Piana słaba. Barwa rubinowa, klarowna. Aromat wędzony z lekkim karmelem. W smaku paloność i wędzonka. Przy końcu szklanki, po ogrzaniu piwa pojawia się słodycz. Wysycenie zbyt wysokie. Etykieta najlepsza spośród wszystkich od Ursy Maior. Nie tak pstrokata, bardzo klimatyczna. Udana wędzonka.
Świetne. Wyraźna wędzonka, wyraźne słodowo-słodkie zaokrąglenie, wyraźna goryczka. Ta ostatnia może niezbyt potrzebna, ale nie przeszkadza. Mimo wspomnianej wyraźności piwo sprawia wrażenie zbalansowanego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto
Takie pytania zadawaj na priv bo zaśmiecają wątek. Albo sam sprawdź w necie- piwo jest dostępne w sklepach internetowych. Koło 8 zł.
Co ty pierniczysz?
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Chyba następnym razem faktycznie zamówię bezpośrednio w browarze, bo wolę zapłacić za 12 szt. 72zł niż 105zł za taką samą ilość w sklepie (8,79 za szt - dla mnie masakra).
Kolor: Pięknie połyskujący bardzo ciemny rubin. [5] Piana: Po nalaniu śerednio intensywna i dość gęsta, szybko redukuje się do "firanki". [3.5] Zapach: Wyraźna wędzonka i kwiatowe estry, z czasem wędzonka słabnie, ale cały czas jest sympatycznie. [4] Smak: Słodowość, chlebowość, lekki karmel, przejście w wyraźne estry z średnim kwaskiem, goryczka słaba; w finiszu bardzo długa i wyraźna wędzonka. Prawdopodobnie najbardziej pijalny "wędliniarz", jakiego piłem. [4.5] Wysycenie: Średnio-niskie, pasuje. [4.5] Opakowanie: Niezłe, zaciekawia, choć nie paraliżuje zmysłów. Troszkę brakuje informacji np nt dokładnego składu. [4] Uwagi: Dla fanów piw wędzonych pozycja obowiązkowa, pozostali też powinni spróbować, bo to akurat dość "łatwy ale".
Kolor: Ładny, brązowy, częściowo klarowny. [5] Piana: Niezbyt wysoka i szybko redukuje się obręczy, zostawiając na szkle ładne ślady. [3.5] Zapach: Wędzonka i słód. [4] Smak: Raczej nie mocna goryczka i przyjemna wędzoność, ale również niezbyt intensywna. Jako fan Schlenkerli jestem trochę zawiedziony Czuć też karmel i skórkę od chleba. [4] Wysycenie: W porządku. [5] Opakowanie: Jak pozostałe "Ursy" Mi się podoba. [4.5] Uwagi: Smaczne piwo, niezłe, by zaprezentować atuty wędzonych słodów osobie, która wcześniej nie miała z takowymi do czynienia.
Nie mam zbytnio porównania, bo w życiu wypiłem tylko dwie "wędzonki" (Czampion i Schlenkerla), ale jak dla mnie rewelacja i żałowałem że nie mam więcej w lodówce i skończy się tylko na jednej sztuce.
Comment