Bartek, [Szałpiw] Śrup

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dawidd007
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 15

Jedno z najlepszych piw jakie piłem w tym roku, świetna piana nie znika z pokala nawet po wypiciu, świetnie zbalansowane, w smaku cytrusy i delikatna kawa z czekoladą, paloność + goryczka z chmieli świetnie się uzupełnia, wysycenie niskie ale bardzo pasuje do tego piwa, bardzo bardzo pijalne.
    Warka do 24.12.2013 butelka. Oj chciałbym aby to piwko było częściej dostępne.
    Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce byśmy byli szczęśliwi :)

Comment

• Ravf
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.06
      • 264

Widzę, że wyszła mi niska ocena dla tego piwa (w porównaniu do innych) a również uważam, że jest to jedno z lepszych piw tego roku a już na pewno z ciemnych. Po prostu aromat mnie nie urzekł a i smak zbyt przechylony w stronę ciemnych słodów.

Comment

• olie
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2011.06
        • 777

Następnym razem spróbuj świeżego, wtedy aromat jest bardziej chmielowy. Szkoda, że Śrup nie jest szerzej dostępny w multitapach. Dodatkowo zaskoczyło mnie, że jest to normalna grubościenna butelka NRW, co się oczywiście chwali.

Comment

• Ravf
          • 2013.06
          • 264

Piłem już świeżego Śrupa z pierwszej warki. Wtedy chmiel wziął górę nad kawą i czekoladą Tak czy siak obie wersje na swój sposób bardzo mi smakowały.

Comment

• olie
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2011.06
            • 777

Śrup powraca w dobrej formie. Mam nadzieję, że dostępność tej warki w Warszawie będzie przyzwoita. Nie piłem jeszcze nowego Black Hope, w 2013 r. Śrup był górą.

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
              Piana: Drobna i obfita po nalaniu, o beżowym kolorze. Cienka warstwa trwale obecna, ładnie osadza się na szkle. [4.5]
              Zapach: Intensywny aromat iglasto-sosnowy uzupełniony czekoladą. Bardzo przyjemny. [4.5]
              Smak: Idealna pełnia smaku, wyraźna czekoladowość no i ta goryczka - intensywna i leciutko zalegająca. Wszystko tu jest na swoim miejscu i nie mam zastrzeżeń jeśli chodzi o piwo w tym stylu. Bardzo smaczne. [5]
              Wysycenie: Średnie, optymalne. [5]
              Opakowanie: Etykieta lepsza niż początkowe projekty. No i nazwa lokalnie zorientowana. Może być [4]
              Uwagi: Pierwszego Śrupa piłem dawno, późno i w dodatku w wersji butelkowej. Nie pozostawiło jakiś specjalnych wrażeń natomiast ta nowa warka jest wyśmienita. Oceniana wersja beczkowa.

Moja ocena: [4.725]
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2014-04-05, 14:58.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• KarlPopper
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 133

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło ciemnobrązowy [5]
                Piana: Drobnopęcherzykowa, umiarkowanie trwała, ale ładny podchodzący pod kremowy kolor a i oblepianie szklanki estetyczne. [4]
                Zapach: Aromaty ziołowo-żywiczne i delikatnie cytrusowe, czuć mocną chmielowość, tak jak powinno być w CDA. [4.5]
                Smak: Mocny chmiel iglasto-ziołowo-grejpfrutowy, przyjemnachmielowa kwaśność charakterystyczna dla IPA, nuty ciemne wyraźne ale jakby kontrujące ową chmielową kwaśność a nie pierwszoplanowe. Pijalność wysoka. Ta warka potwierdza, że Śrup jest najlepszym polskim CDA. [5]
                Wysycenie: Odpowiednie dla stylu. [5]
                Opakowanie: Fajny napis, fajna grafika i kolorystyka, użycie gwary, wszystko na plus [5]
                Uwagi: Pite z kija w Strefie Piwa

Moja ocena: [4.725]
                Live Craft. Die Punk.

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12709

Największym atutem tego bardzo dobrego piwa jest jego słodowa strona, bo to znaczy że piwo jest dobrze uwarzone a nie jedynie mocno doprawione Wyraźna czekolada, podpalane tony, bardzo to smaczne i byłoby stratą, żeby były zdominowane i przykryte przez chmiel. Tu mamy umiejętnie zbalansowane piwo, dodatkowo jeszcze bardziej gładkie i pijalne poprzez dodanie płatków owsianych.

Wypite z dużą przyjemnością, kupione we wrocławskim Piwoszu na Żeromskiego.

