Ursa Maior, Ursa z Połoniny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

A lubisz kękaczu goryczkowe piwa czy choćby bardziej goryczkowe ejle/bittery,ipy?
    Może po prostu to nie Twój/Wasz styl :]
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Kekacz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 12

Goryczkowe lubię, wytrawne napoje również, ale to było ponad moje siły.
      Rośliny z ziemi piją, ziemia pije z nieba.
      Wszystko pije, bracia mili, więc i nam pić trzeba.

Comment

• purc
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.02
        • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
        Wg. BJCP: Słabe do umiarkowane aromaty chmielowe wynikające z chmielenia na zimno, ale późnego dodania podczas chmielenia chmieli odmian amerykańskich. Cytrusowy charakter jest powszechny, ale nie wymagany. Umiarkowanie niski do umiarkowanie wysoki słodowy balans, który czasami maskuje obecność chmieli i przeważnie przedstawia umiarkowany karmelowy charakter.
        Amber ale to nie IPA, niby american ale nawet tam nie do wszystkiego daje się fury chmielu na aromat
        Oj, ten angielski to nie jest łatwy. Powinno być: Słodowość umiarkowanie niska do umiarkowanie wysokiej równoważy, a czasem maskuje obecność chmielu i przeważnie charakteryzuje się umiarkowaną karmelowością. "balances" jest w tym tekście czasownikiem, a nie rzeczownikiem.

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          A tak w ogóle to zła nazwa browaru.
          Konkretnie co nie gra z nazwą? Taką, łącznie z innym adresem niż Uherce podają na swojej stronie internetowej.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

Siedziba firmy/spółki ma inny adres niż sam browar
            Nazwa browaru to "Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior" sama URSA MAIOR (czy nawet Dom Wielkiej Niedźwiedzicy - Centrum Ursa Maior) to cały ośrodek/różne projekty i przedsięwzięcia itp.

To chyba tak jak piszą na Warce adres żywiecki czy warszawski (nie pamiętam dokładnie)
            Last edited by dlugas; 2013-09-30, 12:07.

Comment

• dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

Chyba jest tak:

URSA MAIOR spółka założona w Michniowiec 37, 38-710 Czarna, Polska

Ursa Maior Sp. z o.o. SKA uwarzyła piwo w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa, która mieści się w Uherce Mineralne 122A, 38-623 Uherce Mineralne

Co wpisać sami zdecydujcie

Comment

• dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

Jeszcze raz ja:]

zasyp:
                głównie słód pale ale, odrobina słodu monachijski, na kolor: ciemny słód karmelowy, odrobinę słodu czerwonego i palonego.

chmiele: simco, palisade, cascade, amarillo

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złotobursztynowy, konkretny, zachęcający. [4]
                  Piana: Brudnobiała, średniowysoka, nietrwała, niestety... [3]
                  Zapach: Przez pierwszą chwilę powiew warzywny, na szczęście chwilowy.
                  Potem dominuje chmiel i zioła. Zioła, oczywiście, z połoniny . [3.5]
                  Smak: Zaskakująco silny smak chmielowy, jest też echo słodowe, a nawet owocowe chyba. Jak dla mnie za dużo chmielu jednak... [3.5]
                  Wysycenie: Średnie. Jak na browar rzemieślniczy, to nawet wysokie. [4]
                  Opakowanie: Goła szklanka w "P-Pawiu". Ocena uśredniona więc. [3.5]
                  Uwagi: Trochę inaczej wyobrażałem sobie to piwo, ale to już mój problem.
                  Rozumiem, teraz jest moda na poważne chmielenie i to piwo wychodzi jej naprzeciw.
                  A ja idę sobie na inną połoninę...

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Komar_Pafnucy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.08
                    • 1114

Jak dla mnie, pierwsza warka jest niezbyt udana ale wierzę, że następna będzie lepsza.

Jak na razie, aromat jest nieprzyjemny, być może to stary chmiel ale nie mam pewności.
                    W smaku zaś mamy zalegającą, kartonową wręcz, goryczkę. Obie te wady sprawiają, że ciężko się to pije.

Multitap Crawl
                    Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Jak możesz, hejterze, Agnieszka tak się starała.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

To nie hejter, to piwosz po szkoleniu sensorycznym, po którym nic mu nie smakuje

Comment

• Komar_Pafnucy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.08
                          • 1114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak możesz, hejterze, Agnieszka tak się starała.
                          Przecież wyraziłem swą wiarę w to, że następna warka będzie lepsza, a więc był w mojej wypowiedzi także akcent optymistyczny. Myślę, że wie co należy poprawić.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                          To nie hejter, to piwosz po szkoleniu sensorycznym, po którym nic mu nie smakuje
                          To popularny mit, zwłaszcza wśród warzących kiepskie piwa.

Multitap Crawl
                          Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

Chyba za dużo piję tych masówek i dyskontów, skoro mi ta goryczka w tym piwie nie przeszkadzała i nie wydawała się zalegająca i stara :]

Co prawda w podobnej cenie wolę kupić piwo, którego jeszcze nie piłem, lub takie które nie piłem już dłuższy czas, ale mi ta Ursa weszła w miarę gładko.

Comment

• Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

Świetne piwo. Goryczka jak na styl może i zbyt nachalna, ale obok Amber Boya to i tak chyba najlepsze polskie piwo jakie piłem w tym roku. Degustowane w wersji beczkowej.

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, klarowne. [5]
                                Piana: Biała z delikatnym jasnobeżowym odcieniem. Drobnopęcherzykowa, utrzymująca się przez ok. 5 minut, następnie opadająca do postaci cienkiego dywanika i stosunkowo grubej obrączki. Pięknie oblepia ścianki szkła. [4]
                                Zapach: Po obejrzeniu filmu gdzie autorka receptury opisuje to piwo jako słodowe, w którym to chmiel jest tylko dodatkiem, przeżyłem niemałe zaskoczenie, ponieważ moje odczucia są zupełnie inne. Dominuje chmielowy aromat o charakterze ziołowo trawiastym oraz delikatną nutą owoców tropikalnych. Słodowa podstawa wyczuwalna dopiero w tle. [4]
                                Smak: W smaku słód jest już bardziej obecny, dodatkowo idealnie harmonizuje się z chmielem, o tych samych cechach co w zapachu. Pojawiają się również przyjemne górnofermentacyjne posmaki. Goryczka intensywna, zaokrąglona, zalegająca. [4.5]
                                Wysycenie: Średnie do niskiego, sprawiające, że piwo jest bardzo pijalne. [5]
                                Opakowanie: Niby nic specjalnego, a jednak mi się nawet podoba. Ciekawa kolorystyka i styl, który jednak na dłuższą metę może sprawić, że piwa nie będą bardzo różniły się między sobą i zlewały się trochę na sklepowej półce. Podoba mi się lista poleconych potraw pasujących do danego piwa, smuci zaś brak pełnego składu surowcowego. [4]
                                Uwagi: Po przeczytaniu wcześniejszych opinii o tym piwie niczego wielkiego się po nim nie spodziewałem. Jednak zaskoczyło mnie ono bardzo pozytywnie, a to przede wszystkim za sprawą solidnego nachmielenia oraz wysokiej goryczki. Warte powtórzenia.

Moja ocena: [4.3]
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X