Krajan, [Olimp] Prometeusz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Krajan, [Olimp] Prometeusz

    Piwo gotowe do oceny

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • panszpik
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.04
    • 48

    #2
    Pendragonie, alkohol zamienił się miejscami z ekstraktem

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      No to idziesz do tematu "zmiana parametrów piw" i podajesz prawidłowe.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • mrukumaster
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.04
        • 6

        #4
        Witam po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość

        Prometeusz 14,1% wag, alkohol 5,5%, podane IBU: 64.

        Na Polskich odmianach chmielu typu Marynka, Sybilla, Lubelski.

        Piwo ciekawe, przypomina mi "Atak Chmielu" z Pinty i pewnie w ten deseń miało uderzać. W smaku wyczuwalna oczywiście goryczka w dużym stopniu. Dodatkowo dorzuciłbym jeszcze żywiczne posmaki. Piana po nalaniu była i to taka powiedzmy kremowa. Może jakoś super długo się nie utrzymała ale kożuch na szklance do końca się osadzał a i maluteńka wyspa pianki do samego dołu schodziła z każdym łykiem.

        Zakupione we Wrocławskim Piwoszku na Żeromskiego. (fajnie, że już nie muszę drałować do Drink Halli bo w Piwoszku coraz więcej polskich rzemieślniczych browarów a i czeski Kocour w postaci 4 odmian się pojawił).

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Alkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • mrukumaster
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.04
            • 6

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Alkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.
            Mam butelkę przed sobą bo przed opisem ją wypróżniłem jak i szklankę, nie chce być inaczej aniżeli 5,5
            Last edited by mrukumaster; 2013-08-09, 19:03.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10862

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Alkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.
              Taka informacja widnieje na etykieie ściągniętej z kega.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • PiwowarAG
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.09
                • 54

                #8
                Piwo gotowe do oceny. To dopiero ciekawe.
                Ekstrakt: 6.0% wag. | Alkohol: 14.1% obj. / 10.575% wag.

                Comment

                • wpadzio
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2011.06
                  • 2654

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrukumaster Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość


                  Zakupione we Wrocławskim Piwoszku na Żeromskiego. (fajnie, że już nie muszę drałować do Drink Halli bo w Piwoszku coraz więcej polskich rzemieślniczych browarów a i czeski Kocour w postaci 4 odmian się pojawił).
                  A premiera oficjalna ponoć miała być jutro...
                  Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                  Serviatus status brevis est
                  3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                  Comment

                  • mrukumaster
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.04
                    • 6

                    #10
                    W Drink Halli tez juz wczoraj było dostępne (info na facebooku dali). ZUP ma premierę dziś.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwowarAG Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwo gotowe do oceny. To dopiero ciekawe.
                      Ekstrakt: 6.0% wag. | Alkohol: 14.1% obj. / 10.575% wag.
                      Fakt, bardzo ciekawe, że nie chciało Ci się przeczytać wcześniejszych wpisów.

                      Poprawiłem.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        #12
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Herbaciany, klarowne. [5]
                        Piana: Kremowa i drobno ziarnista. Po 2-3 minutach opada do trwałego kożuszka. [4.5]
                        Zapach: Diacetyl dość intensywny, mieszający się z aromatami chmielowymi, żywicznymi. Aromat chmielowy trochę zdecydowanie za słaby jak na styl, być może spowodowane jest to częściowym maskowaniem przez diacetyl. Spożywanie tego piwa w zalecanej przez autora/autorów temperaturze 12 st.C tylko zwiększa intensywność odczuwania diacetylu, który zmieszany ze słodowymi nutami daje aromaty karmelowe, toffi, krówkowe. Zdecydowanie tę warkę lepiej pić od razu po wyjęciu z lodówki. [3]
                        Smak: Wyraźna goryczka, częściowo kontrowana naprawdę smaczną słodowością. Na początku pojawiają się nieładne nuty diacetylu, ale finisz zdecydowanie czysto goryczkowy. Wraz z upływem kolejnych sekund goryczka trochę traci na atrakcyjności z powodu pojawienia się niewielkiej cierpkości, takiej piołunowo-metalicznej, jakby przeżuwało się surowe łodygi roślin. Piwo treściwe. [4]
                        Wysycenie: Trochę za słabe. [4.5]
                        Opakowanie: Euro z odzysku. [3]
                        Uwagi: Nie powiem, że piwo niewarte swej ceny (6,50 zł), ale z tak ewidentną wadą diacetylową nadaje się do wybatożenia dla przykładu Po dłuższej przerwie ponownie kupiłem w ciemno nowość od rzemieślników i mina. Szkoda.

                        Moja ocena: [3.725]
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • makbeth
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.04
                          • 80

                          #13
                          Słodowy (karmel?) zapach dominuje, przejrzyste, goryczka w porządku, ale zapach chmielu gdzieś znikł. Butelka rzadko spotykana na naszym rodzimym rynku. Fajnie, że ktoś próbuje spełnić swoje piwowarskie marzenia, ale trzeba jeszcze trochę pracy...

                          Comment

                          • wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

                            #14
                            Browar dokładnie wyjaśnił na swojej stronie skąd ta wada i co zrobiono źle, dlatego liczę, że w kolejnej warce już jej nie będzie, a wtedy zapowiada się naprawdę świetne piwo. Pierwsze koty za płoty.
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              #15
                              Właśnie przeczytałem "tłumaczenie się" autorów. Wychodzi na to, że świadomie wypuścili piwo z wadą technologiczną. Czy mogli tego nie robić? Nie wiem, być może wylanie piwa w kanał zabiłoby ich inicjatywę finansowo już na starcie i dlatego zdecydowali się na ten "desperacki" krok.
                              Nie usprawiedliwia to ich jednak w żadnym stopniu.
                              A te słowa:
                              Sądzimy jednak, że nie jest to wada która mogłaby, zwłaszcza miłośnikom piw czeskich, zepsuć radość z degustacji.
                              zalatują wręcz ignorancją i bezczelnością. Sorry, ale to nie było podarowane mi piwo domowe, a pełnoprawny produkt komercyjny, za który zapłaciłem realne pieniądze. Miała być IPA, wyszła hybryda z czeskim lagerem, ale i tak będzie wam smakować. Hahaha, EDI też robi takie hybrydy, ale do wieszania na nich psów to każdy jest pierwszy. Być może także sami autorzy piwa i ci, którzy ich poklepują po plecach.
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X