Ursa Maior, Ursa z Połoniny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

Kolor: Bursztynowy, klarowny.
    Piana: Jasnokremowa, gęsta, trwała. Opada do sporego kożucha oblepiając szkło.
    Zapach: Dosyć mało intensywny. Słodowość i nuty amerykańskich chmieli, głównie cytrusowość.
    Smak: Średnio treściwe. Słodowość, amerykańskie chmiele (głównie cytrusy, szczypta owoców tropikalnych) i bardzo fajna, dosyć wysoka, żywiczno-grejpfrutowa goryczka.
    Wysycenie: Średnie.
    Ogółem: Bardzo dobre, głównie za sprawą przyjemnej, dosyć wysokiej goryczki.
    BeerFreak.pl

Comment

• Cyneq
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.12
      • 181

Albo wszyscy piją inne piwo, ale jestem już totalnym daltonistą sensorycznym.
      Niestety, zapach to wyłącznie warzywno-kukurydziany powiew, przez hejterów zwany DMS.
      To samo w smaku, i mimo usilnych starań nie wyczułem nic innego.
      Pite wczoraj z beczki we wrocławskiej "Kontynuacji".
      Piwowar w skali domowej zacny i zasłużony, ale w skali przemysłowej, to chyba po prostu "pierwsze koty za płoty".

Comment

• purc
        • 2009.02
        • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq Wyświetlenie odpowiedzi
        Albo wszyscy piją inne piwo, ale jestem już totalnym daltonistą sensorycznym.
        Niestety, zapach to wyłącznie warzywno-kukurydziany powiew, przez hejterów zwany DMS.
        To samo w smaku, i mimo usilnych starań nie wyczułem nic innego.
        Pite wczoraj z beczki we wrocławskiej "Kontynuacji".
        Piwowar w skali domowej zacny i zasłużony, ale w skali przemysłowej, to chyba po prostu "pierwsze koty za płoty".
        Nie martw się. To cała reszta prześciga się w wypisywaniu nonsensów. Na szczęście są na tym forum sensowni ludzie - czytaj Komara Pafnucego.

Comment

• Rzeszowiak
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2009.04
          • 1597

Nie ferował bym tak szybko wyroków odnośnie niskiej jakości ocen. W zakupionym wczoraj egzemplarzu nie było śladu DMS. Podobnie w wersji beczkowej pitej w sobotę. Podpiszę się pod tym nawet kosztem wykluczenia z grona sensownych ludzi.

Comment

• purc
            • 2009.02
            • 650

Ciesz się, że jest kogo polecić. Oczywiście masz prawo do własnego nosogardła, ale rozbieżność opinii musi dawać do myślenia / może nie tyle na temat piwa, co zdolności organoleptycznych oceniających/.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Ja należę do tych, którzy deemesu nie wyczuwają, a w każdym razie nie rzuca im się on na nos podczas picia (a dla samego wąchania się w piwo nie wwąchuję.)

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Chyba dujacytulu, bo warzywa to powinieneś.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Zdaję sobie sprawę, że przyznałem się do czegoś, co mnie dyskredytuje. No nic na to nie poradzę - jak już napisałem, specjalnie w piwo się nie wwąchuję (może czasem w aipy dla narkomańskiej przyjemności), a jeśli coś poczuję, to przy okazji picia. DMS nigdy mnie nie nękał, chyba że podprogowo. Masło czuję, ale raczej w smaku niż w zapachu.

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Twoje recenzje są niewiarygodne!
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

Też piłem w sobotę w Kontunuacji i żadnego DMS nie było. Być może zostało to pomylone z karmelowością. Karmel był wyczuwalny.

Mnie coś innego zastanawia. Czy piwo jest filtrowane?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• kentaki
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 452

Z tego co pamiętam z rozmowy z Agą to jest filtrowane.

Comment

• Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13959

Przy tej skali inwestycji filtrator to chyba pikuś?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                            Twoje recenzje są niewiarygodne!
                            Jakie recenzje? Zamieszczam jedynie impresje. Ale ok, od teraz będę zawsze dodawał peesa "Uwaga: piwo może mieć DMS w aromacie, ale ja go nie wyczuwam".

Comment

• Cyneq
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.12
                              • 181

Całe życie to ja myślałem, że niczego nie wyczuwam, tutaj mnie uderzyło warzywem, ale okej, niech będzie że to złośliwe hejterswo.

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, totalnie klarowny. Zaskoczenie, w zapowiedziach nie było słowa o tym, że ma być filtrowane... [4]
                                Piana: Drobnoziarnista, średnioobfita, o niezłej trwałości. [4.5]
                                Zapach: Amerykański chmiel czuć przy pierwszym kontakcie z piwem i to zarazem jest ostatni moment jego odczuwania. Chwilę potem wchodzi delikatny karmel, ale generalnie dominanta zapachowa sytuuje się w klimatach skarpetowo-potowych. Izowaleriana czyli stary chmiel... [2]
                                Smak: Mocna, wyrazista goryczka. Mi bardzo pasuje ale w stylu Amber American Ale powinna być dopełnioną słodowością z karmelowymi posmakami. Zresztą wspomina się o tym na etykiecie, a w samym piwie tego się nie odczuwa. [4]
                                Wysycenie: Nasycenie średnie. [4]
                                Opakowanie: Etykieta oryginalna i ciekawa, z cyklu 'hand made'. Bardzo adekwatna do rzemieślniczego piwa. Szkoda, że w lokalach nie jest serwowane w firmowym pokalu... [4.5]
                                Uwagi: Podejrzewam, że użyty został tu stary chmiel, który dał nieciekawy i nieprzyjemny aromat. Z drugiej strony piwo nie jest stylowe, choć profil smakowy jest w moim typie. Zobaczymy jak będzie w kolejnej warce.

Moja ocena: [3.375]
                                Attached Files
                                Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2013-10-08, 10:57.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X