Kolor: Jasnozłoty, mętny. [4] Piana: Biała, dość drobna, całkiem wysoka i trwała, zwłaszcza, jak na lanie z PET-a po kilku dniach "leżakowania". [4] Zapach: Niezbyt silny, zaskakująco chmielowy - w tle śladowy powiew miodu. [4] Smak: Nie jest słodkie, w zasadzie jest zaskakująco goryczkowe, w tle delikatny posmak miodowy subtelnie przypomina o rodzaju piwa. Dla mnie w "podgrupie piw miodowych" - REWELACJA! [5] Wysycenie: Raczej niewysokie, właśnie "restauracyjne". [4] Opakowanie: Nalane do PET-a po mineralce , ale na miejscu dostałbym w firmowym kuflu na jednym z ostatnich wafelków. [4] Uwagi: Piwo zaskakujące - goryczkowo wytrawne, ale z delikatnym tłem miodowym - od teraz moje ulubione miodowe .
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja...
Comment