Comment

• Hapek
                    • 2013.03
                    • 100

No właśnie moim zdaniem Śrup się zmienił i poszedł w stronę słodowości, karmelu, czekolady. Goryczy jakby mniej przez co piwo było dla mnie monotonne...

Comment

• Ravf
                      • 2013.06
                      • 264

Śrup z datą do 30.04 jest świetny. Zapach intensywny, są nuty czekoladowo-palone i żywiczne. W smaku od początku średnia grejpfrutowa goryczka, która ustępuje miejsca czekoladzie. Bardzo dobry balans i pijalność. Moim zdaniem najlepsze CDA/BIPA w Polsce i gdybym dzisiaj je oceniał to nota byłaby bliższa 5 niż 4. Inne polskie piwa w tym stylu są albo niezbalansowane (ciemne słody dominują i przykrywają chmiel) albo za mało intensywne (tu konkretnie Renegat).

Comment

• darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12709

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        natomiast ta nowa warka jest wyśmienita. Oceniana wersja beczkowa.
                        Po butelce miałem okazję pić również z kija. Jest świetna. Jedno z przyjemniejszych piw jakie ostatnio piłem, mój zdecydowany faworyt krajowy

Comment

• rgrzech
                          • 2013.12
                          • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piwo brunatne, z rubinowymi refleksami. [4.5]
                          Piana: Beżowa, bardzo skąpa. [3]
                          Zapach: Nuty ciemnego słodu i pralin czekoladowych. W tle lekko słodka kawa. Aromat przyjemny, jednak bardzo mało intensywny. [3.5]
                          Smak: Na pierwszym planie czekolada, słodkie praliny oraz nuty ciemnego słodu i karmelu. W tle nuty słodkiej kawy. Goryczka niska, pochodząca raczej od ciemnego słodu niż od chmielu. Piwo jest bardzo słodkie, przypomina Czarną Fortunę. [2.5]
                          Wysycenie: Średnie, w kierunku wysokiego; dzięki temu piwo wydaje się mniej słodkie niż jest w rzeczywistości. [4]
                          Opakowanie: Fajna grafika i szata kolorystyczna. [4.5]
                          Uwagi: Jestem niemile zaskoczony. Gdyby to miał być sweet stout to jeszcze ok, ale black india pale ale (CDA)?? Masakrycznie słodkie piwo. Słabe, nie polecam.

Moja ocena: [3.175]

Comment

• DonCarlo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.02
                            • 55

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny nieprzejrzysty [5]
                            Piana: drobnopęcherzykowa i trwała, pięknie oblepiająca szkło, wymaga delikatnego wymuszenia przy nalewaniu [5]
                            Zapach: nienachalny, przyjemny aromat chmieli amerykańskich wymieszany z czekoladowością [4.5]
                            Smak: na pierwszy plan wysuwają mi się skojarzenia z guinnessem, w smaku przypomina intensywnie nachmielonego stout'a, jest raczej wytrawne z wyważoną średniointensywną goryczką, spodziewałem się więcej goryczki i aromatu chmielowego, ale wówczas przykryte zostałyby nuty czekoladowe, natomiast w tej formie piwo jest bardzo zbalansowane [5]
                            Wysycenie: dość niskie, wg mnie jak najbardziej odpowiednie [5]
                            Opakowanie: ciekawa etykieta z przejrzyście przedstawionym kompletem informacji oraz firmowy kapsel [5]
                            Uwagi: Bardzo dobre, zrównoważone piwo. Osobiście preferowałbym raczej większą dawkę chmielu w aromacie.

Moja ocena: [4.825]

Comment

• AdrianR
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.04
                              • 62

Piłem dwie butelki z ostatniej warki i im świeższe tym lepsze. Druga butelka pita jakieś 2 tygodnie po pierwszej była wyraźniej stoutowa. Co nie zmienia faktu, że to ciągle dobre piwo. Szałpiw to chyba obecnie mój faworyt na krajowym poletku.
                              http://adrianpijepiwo.blogspot.com/
                              https://www.facebook.com/adrianpijepiwo
                              http://instagram.com/adrianpijepiwo

Comment

• yoxik
                                • 2012.10
                                • 427

Śrup Browar Szałpiw

Piana skąpa. Kolor czarny z rubinowymi refleksami. Aromat ciemne słody lekko owocowy, cytrusowy mało intensywny. Smak, wytrawność mocna paloność dominuje piwo, jest tez karmelowe, melanoidowe posmaki.Przez wszystko przebija się utlenienie. Średniak jeśli nie gorzej.

spożyć do 08.06.2014
                                Również tutaj
                                https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

Przetwarzanie...
                                X