Bojanowo, Bojan Black IPA
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
-
Dziś kupiłem Bojana Black Ipa, data do 12.02.15, chyba w miarę nowa warka bo dużo ich było.
Nowa Warka znowu na dobrym poziomie i w smaku i zapachu :-)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nie nieprzejrzysty. Rubinowe refleksy. Zmętnienia nie stwierdziłem. [4]
Piana: Kremowa głownie drobne pęcherzyki, lecz są i te większe. Nie jest ona betonowa i super trwała. Na plus: obkleja szkło i pojawia się krążkowanie. [4]
Zapach: Wyczuwalne owoce cytrusowe, lekka żywica, delikatne nuty ciemnych słodów no i lekkie masło się pałęta. Aromat nie zanika, ale jakoś super intensywny nie jest. [3.5]
Smak: Black IPA/CDA, a nie jakiś tam Czarny. Cytrusy, owoce leśne rzaczej też, lekka żywica i nutka paloności. Goryczka średnia, lekko zalegająca. [4]
Wysycenie: Dla mnie optymalne. [4.5]
Opakowanie: Eta schludna, prosto naklejona dedykowany kapsel, ale informacji na temat użytych chmieli nie ma. [4]
Uwagi: Zmiany w Bojanie Black IPA nie skończyły się na zmianie nazwy i treści etykiety, zmieniono zasyp jak i chmielenie czym piwo zyskało wiele,wyraźne są akcenty chmielowe, jak i te z ciemnych słodów. O piwie można powiedzieć, że jest dobre, stylowe, ale nie ma pazura, nie ma jakiegoś mocnego akcentu... w końcu ma trafić w gusta wielu konsumentów... Piwo na plus Warka: 09.03.2015
Moja ocena: [3.85]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, delikatne przebłyski. [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta i trwała po przelaniu. Z czasem stopniowo opada, jednak utrzymuje się do końca. [4]
Zapach: Po otwarciu przyjemny chmielowy żywiczny aromat, w tle delikatna paloność. Całość niestety mało intensywna. [3.5]
Smak: Średnia goryczka, krótka, lekko zalegająca. Żywica, delikatne cytrusy, nuty z palonych słodów. Całość wytrawna. [3.5]
Wysycenie: Nie jest źle jednak pod koniec trochę siada. [4]
Opakowanie: Jedno z lepszych z Bojanowa, chociaż te 'reklamy' z tyłu są już męczące. [4]
Uwagi: Oceniana wersja to Bojan Czarny. Zmiana wyszła im na lepsze, przede wszystkim w aromacie przyjemna goryczka a nie masło i paloność. Za to z drugiej strony chmiel przykrył nuty palone a nie jak to miało miejsce wcześniej, że paloność tłumiła chmiel W smaku też jest ciut lepiej, ale dalej bardziej przypomina wytrawnego stouta. Jednak promocyjna cena za dwie butle zachęca do ponownego zakupu.
Moja ocena: [3.65]Comment
-
Comment
-
Beżowa piana nie bardzo chciała się wytworzyć . Czarny brąz , niskie wysycenie , paloność , brak cytrusów i średnia goryczka . Warka 26.03.20 przelegiwała kilka miesięcy w lodówce .
Ogólnie piwo da się wypić z smakiem ale rzici nie urywa .Comment
Comment