w język i przykrywa goryczkę [3.5]
                          Opakowanie: Informacje pełne, kapsel firmowy, eta może nie jest najbardziej estetyczna, ale przyzwoita. [4.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.6]

Comment

• m00ku
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.01
                            • 20

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, piwo dość mocno zmętnione. [5]
                            Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, zbita. Ładnie oblepia szkło. [4]
                            Zapach: Intensywny i rześki aromat. Na pierwszym planie kolendra i pieprz, dalej przyjemne cytrusy i pszenica. [5]
                            Smak: W smaku przede wszystkim przyprawy, skórka pomarańczy i kolendra. Piwo jest lekko kwaskowe i ma delikatną goryczkę. W posmaku słodkie. [4.5]
                            Wysycenie: Dość wysokie, dla mnie odpowiednie. [4.5]
                            Opakowanie: Etykieta na wysokim poziomie, ładna butelka, kapsel. Nie ma za to szczegółowych informacji. [4.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.65]

Comment

• laiquibe
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.05
                              • 36

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, mętny, bardzo ładny. [4.5]
                              Piana: Gęsta, drobnoziarnista, dość długo się utrzymywała, bardzo ładnie oblepiała szkło. [4.5]
                              Zapach: Super cytrusowość. Ale nie w wersji amerykańskich chmieli. Taki bardziej miąższ z cytryny i pomarańczy. Soczystość, orzeźwienie i jakaś przyprawa - to będzie pewnie kolendra, albo ta skórka pomarańczy. W tle delikatna pszenica. [5]
                              Smak: Lekka kwaskowość dająca przyjemną cierpkość. Cytrusy, słodkość. Delikatna "punktowa" goryczka - ale nie z alkoholu albo chmielu - zdecydowanie musi to być skórka tej pomarańczy. Ekstremalnie ale to ekstremalnie pijalne. Jest w tle pszeniczność, która skojarzyła mi się z dzieciństwem i żniwami u Dziadków - pamiętam rozgryzione ziarna pszenicy dawały właśnie taki słodkawy, przyjemny posmak. Pomarańcze! [5]
                              Wysycenie: Dobre, ale jak dla mnie mogło być wyższe. Zwiększyłoby ten efekt orzeźwienia. [4]
                              Opakowanie: Bardzo ładna butelka, wyczerpujące informacje, ciekawa morska opowieść, ładny kapsel z serii podróże Kormorana. [5]
                              Uwagi: Warka do 25.08.2015r. Opłacało się czekać parę tygodni z wypiciem tego piwa na upały.

Moja ocena: [4.875]
                              http://miesozerny.pl

Comment

• Ravf
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.06
                                • 264

W27 bardzo dobra, z intensywną nutą pomarańczy. Uzupełnia ja wyrazista przyprawowość z kolendrą na czele.

Comment

Przetwarzanie...
                                X