Bartek, [Szałpiw] Jasny Dynks

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Dlaczego szukasz bananów i goździków tam gdzie ich nie powinno być?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23954

Wczoraj pity Jasny Dynks nie zdenaturował nas smaczny witek, dobry na lato.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnożółta, cytrynowa, mętne [5]
        Piana: Obfita, redukująca się do dość cienkiego kożuszka [4]
        Zapach: Bananowo-pomarańczowo-brzoskwiniowy. Kolendry w sumie nie wyczułem [4]
        Smak: Owocowy (banany, pomarańcza i odchmielowa brzoskwinia), słodkawe, lekkie, na finiszu średnia, cierpka goryczka. Kolendra praktycznie w ogóle niewyczuwalna [4]
        Wysycenie: Dość wysokie, na pewno powyżej średniej - ale raczej odpowiednie dla stylu [5]
        Opakowanie: Etykieta czytelna (choć kolory mi się średnio podobają), dane dot. zawartości alkoholu i ekstraktu są podane, praktycznie pełny skład został podany (brak jedynie wyszczególnionych przypraw), informacja o niepasteryzacji i refermentacji jest, informacja o sugerowanej temperaturze podania jest. Brak informacji o sugerowanym szkle. [4]
        Uwagi: Warka z datą do 1.09.2013 r.

Porządny witbier bez kolendry w smaku i zapachu (podejrzewam, że kolendra - jeśli została dodana - została przykryta aromatami odchmielowymi.

Moja ocena: [4.1]
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• ender140
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 107

Właśnie widziałem na półce w sklepie butelkę. W składzie NIE MA KOLENDRY. To co to za wit...

Comment

• von_scheisse
            • 2012.02
            • 488

W składzie podane są zagadkowe "przyprawy", w co może wliczać się kolendra, ale faktycznie ja kolendry nie wyczułem.
            Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
            http://www.chmielnik-jakubowy.pl
            https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19267

Dziwne piwo. Jeśli miał to być wit to brak mu cytrusowości, jakiejkolwiek. W smaku czuć delikatnie, ale to za mało. Aromat bardziej piernikowy niż kolendrowy. Wyraźna gałka muszkatułowa. Goryczka nadspodziewanie wyższa niż wicie. Zakupione na Chmielakach za 6 zł. Jeszcze wrócę, bo to chyba wypadek przy pracy.

Comment

• gramak
                • 2012.08
                • 267

Jakieś strasznie nierówne to piwo. Raz kwas, raz fajnie. Ja trafiłem na "fajnie". Butelka, partia 30.09.2013. Kwaskowate owszem, ale na pewno nie kwas. Jest kolendra, cytrusy, piwo fajnie mętne,chociaż piana niezbyt tęga. Etykieta - kwestia gustu, mi się nie podoba, jakaś taka pogrzebowa (a przecież miał być szał). Ogólnie piwo do powtórzenia, chociaż cena 7,5 chyba trochę wygórowana
                http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• Mars276
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.07
                  • 134

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, piwo jest mętne. [5]
                  Piana: Średnio obfita. Zbita, drobnopęcherzykowa. Pozostawia ładny lacing, ale niestety dość szybko opada prawie do zera. [3.5]
                  Zapach: Kolendra przykrywa wszystko inne. W tle błąkają się nieśmiało jakieś cytrusy, ale trzeba się ich trochę domyślać. Chmielowych aromatów brak, ale w witbierze to akurat jest w porządku. [4]
                  Smak: Jest ciekawszy od wielu innych witbierów. Wprawdzie tu również - podobnie jak w aromacie - dominuje kolendra, a cytrusów trzeba się domyślać, ale całość zmieszana jest z lekką nutą rozpuszczalnikową i podwyższoną jak na witbiera goryczką. Daje to efekt trochę dziwny - nie wiem czy przyjemny - ale na pewno ciekawy. Piwo jest kwaskowate. [4]
                  Wysycenie: Wysokie - idealne. [5]
                  Opakowanie: Oszczędna, elegancka. Minus za niepełny skład. Skoro już podaje się chmiele i słody, to uważam, że zamiast określenia "przyprawy" oraz "drożdże belgijskie" należałoby podać więcej szczegółów. Minus za niewskazanie stylu piwa. [4]
                  Uwagi: Przyzwoity witbier. Ciekawy i trochę nietypowy w smaku.
                  Warka ważna do 01/02/2015

Moja ocena: [4.05]
                  Last edited by Mars276; 2014-10-14, 01:13. Powód: Chciałem podać warkę, którą piłem.

