Kolor: Ciemne, bardzo słabe refleksy, praktycznie czerń [4] Piana: Mocna, gęsta, lekko beżowa [4.5] Zapach: Dość lekki, czuć głównie woń palonych słodów, lekko słodkawe [3.5] Smak: Piwo bardzo słodkie - aż za słodkie. Lekki posmak palonych słodów [3.5] Wysycenie: Zbyt intensywne jak na to piwo, przeszkadzało w odbiorze smaków [3] Opakowanie: Pokal 0,4l [4] Uwagi:
Kolor: Na oko czarne, przy świetle matowo hebanowe, zupełnie nieprzejrzyste. [4.5] Piana: Ciemno beżowa, dość gęsta o drobnych oczkach poprzetykanych większymi. Przy podaniu była na 2 cm ale szybko opadła do dość solidnego kożuszka z obręczą, który znikł w połowie picia. Na szkle brak śladów ale może było to spowodowane nalaniem piwa do ciepłego kufla z wyparzarki. [3] Zapach: Intensywny. Palony słód, kawa zbożowa oraz dym ze ścierniska. [4.5] Smak: Tu króluje mocna zbożowa kawa z cykorią, palone albo dymione ziarno, karmel przemieszany z cynamonem, a do tego fałszywe kakao i goryczka kojarząca się z wyrobami czekoladopodobnymi Wedla z lat 80-90 (ktoś to jeszcze pamięta?). Na końcu pojawia się ciut lekkiej, kwaskowej owocowości. Piwo treściwe, niebanalne, ciekawe. [4.5] Wysycenie: Idealnie pasujące, nie przeszkadzające. [5] Opakowanie: Wysoki kufel firmowy z czerwonym logo, podkładka. [5] Uwagi: Pite 2.05.14 na miejscu w browarku za 11,50 zł/0,5 l.
Kolor: Pod światło widać rubinowe przebłyski, poza tym brrrrrrunatny. [4] Piana: Beżowa, drobna, dość wysoka, niezbyt trwała. [3.5] Zapach: Karmel, a nawet toffi, trochę mlecznej czekolady, daleki ślad korzenny. [4] Smak: Znowu ślad korzenny, może orzechowy, a może to cykoria właśnie? Poza tym słód palony i karmel, piwo jest słodkie, ale nie przesadnie . [4] Wysycenie: Niewysokie, odpowiednie. [4] Opakowanie: Klasyka: kapsel browaru i eta, jak z piwa domowego. [3] Uwagi: Trochę nijakie to piwo, ale to nic złego. Przyzwoity, słodowy, a może karmelowy (karmelicki? ) ciemniak, z pewnością w browarze dobrze schodzi w jesienne wieczory. Piwo zdecydowanie kontrrewolucyjne .
Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
Comment