Ostatnio pojawiła się Perła Koźlak i to w butelkach bezzwrotnych 0,33 (!). Czyli mniemam, że to nowe wcielenie Lubelskiego Koźlaka na tegoroczną jesień.
Perła - Lublin, Koźlak
Collapse
X
-
Najpewniej. Lubelskie Koźlak było całkiem w porządku jak na swoją cenę. Ciekawe czy tym krokiem pokazują, że żegnają się z marką Lubelskie czy może chcą do swojej kolekcji na siłę kolejną Perłę dorobić? Tak jak było z Trybunalskim do którego po krótkim czasie dołączyła Perła Miodowa. -
Jest lepszy niż poprzednik. Kolor bardziej ciemny. Dużo mniej karmelu.
Kurcze, smakuje mi. Muszę koniecznie jeszcze te piwo spróbować, ale całkowicie na trzeźwo.
Alkoholu troszeczkę za dużo jak na koźlaka ( uważam, że koźlak nie powinien przekroczyć 7%) jest on jednak ukryty.
Ładna etykieta, butelka bezzwrotna 0.33 l. Fiu, fiu..
Koniecznie trzeba powrócić.Comment
-
Test nowej wersji 7%/16blg - kupione dziś 22-10-2013
Butelka smukła 0.33 bezzwrotna,
Kapsel dedykowany
Etykieta, no taka ładna - z dużym kozłem (jakby ktoś nie wiedział to kozioł jest herbem Lublina, wprawdzie z winoroślą, ale akcent regionalny wyraźny)
Koźlak, hhm jaki koźlak ? stout/porter może bardziej
Piwo ciemne mocne, wyraźnie gorzkie, palone, żadnych nut karmelu nie wyczułem
Piana gęsta, kolor wyraźnie ciemny, mahoniowy
Smak - trochę wodniste, ale jest nieźle
Cena - rewelacja 1.80 z butelką, kurcze Paulaner dunkel kosztuje w detalu 3x tyle.
Jeżeli utrzyma się w ofercie to za te pieniądze najlepsze ciemne mocne piwo, równa konkurencja z Żywcem czy Cornelius PorteremComment
-
Piana obfita, trwała, oblepia ścianki. Ciemniejszy niż przyzwyczaiły mnie do tego koźlaki. Ciemnorubinowy. Zapach i smak kojarzą się z porterami. Jest śliwka i rodzynki. Karmelu nie stwierdzono. Ponadto kwaskowa nuta i lekko kawowy finisz. Jak dla mnie w porządku. W sam raz na jesienny wieczór. Etykieta i kapsel bardzo ładne. Butelka 0,33 kupiona za 3,10 zł.
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brąz, wiśnia, trochę czerni [4.5]
Piana: ciemny beż, drobna, dość zwarta, opada powoli bez osadzania się na szkle [4]
Zapach: słaby, czuć zapach wiśni i sfermentowanych zbóż [3.5]
Smak: dość pełne ale podczas picia wyczuwa się już lekką wodnistość, w smaku dominuje tragiczna słodkawość okraszona chemiczno gorzkawo-syropowatym smakiem, w dalszym tle trochę elementów słodowych oraz lekki posmak niedojrzałej śliwki węgierki, w sumie ten smak to jakiś syrop na gardło w domieszką karmi [1.5]
Wysycenie: o parę babęlków za dużo [3.5]
Opakowanie: bardzo ładna etykieta, ładny kapsel, zgrabna butelka 0.33 [5]
Uwagi: Wole syrop na gardło bo ten przynajmniej pomoże, to piwo to jakąś pomyłka, nie dopiłem nawet tej małej butelki
Moja ocena: [2.875]Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-11-06, 19:33.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarno-rubinowy, nieco za ciemny [4.5]
Piana: Nawet intensywna i trwała jak na 16tkę, trochę brudzi szkło, beżowawa. [4]
Zapach: Winno-słodowy, lekko rozpuszczalnikowo-alkoholowy, dość intensywny. [4]
Smak: Średnia pełnia, lekki kwasek, lekka palność ze słodu barwiącego, spory karmel, finisz dość długi, ale niezbyt przyjemny - alkoholowy. Misiowate - pijalność średnia, choć bez większych wad (brakuje goryczki i większej słodowości). [3.5]
Wysycenie: Nieco za duże. [3.5]
Opakowanie: Ładna butelka, ładne etykiety, podany ekstrakt i słody. Mnie zachęciło. [4.5]
Uwagi: Miłe zaskoczenie. Chyba najlepsze piwo Perły obecnie. Na pewno warte ceny, chociaż nie dla każdego.
Moja ocena: [3.825]Comment
-
no to odrobinę przepłacone
W leclercu jest teraz po 1,60zł
Piwo bardziej przypomina słabszego porterka bałtyckiego. Jest karmel, są śliwki, nuta wiśni. Niby 7% a o dziwo tego nie czuć, nawet po całkowitym ogrzaniu.
Trzeba będzie kupić jeszcze na nadchodzący sezon.
Koźlak to raczej nie mój styl, ale ta piwo najlepsza perła na rynku
---edit---------
Piana była obfita, nawet za bardzo, ale szybko znikała i tylko odrobinę zostawiała firanki
Aromatu bardzo mało
pojemność 0,33l na duży plus, lubię tą pojemność, na MINUS brak składuOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-11-18, 09:18.Comment
-