Ostatnio pojawiła się Perła Koźlak i to w butelkach bezzwrotnych 0,33 (!). Czyli mniemam, że to nowe wcielenie Lubelskiego Koźlaka na tegoroczną jesień.
Perła - Lublin, Koźlak
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ro-ot Wyświetlenie odpowiedziOstatnio pojawiła się Perła Koźlak i to w butelkach bezzwrotnych 0,33 (!). Czyli mniemam, że to nowe wcielenie Lubelskiego Koźlaka na tegoroczną jesień.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ro-ot Wyświetlenie odpowiedziOstatnio pojawiła się Perła Koźlak i to w butelkach bezzwrotnych 0,33 (!). Czyli mniemam, że to nowe wcielenie Lubelskiego Koźlaka na tegoroczną jesień.
Jest lepszy niż poprzednik. Kolor bardziej ciemny. Dużo mniej karmelu.
Kurcze, smakuje mi. Muszę koniecznie jeszcze te piwo spróbować, ale całkowicie na trzeźwo.
Alkoholu troszeczkę za dużo jak na koźlaka ( uważam, że koźlak nie powinien przekroczyć 7%) jest on jednak ukryty.
Ładna etykieta, butelka bezzwrotna 0.33 l. Fiu, fiu..
Koniecznie trzeba powrócić.
Comment
-
-
Test nowej wersji 7%/16blg - kupione dziś 22-10-2013
Butelka smukła 0.33 bezzwrotna,
Kapsel dedykowany
Etykieta, no taka ładna - z dużym kozłem (jakby ktoś nie wiedział to kozioł jest herbem Lublina, wprawdzie z winoroślą, ale akcent regionalny wyraźny)
Koźlak, hhm jaki koźlak ? stout/porter może bardziej
Piwo ciemne mocne, wyraźnie gorzkie, palone, żadnych nut karmelu nie wyczułem
Piana gęsta, kolor wyraźnie ciemny, mahoniowy
Smak - trochę wodniste, ale jest nieźle
Cena - rewelacja 1.80 z butelką, kurcze Paulaner dunkel kosztuje w detalu 3x tyle.
Jeżeli utrzyma się w ofercie to za te pieniądze najlepsze ciemne mocne piwo, równa konkurencja z Żywcem czy Cornelius Porterem
Comment
-
-
Piana obfita, trwała, oblepia ścianki. Ciemniejszy niż przyzwyczaiły mnie do tego koźlaki. Ciemnorubinowy. Zapach i smak kojarzą się z porterami. Jest śliwka i rodzynki. Karmelu nie stwierdzono. Ponadto kwaskowa nuta i lekko kawowy finisz. Jak dla mnie w porządku. W sam raz na jesienny wieczór. Etykieta i kapsel bardzo ładne. Butelka 0,33 kupiona za 3,10 zł.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brąz, wiśnia, trochę czerni [4.5]
Piana: ciemny beż, drobna, dość zwarta, opada powoli bez osadzania się na szkle [4]
Zapach: słaby, czuć zapach wiśni i sfermentowanych zbóż [3.5]
Smak: dość pełne ale podczas picia wyczuwa się już lekką wodnistość, w smaku dominuje tragiczna słodkawość okraszona chemiczno gorzkawo-syropowatym smakiem, w dalszym tle trochę elementów słodowych oraz lekki posmak niedojrzałej śliwki węgierki, w sumie ten smak to jakiś syrop na gardło w domieszką karmi [1.5]
Wysycenie: o parę babęlków za dużo [3.5]
Opakowanie: bardzo ładna etykieta, ładny kapsel, zgrabna butelka 0.33 [5]
Uwagi: Wole syrop na gardło bo ten przynajmniej pomoże, to piwo to jakąś pomyłka, nie dopiłem nawet tej małej butelki
Moja ocena: [2.875]Last edited by becik; 2013-11-06, 19:33.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarno-rubinowy, nieco za ciemny [4.5]
Piana: Nawet intensywna i trwała jak na 16tkę, trochę brudzi szkło, beżowawa. [4]
Zapach: Winno-słodowy, lekko rozpuszczalnikowo-alkoholowy, dość intensywny. [4]
Smak: Średnia pełnia, lekki kwasek, lekka palność ze słodu barwiącego, spory karmel, finisz dość długi, ale niezbyt przyjemny - alkoholowy. Misiowate - pijalność średnia, choć bez większych wad (brakuje goryczki i większej słodowości). [3.5]
Wysycenie: Nieco za duże. [3.5]
Opakowanie: Ładna butelka, ładne etykiety, podany ekstrakt i słody. Mnie zachęciło. [4.5]
Uwagi: Miłe zaskoczenie. Chyba najlepsze piwo Perły obecnie. Na pewno warte ceny, chociaż nie dla każdego.
Moja ocena: [3.825]Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sekator Wyświetlenie odpowiedziButelka 0,33 kupiona za 3,10 zł.
W leclercu jest teraz po 1,60zł
Piwo bardziej przypomina słabszego porterka bałtyckiego. Jest karmel, są śliwki, nuta wiśni. Niby 7% a o dziwo tego nie czuć, nawet po całkowitym ogrzaniu.
Trzeba będzie kupić jeszcze na nadchodzący sezon.
Koźlak to raczej nie mój styl, ale ta piwo najlepsza perła na rynku
---edit---------
Piana była obfita, nawet za bardzo, ale szybko znikała i tylko odrobinę zostawiała firanki
Aromatu bardzo mało
pojemność 0,33l na duży plus, lubię tą pojemność, na MINUS brak składuLast edited by dlugas; 2013-11-18, 09:18.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziRozwiń temat
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziTo piwo nie jest warzone w Lublinie.Kemp
Comment
-
Comment