Comment

• Crim44
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.09
                    • 88

Ocena z ARTomatu

Kolor: zmętniony żółty [4]
                    Piana: znikła w połowie piwa, słabo pieniło się od początku, raczej jak tripel niż blanche [2.5]
                    Zapach: piękny, średnio intensywny, banan i brzoskwinia [4.5]
                    Smak: podobnie jak w zapachu, dochodzi do tego skórka z pomarańczy trochę alkoholowa goryczka co jest jedynym minusem [4.5]
                    Wysycenie: dość wysokie ale takie jak triplu, pasuje do piwa, choć ja ogolnie wole niższe [4]
                    Opakowanie: powiem szczerze, że beznadziejne te logo, plus za wypisanie wszystkich informacji o piwie i za nie najgorszą jakość [2.5]
                    Uwagi: bardzo udany mix witbiera z triplem, chętnie wrócę. Warka 01.02.2015

Moja ocena: [4.15]

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żóltawy, mętny. [5]
                      Piana: Średnia, czyli jak na styl niska. Bielutka, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała. [3]
                      Zapach: Kolendra, cytrusy, nuty przyprawowe, takie "ostre". [4]
                      Smak: Ciekawy, dosyć złożony. Sporo zbożowości, bardziej w stylu hefe-weizena niż wita, posmak mydlany (wiadomo, kolendra). Piwo dosyć treściwe, lekko kwaskowate z wyraźnie zaznaczoną chmielową goryczką. Posmaki cytrusowe. Z czasem, wraz z ogrzaniem piwa, wspomniana wcześniej kwaskowatość staje się trochę nieprzyjemna i męcząca, w szczególności w połączeniu z kolendrą. [3.5]
                      Wysycenie: Wysokie, nawet trochę za. [4.5]
                      Opakowanie: Skład dosyć dokładny, etykieta dla mnie nieładna. [4]
                      Uwagi: Mimo że piwo wydaje się złożone i ciekawe, na dłuższą metę mnie zmęczyło; właściwie już w połowie szklanki miałem ochotę sięgnąć po coś innego. Niemniej dopite bez płaczu.

Moja ocena: [3.775]
                      Last edited by WojciechT; 2014-10-19, 12:07.

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6455

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętno pomarańczowy. [4]
                        Piana: Na dłużej niestety nie za dużo. Dziurawa warstewka to wszystko. Lacing jest nie mały. [3.5]
                        Zapach: Cytrusowo, cytrynowy z dodatkiem kolendrowym. [4]
                        Smak: Piwo nie jest za słodkie. Jest kolendra. Jest cytrusowość w kierunku pomarańczowym i morelki suszonej. [4]
                        Wysycenie: Nie za duże. [4]
                        Opakowanie: Z jednej strony ok ale po namyśle jednak jest za dużo ascezy. Dokomponowałbym szyszkę chmielową lub chociaż kufel i jakiś kłos [3.5]
                        Uwagi: Myślałem że będzie nieciekawie ale piwo okazało się niezłym lekkim piwem z muśnięciem cytrusowym co mi aktualnie podeszło. Data 01.02.2015.

Jeśli chodzi o "belgijskość" to nie demonizował bym .

Moja ocena: [3.925]
                        Attached Files
                        Last edited by Javox; 2014-10-25, 16:38.

Comment

• Brat_Piwny
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.01
                          • 685

Jasny Dynks z Wąsoszy

Jeżeli warka do 01.02.2015 to piwo jest z Wąsoszy, a nie z Bartka.

Comment

• Klatak
                            • 2014.07
                            • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy/złocisty z średnią opalizacją. [5]
                            Piana: Niezbyt obfita, bardzo drobno zbudowana, kiepsko z trwałością, zdobi szkło. [4]
                            Zapach: Dość intensywny, słodki, pomarańczowy, cytrusowy, kolendrowy, mango. [4.5]
                            Smak: Na pierwszym planie Belgia, która dość długo zostawia swój posmak. Obecne w smaku są także użyte przyprawy. Goryczka delikatna, aczkolwiek wyczuwalna. Nie wiem z jakiego powodu ale brakuje mi w tym piwie pijalności. [3.5]
                            Wysycenie: Średnio niskie. [4.5]
                            Opakowanie: Tak jak lubię etykiety browaru Szałpiw, ta do mnie nie przemawia. Nie mniej jednak, jest dobra jakościowo i praktycznie zawiera komplet informacji. [4]
                            Uwagi: Warka z datą do 01.02.2015.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• wilanowiak1
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2014.12
                              • 32

Ja dziś wypiłem i też wyczułem zapach apteki a bardziej dentynsty.......ale jakoś specjalnie mi to nie doskwierało :-)
                              Przyjemne, lekkie, cytrusowe orzeźwenie, w sam raz na 1 stycznia :-)
                              Last edited by wilanowiak1; 2015-01-01, 17:59.

Comment

• Oskaliber
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2010.05
                                • 727

Kolor: Złoty, przy wlaniu bez osadów prawie że klarowny. Po wlaniu całości typowe, 'mleczne' zmętnienie.
                                Piana: Biała, średnio obfita, niezbyt gęsta, niezbyt trwała. Opada do obrączki.
                                Zapach: Kolendra, pomarańcza. Dobrze zbalansowane, intensywność taka sobie.
                                Smak: Treściwość średnio niska. Lekka zbożowość, kolendra, cytrusy. Dosyć wysoka kwaskowatość. Po ogrzaniu wyraźna nuta rozpuszczalnikowa. Goryczka średnio niska, ale jak na wita w górnych granicach stylu.
                                Wysycenie: Niskie.
                                Ogółem: Słabo. Niedogazowane, co przy wicie boli bardziej niż bym się spodziewał, rozpuszczalnik, zbyt kwaśne. Jak będę miał okazję to dam jeszcze jedną szansę, bo chyba piłem zbyt ciepłe.
                                BeerFreak.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X