Piwo gotowe do oceny
Krajan, [Olimp] Prometeusz
Collapse
X
-
Krajan, [Olimp] Prometeusz
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
No to idziesz do tematu "zmiana parametrów piw" i podajesz prawidłowe.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Witam po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość
Prometeusz 14,1% wag, alkohol 5,5%, podane IBU: 64.
Na Polskich odmianach chmielu typu Marynka, Sybilla, Lubelski.
Piwo ciekawe, przypomina mi "Atak Chmielu" z Pinty i pewnie w ten deseń miało uderzać. W smaku wyczuwalna oczywiście goryczka w dużym stopniu. Dodatkowo dorzuciłbym jeszcze żywiczne posmaki. Piana po nalaniu była i to taka powiedzmy kremowa. Może jakoś super długo się nie utrzymała ale kożuch na szklance do końca się osadzał a i maluteńka wyspa pianki do samego dołu schodziła z każdym łykiem.
Zakupione we Wrocławskim Piwoszku na Żeromskiego. (fajnie, że już nie muszę drałować do Drink Halli bo w Piwoszku coraz więcej polskich rzemieślniczych browarów a i czeski Kocour w postaci 4 odmian się pojawił).
Comment
-
-
Alkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziAlkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.Last edited by mrukumaster; 2013-08-09, 19:03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziAlkohol 5,5? Zgłoszono mi 6,0.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrukumaster Wyświetlenie odpowiedziWitam po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość
Zakupione we Wrocławskim Piwoszku na Żeromskiego. (fajnie, że już nie muszę drałować do Drink Halli bo w Piwoszku coraz więcej polskich rzemieślniczych browarów a i czeski Kocour w postaci 4 odmian się pojawił).Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwowarAG Wyświetlenie odpowiedziPiwo gotowe do oceny. To dopiero ciekawe.
Ekstrakt: 6.0% wag. | Alkohol: 14.1% obj. / 10.575% wag.
Poprawiłem.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany, klarowne. [5]
Piana: Kremowa i drobno ziarnista. Po 2-3 minutach opada do trwałego kożuszka. [4.5]
Zapach: Diacetyl dość intensywny, mieszający się z aromatami chmielowymi, żywicznymi. Aromat chmielowy trochę zdecydowanie za słaby jak na styl, być może spowodowane jest to częściowym maskowaniem przez diacetyl. Spożywanie tego piwa w zalecanej przez autora/autorów temperaturze 12 st.C tylko zwiększa intensywność odczuwania diacetylu, który zmieszany ze słodowymi nutami daje aromaty karmelowe, toffi, krówkowe. Zdecydowanie tę warkę lepiej pić od razu po wyjęciu z lodówki. [3]
Smak: Wyraźna goryczka, częściowo kontrowana naprawdę smaczną słodowością. Na początku pojawiają się nieładne nuty diacetylu, ale finisz zdecydowanie czysto goryczkowy. Wraz z upływem kolejnych sekund goryczka trochę traci na atrakcyjności z powodu pojawienia się niewielkiej cierpkości, takiej piołunowo-metalicznej, jakby przeżuwało się surowe łodygi roślin. Piwo treściwe. [4]
Wysycenie: Trochę za słabe. [4.5]
Opakowanie: Euro z odzysku. [3]
Uwagi: Nie powiem, że piwo niewarte swej ceny (6,50 zł), ale z tak ewidentną wadą diacetylową nadaje się do wybatożenia dla przykładu Po dłuższej przerwie ponownie kupiłem w ciemno nowość od rzemieślników i mina. Szkoda.
Moja ocena: [3.725]Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Słodowy (karmel?) zapach dominuje, przejrzyste, goryczka w porządku, ale zapach chmielu gdzieś znikł. Butelka rzadko spotykana na naszym rodzimym rynku. Fajnie, że ktoś próbuje spełnić swoje piwowarskie marzenia, ale trzeba jeszcze trochę pracy...
Comment
-
-
Browar dokładnie wyjaśnił na swojej stronie skąd ta wada i co zrobiono źle, dlatego liczę, że w kolejnej warce już jej nie będzie, a wtedy zapowiada się naprawdę świetne piwo. Pierwsze koty za płoty.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Właśnie przeczytałem "tłumaczenie się" autorów. Wychodzi na to, że świadomie wypuścili piwo z wadą technologiczną. Czy mogli tego nie robić? Nie wiem, być może wylanie piwa w kanał zabiłoby ich inicjatywę finansowo już na starcie i dlatego zdecydowali się na ten "desperacki" krok.
Nie usprawiedliwia to ich jednak w żadnym stopniu.
A te słowa:
Sądzimy jednak, że nie jest to wada która mogłaby, zwłaszcza miłośnikom piw czeskich, zepsuć radość z degustacji.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment